Ezilen Keşmirlilere verilen kararlı Türk desteği Ankara'daki bir seminerde yeniden teyit edildi

ANKARA, 13 Şubat 2019: Toplumun çeşitli kesimlerini temsil eden siyasi görevliler, akademisyenler, sivil toplum temsilcileri, öğrenciler, medya ve Pakistan topluluğu üyelerinden oluşan çok sayıda Türk "Keşmir Dayanışma Günü Seminerine" katıldı ve Hint İşgalindeki Keşmir'in ezilen halkıyla güçlü bir şekilde dayanışma gösterdi. Seminer Ankara'da Salı akşamı Keşmir Dayanışma Günü'nü anmak için Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi (ESAM) ve Ankara'daki Pakistan Büyükelçiliğince ortak olarak düzenlendi.
ESAM Başkanı Sayın Recai Kutan anahtar niteliğindeki hitabında Keşmir anlaşmazlığının arka planına vurguda bulundu. Kendisi tarihi bir mücadele veren ve hakları için benzersiz fedakarlıklarda bulunmuş olan cesur Keşmirlilere en içten saygılarını sundu. Kendisi 100,000'den fazla Keşmirlinin şehit edilmiş olduğunu söyledi. Sayın Recai Kutan Keşmir meselesinin aynı zamanda Müslüman Ümmetinin de meselesi olduğunu söyledi ve Keşmir anlaşmazlığının Keşmir halkının isteklerine göre Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarına göre çözüme kavuşturulması için çağrıda bulundu.
Türkiye'nin sağlam desteğini öven Pakistan'ın Türkiye Büyükelçisi Syrus Sajjad Qazi Hindistan'ın Hint İşgali Altındaki Keşmir'deki masum Keşmirlilere karşı bir baskı dalgası başlatmış olduğunu söyledi. Barışçıl protestolara ve cenazelere Hindistan işgal güçleri tarafından kötü bir şekilde ve tam dokunulmazlık altında saldırılmıştır. Uluslararası çağrılara rağmen, pelet silahları hala erkekleri, kadınları ve çocukları vurmak ve kör etmek için kullanılmaktadır. BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliğinin ve Keşmir Üzerine Birleşik Krallık Parlamentosu Tüm Partiler Parlamenter Grubunun ve İİT Bağımsız Kalıcı İnsan Hakları Komisyonunun en son raporlarına başvurarak, Büyükelçi Qazi uluslararası topluluğa Keşmir halkının acılarını gidermek için kararlı şekilde eylemde bulunmaları çağrısını yapmıştır. Saadet Partisi Başkanı Sayın Temel Karamollaoğlu konuşmasında artan insan hakları ihlalleri hakkındaki endişelerini belirtmiş ve Hint zalimliklerinin derhal durdurulması için çağrıda bulunmuştur. Kendisi Keşmir meselesi en son olarak çözülene dek Pakistan ve Keşmir halkı için devam eden Türk desteğini yinelemiştir. Türkiye Kamu Baş Denetçisi Sayın Şeref Malkoç Müslüman Ümmetinin Keşmir dahil olmak üzere uzun süredir devam eden anlaşmazlıklar biçiminde önemli mücadelelerle karşı karşıya olduğunu söyledi ve uluslararası topluluğa insanların onlarca yıldır acı çektikleri Keşmir, Kıbırs ve Filistin meselelerini çözmek için dikkat göstermesi çağrısında bulundu.
Türkiye Kamu İşçileri Sendikaları Konfederasyonu (Memur-Sen) Başkanı Sayın Ali Yalçın Keşmir'in Keşmirlilerin isteklerine göre çözülmesi gereken uzun süredir devam eden bir sorun olduğunu söyledi. Kendisi bir milyondan fazla devlet memurunu temsil eden Memur-Sen'in her zaman ezilenlerin yanında olduğunu ve masum Keşmirliler için sesini yükseltmeye hazır olduğunu belirtti.
Konya Selçuklu Gençlik Meclisi Keşmir Çalışma Grubunun temsilcisi Sayın Şeyma Polat Keşmirlilerin her günkü çilesi hakkında sosyal medya aracılığıyla Türk gençliğini bilgilendirmek konusundaki deneyimlerini paylaştı. Kendisi grubunun Türkiye'deki Keşmir anlaşmazlığı hakkında farkındalık yaratmaya devam edeceğini söyledi.
İşgal Altındaki Keşmir'de bulunan Hint güvenlik güçlerinin işlediği insan hakları ihlalleri hakkındaki bir belgesel de ayrıca gösterildi. Merhum Prof. Dr. Oya Akgönenç ve kendisinin Keşmir meselesine olan katkıları hakkında bir belgesel de gösterildi. Bunun yanı sıra, baskı altındaki Cammu ve Keşmir halkının çektiği acıları gösteren bir fotoğraf sergisi de seminer salonunda gösterimdeydi.

No comments:

Post a Comment