Bir Pakistan ve Urdu Dili Sevdalısı - Mustafa Sarper ALAP

Mustafa Sarper Alap, ilk olarak 1998 yılında Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Doğu Dilleri ve Edebiyatları Urdu Dili ve Edebiyatı bölümünde Urdu dili ile tanıştı, o yıllarda üniversitede çok iyi bir eğitim kadrosu vardı. Alap’ın Çalıştığı hocalar arasında Pakistanlı Akademisyenler Prof. Dr. Ahmet Bahtiyar Aşraf, Prof. Dr. Anvar Ahmad, Prof. Dr. Saaded Saed ve Uz. Dr. Furkan Hamit ve Türk akademisyenler Yrd. Doç. Dr. Gülseren Halıcı, Merhum Yrd. Doç. Dr. Şevket Bulu, Merhum Yrd. Doç. Dr. Selma Benli, Prof. Dr. Celal Soydan ve Prof. Dr Asuman Özcan  yer almaktaydı. Okuldan mezun olduktan sonra ismi geçen hocalarından referans mektupları yer almaktadır.

Mustafa Sarper Alap, 2002 yılında bu güzide eğitim kadrosunun yer aldığı bölümünü dört yılda bölüm 1.si olarak tamamladı. Pakistanlı hocalarına Urdu – Türkçe tercümanlık yaptı. Lisans eğitimini bitirdikten sonra bölüm içinde eğitimini sürdüren öğrencilere çeşitli yardımlarda bulundu. Onlara Urdu dilini sevdirdi ve onlara birçok şey öğretti. 2005 yılında yurt dışında 6 ay Urdu tercümanlığı görevinde bulundu. Urdu çalışmalarını hiç bırakmadı, Pakistan’dan getirtmiş olduğu Urdu – İngilizce sözlüklerini inceledi. Urdu dili ile ilgili birçok araştırmalarda bulundu.

Mustafa Sarper Alap, 2008 yılında Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Urdu dili ve Edebiyatı bilim dalında Urdu dili yüksek lisans eğitimine başladı ve ilk yılında derslerini başarıyla bitirdi. Tez döneminde ise Pakistanlı büyük Şair Allame Muhammed İkbal’in Türkiye’de yapılmış çalışmalarından oluşan “Türkiye’de Muhammed İkbal Çalışmaları” isimli tezini savundu ve başarı ile Yüksek lisans eğitimini tamamladı.
Alap, Doktora eğitimini çok sevdiği Urdu dili bölümünde yapmak istedi ama bu isteği gerçekleşmedi ve şu anda Kırıkkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü bölümünde Türkoloji Ana Bilim dalında doktora eğitimini sürdürmektedir. Urdu dilini ve edebiyatına çok bağlı olan Mustafa Sarper Alap, Türkoloji bölümü içerisinde de Urdu dilinden kopmadı ve bazı çalışmalarını Urdu dili üzerinde yaptı.

Şu anda Mustafa Sarper Alap’ın, Uluslararası Hakemli dergilerde Urdu dili üzerine yayımlanmış üç adet makalesi yer almaktadır ve şu sıralar tamamlanacak olan Urdu dili üzerine yazmış olduğu kitabını yayınevine verme hazırlığındadır.  

Alap, 24 Mart 2014 tarihinde Ankara Swisshotel’de gerçekleştirilen “Pakistan Milli Günü” resepsiyonuna katılmış ve orada tüm Pakistanlı konuklarla, devlet görevlileri ve yazarlarla Urduca konuşarak Pakistan’ı ve Urdu dilini ne kadar çok sevgi duyduğunu ve bu dile bağlılığını ifade etmiştir.

Şu anda M.E.B bağlı okullarda sözleşmeli öğretmenlik yapan Alap, öğrencilerine de Pakistan ve Urdu dilini anlatmaktadır. Kitap arşivinde çok fazla sayıda Urdu dili gramer, alıştırma, edebiyat ve dil kitabı bulunduran Alap, Pakistanlı kitap şirketleri ile de iyi ilişkiler kurmuştur.

Pakistan’a hiç gitmeden Urducayı güzel şekilde konuşan, ülke ile bağlantılar kuran Alap, Pakistan ve Urdu diline bağlılığını her zaman sürdürecektir.

Pakistan Çok Yaşa

No comments:

Post a Comment