Pakistan'dan iftar manzaraları
17 Temmuz 2013 Çarşamba 18:07
Dünyanın en fazla müslüman nüfusa sahip ikinci ülkesi Pakistan'da mübarek ay, iftar sofralarından ibadete, renkli ve canlı geçiyor. 180 milyon nüfuslu Pakistan, nüfus bakımından müslüman ülkeler arasında Endonezya'dan sonra ikinci sırada yer alıyor.
Pakistan’da Ramazan'ın gelmesiyle oluşan hava bütün ülkede kendini gösteriyor. Oruç ayının başladığı ilk gün resmi tatil ilan ediliyor, büyük alışveriş ve eğlence merkezleri, pazarlar, lokantalar, spor kompleksleri bir ay süreyle faaliyetlerini azaltıyor veya durduruyor.
Kamu kurumları ve özel sektörde ramazan mesaisine geçiliyor, saat üçten sonra çalışmalara son verilirken ramazan ayının son on günü ülke genelinde fiili tatil uygulanıyor.
Pakistan'da oruç çok çeşitli ağır yemeklerle değil, ''iftariyelik'' denilen gül suyu, meyve, yeşil çay ve bir çeşit börek olan samosa ile açılıyor, iftardan sonra kısa bir süre dinleniliyor ve ev halkı cemaatle akşam namazı için bir araya geliyor.
Pakistan'da ramazan ile birlikte yardımlaşma ve dayanışma zirveye çıkıyor. Varlıklı işadamları ve hayır kuruluşları yol aralarına, kaldırımlara, cami avlularına açtıkları sofralarla binlerce kişiye iftar yemeği veriyor. Bazı kentlerin meydanlarına kurulan dev kazanlarda yoksullara "biryani" denilen etli sebzeli pilav ve ekmek dağıtılıyor.
Ülkede ramazan, aynı zamanda gelenek ve adetlerin yeniden canlandığı bir ay. Bu ayda akrabalar arasında ziyaretler yoğunlaşırken iftar ve sahur yemeği komşulara da ikram ediliyor.
Pakistan, Türkiye gibi ''kutsal emanet'' olarak adlandırılan hz. Muhammed ve ailesine ait olduğu kabul edilen eşyaya ev sahipliği yapıyor.
Pakistan'da istisnasız bütün cami ve mescitlerde teravih namazı hatimle kılınıyor. Camilerin genelinde ramazan'ın 15. Gününe kadar kur'an-ı kerim bir kez hatmediliyor, ramazan'ın 27. Gecesi olan kadir gecesine kadar bir kez daha hatmediliyor. Kadir gecesinden sonraki üç ya da dört günde bir hatim daha yapılıyor.
Courtesy: Milli Gazete
No comments:
Post a Comment