Pakistan Büyükelçisi Muhammad Syrus Sajjad Qazi’nin 27 Şubat 2019’da merhum Prof. Dr. Necmettin Erbakan’ın 8. Ölüm Yıldönümünde yaptığı konuşma.

Ekselansları Sayın Temel Karamollaoğlu, Saadet Partisi Başkanı
Bayanlar ve Baylar!
Esselam-ı Aleyküm!

Bugün burada Türkiye’nin – dahası bütün Müslüman Ümmetinin – en büyük devlet adamlarından birisine saygılarımızı sunmak için toplandık, Ekselansları Merhum Prof. Dr. Necmettin Erbakan’a. 

Prof. Dr. Necmettin Erbakan’ın fikirleri, felsefesi ve liderliği sadece Türkiye’deki birçok dönüşüm hareketine ve siyasi partiye ilham olmakla kalmamış aynı zamanda Müslüman dünyasında da tanınmıştır. 

Onun bütün yaşamı gerçekler, adalet ve demokrasi için dik durmanın canlı bir örneğidir.  

Prof. Dr. Necmettin Erbakan’ın en büyük misyonu Müslüman Ümmetini bir araya getirmekti – hem siyasi hem de ekonomik olarak.   

Özellikle Filistin’deki ve Hint İşgalindeki Cammu ve Keşmir’deki baskı altında olan Müslümanlara verdiği kararlı ve sarsılmaz destek bizim için bir ilham kaynağı olmaya devam ediyor.  Kendisi her zaman haksızlığa ve işgale karşı direnişin sesiydi. 

Müslüman Ümmetinin birleşmesine yaptığı en entelektüel ve kurumsal katkılardan birisi de ortak bir ekonomik gelecek düşüydü.  Bu düşü Developing-Eight (D-8) Ekonomik İşbirliği Teşkilatının temellerini atarak gerçeğe dönüştürdü. 

D-8 sadece bir ekonomik işbirliği kuruluşu değil ama aynı zamanda Ümmetin geleceğini onları ekonomik olarak bağımsız ve güçlü kılarak değiştirmeyi amaçlayan devrimsel bir düşüncedir. 

Bayanlar ve baylar!

Ekselansları Prof. Dr. Necmettin Erbakan Pakistan devletinin ve halkının gerçek ve samimi bir dostuydu. 


Pakistan halkı onu Türkiye’nin seçilmiş Başbakanı olarak 1996’da Pakistan’a yaptığı ziyaretle anarlar.  Pakistan’a yapılan bu tarihi ziyaret sonucunda iki kardeş ülke daha da yakınlaştı.

Kendisinin Hint İşgalindeki Cammu ve Keşmir’in ezilen halkına verdiği sarsılmaz destek her Pakistanlının ve Keşmirlinin kalbinde yaşar. 

Bugün İşgal Altındaki Cammu ve Keşmir’in halkı son yılların en kötü zalimlikleriyle boğuşurken, Prof. Dr. Necmettin Erbakan gibi liderlerin ruhu onlara ilham vermeye devam etmektedir. 

Söylediğim gibi, Hint İşgal Hükümeti tüm Cammu ve Keşmiri olduğu kadar Güney Asya bölgesini de çatışma bataklığına sürüklemeye çalışmaktadır.  Hintlilerin sorumsuzca ve oldukça provokatif biçimde yürüttükleri dünkü “grev” ve Kontrol Hattı ihlallerinin bölge için düşünülemeyecek derecede kötü sonuçları olabilir. 

Bu hiç beklenmeyen agresif bir tavırdır ve sadece birkaç oy fazla almaya yönelik bir harekettir.  Şimdiye kadar hiçbir sadece kendine hizmet eden politikacı bu kadar az bir kazanç için insanlığını tehlikeye atmamıştır. 

Bayanlar ve Baylar, 

Bir dakikanızı almak ve Güney Asya’daki gelişmelerden de size bahsetmek istiyorum. 
Pakistan barışsever bir ülkedir.  Biz terörizmi desteklemiyoruz ve aslında terörizmin en kötü durumdaki kurbanlarından birisiyiz.  

Bağımsızlığımıza karşı yapılan ciddi bir saldırı karşısında, bugün yanıt vermek zorunda kaldık.  Ama gerginlik aramıyoruz.  

Biz meselelerin diyalog yoluyla çözülmesini istiyoruz ve Başbakanımızın da Hindistan Başbakanına söylediği gibi kanıtları paylaşmasını istiyoruz ve buna göre önlem almak istiyoruz.   

Durum bir kez daha göstermektedir ki, Cammu ve Keşmir meselesini çözmek için Hint İşgalindeki Keşmir halkının vazgeçilmez kendi kaderlerini belirleme haklarını kullanmalarına izin vermek ihtiyacındayız. 

Bayanlar ve Baylar,  

Merhum Prof. Erbakan’ın yaşamı ve öğretileri bize gerçeklerin ve adaletin yenilmez olduğunu göstermektedir. 

Ve İnşallah gerçek ve adalet hiçbir zaman yenilmeyecektir. 

Ümit ediyoruz ki Allah Merhum Erbakan Hoca’nın ruhunu cennetteki en güzel yere yerleştirsin ve bize onun vizyonunu tüm Ümmetimiz için daha parlak bir geleceğe dönüştürmemiz için yardım etsin.   

Yaşasın Pakistan Türkiye kardeşliği! 

Teşekkürler. 

No comments:

Post a Comment