Pakistan - Türkiye ilişkilerine avamî bir bakış (II)

Durmuş Bulgur,  23 Temmuz 2013
Pakistan’da son yıllarda en çok konuşulan iki ülke Türkiye ve Mısır oldu. Türkiye’ye olan ilgi Gezi Parkı olayları sırasında da kendisini gösterirken, yaşanan gelişmeler Pakistan halkı tarafından adım adım izlendi.
Gezi Parkı olayları dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi Pakistan’da da ilgi ve endişeyle izlendi. Çünkü Pakistan’da son zamanlarda en çok konuşulan iki ülkeden biri Türkiye, diğeri ise Mısır. Dolayısıyla bu ilgi, Gezi Parkı olayları nedeniyle de kendisini gösterdi.
Türkiye’de Mayıs ayı içinde alkollü içkilerin satışını düzenleyen önergenin Meclis'te kabul edilip yasalaşması ve akabinde İstanbul’da Gezi Parkı olaylarının patlak vermesi üzerine Pakistan halkı, “Türkiye’de neler oluyor? Son on yılda Türkiye’de hak ve özgürlükler konusunda alınan mesafede bir geriye dönüş, bunlara yönelik bir tırpanlama mı var? Muhalefet partisinin ve ülke dışı siyasetçilerin dillendirdiği gibi ülkede diktatörlüğe doğru bir gidiş mi var? Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ülkeyi laik ve anti laik temeller üzerinde ikiye mi bölüyor? Yoksa Mısır’daki Tahrir Meydanı’nın Türkiye versiyonu mu sahneleniyor?” şeklinde yorumlar yapmaya başlamıştı.
Bütün bu konularda yazılıp çizilenlerin hülasası şu idi: Her ne kadar Pakistan’daki bazı gazetelerde Batı’dan esen kara propagandanın da etkisiyle Başbakan Erdoğan için diktatör kelimesi kullanılmış ise de, Pakistan halkının büyük bir çoğunluğu yukarıda zikredilen konularda Başbakan’ın yaptıklarını doğru buluyor, onaylıyor. Hatta Başbakan’ın 10 yıldır seçim beyannamelerinde yapmayı vaat ettiği birçok hususu kendisine engel olunduğu için yapamadığını, eğer birilerinin dediği gibi diktatör olsa, yapmak istediklerini zorla yapmaya çalışacağını, bu konuda kimseyi dinlemeyeceğini, ancak onun ülkede birlik ve beraberlik havasını tesis edip halkı zihnen hazırlayarak son derece hikmetli ve ihtiyatlı bir şekilde ilerlediğini düşünüyorlar.
Bu konuyla ilgili olarak Başbakan’ın Afrika dönüşü İstanbul ve Ankara’da halka hitaben Gezi Parkı merkezli olmak üzere son 10 yılda ve özellikle Mayıs ayı içindeki icraatlarına atıfla yapmış olduğu konuşmanın büyük bir kısmına Pakistan’daki gazete ve dergilerde yer verildi, Başbakan’ın haklı, mutedil ve muhtat duruşu takdir gördü, Gezi Parkı merkezli yurt genelindeki bütün eylemlerin Mısır’da olduğu gibi Türkiye’nin istikrarına yönelik yeni bir komplo olduğu ifade edildi. Ayrıca, Taksim Meydanı’na kıyasla Başbakan’a destek amaçlı miting meydanlarını dolduran milyonlarca kişi içinde kapalısı ve açığıyla toplumun her kesiminden insanın omuz omuza mevcut olduğu, bu tablonun da gerçek Türkiye tablosu olduğu ifade edildi ve Başbakan Erdoğan’ın ülkeyi laik ve anti laik temeller üzerinde ikiye böldüğü yönündeki iddianın kara bir propagandadan ibaret olduğu ifade edildi.
Devam edecek…
* Prof. Dr. Durmuş Bulgur, Punjab University, Oriental College, Pakistan, Lahore; Chairman, Rumi Chair for Turkish Language and Culture. 

Courtesy: Yeni Turkiye
http://www.yeniturkiye.org/pakistan-turkiye-iliskilerine-avam%C3%AE-bir-bakis-ii/yeni-dunya/3746

No comments:

Post a Comment