Allame İkbal ve Akif Ersoy üzerine Uluslararası Sempozyum İstanbul'da düzenlendi

İSTANBUL, 30 Nisan 2019: "Türk Kurtuluş Savaşının 100. Yılı" anma törenlerinin bir parçası olarak İstanbul Üniversitesi Urduca Bölümü 29-30 Nisan'da İstanbul'da düzenlenen "Doğunun İki Büyük Şairi: Muhammed İkbal ve Mehmet Akif Ersoy" başlıklı bir Uluslararası Sempozyum düzenledi.

Azad Cammu ve Keşmir Cumhurbaşkanı Sardar Masood Khan bu olayın onur konuğuydu.  Olaya aynı zamanda Pakistan’ın Türkiye Büyükelçisi Muhammad Syrus Sajjad Qazi, İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hayati develi, Urduca Bölümü Başkanı Prof. dr. Celal Soydan ve Urduca Bölümünden Prof. dr. Halil Toker katıldı. 

Pakistan'dan, Türkiye'den ve dünyanın çeşitli yerlerinden gelen hocalar ve edebi şahsiyetler bu olaya katıldı, olay sırasında iki büyük şairin -Allame Muhammed İkbal ve Mehmet Akif Ersoy’un – şiir çalışmaları, felsefeleri ve benzerliklerini vurgulayan çeşitli araştırma çalışmaları sunuldu. 

Azad Cammu ve Keşmir Cumhurbaşkanı Sardar Masood Khan, Pakistan'ın Türkiye Büyükelçisi Muhammad Syrus Sajjad Qazi, İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hayati Develi ve olayı düzenleyen İstanbul Üniversitesi Urduca Bölümünden Prof. Dr. Halil Toker açılış oturumunda konuşma yaptılar.


Olayda konuşma yapan AJK Cumhurbaşkanı Masood Khan konuşmasında hem İkbal'in hem de Ersoy'un sömürgeciliğe ve entelektüel emperyalizme karşı direncin ruhunu canlandırmak için şiirlerini adadıklarını söyledi.  Kendisi onların çalışmalarının Müslüman Ümmetinin entelektüel canlanması ve onlara yeni bir yol göstermek için çok önemli olduğunu belirtti.

AJK Cumhurbaşkanı Türk hükümetine ve halkına Keşmir halkının kendi kaderini belirlemek için verdiği haklı mücadeleye verdikleri sarsılmaz destek için teşekkür etti.  Kendisi özellikle Müslüman Ümmetinin sesi olduğu ve Keşmir halkının çektiği zorlukların altını çizdiği için Türk Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a teşekkür etti.     


Büyükelçi Syrus Sajjad Qazi konuşmasında Muhammed İkbal'in Türkiye ve önde gelen edebi kişiliği Mehmet Akif Ersoy ile olan bağının altını çizdi.  Kendisi Pakistanlı düşünür ve milli şair Dr. Muhammed İkbal'in ve Türkiye'nin milli şairi ve milli marşının yazarı Mehmet Akif’in yazıları ve şiirleri aracılığıyla vatandaşlarını ulusal kurtuluş mücadelelerine katılmak için teşvik ettiğini söyledi.  İki büyük şair arasındaki benzerliklere dikkat çeken Büyükelçi Syrus Qazi hem Akif’in hem de İkbal’in Müslümanları birleştirmek ve Batı emperyalizminden kurtarmak istediğini ve İslam rönesansı için mücadele verdiğini söyledi. 

Büyükelçi bu olayı organize eden Prof. Dr. Halil Toker'e ve İstanbul Üniversitesi Urduca Bölümü Başkanı Prof. Dr. Celal Soydan'a da derinden şükranlarını sundu, olağanüstü edebi katkılarından ve Urducanın ve İkbal’in eserlerinin Türkiye'de tanınması için ömür boyu kendilerini adamalarından dolayı.

No comments:

Post a Comment