Navaz Şerif’ten Türk yatırımcılara çağrı

Pakistan Başbakanı Navaz Şerif, enerji ve altyapı alanlarında önemli ihaleler açmayı planladıklarını kaydederek, “İhale için çağrı yaptığımızda deneyimli Türk şirketlerinin katılımı bizi mutlu edecektir” dedi.

Pakistan Başbakanı Navaz Şerif,  Başbakan Erdoğan’ın İslamabad ziyareti öncesinde TRT Türk İslamabad Temsilcisi Levent Öztürk'e  konuştu. Şerif, Türkiye ile ekonomik ve siyasi ilişkilerden, komşu ülkelerle yaşanan sorunlara ve bunlara ilişkin çözüm çabalarına, terörle mücadeleden, ekonomik sorunlara değin birçok konuda önemli açıklamalar yaptı.
Levent Öztürk: Başbakan Erdoğan’ın ziyareti sizin başbakanlık döneminizin ilk ziyareti. Siz de kısa süre önce Türkiye’deydiniz Sayın Başbakanın Pakistan ziyaretiyle nasıl bir döneme girecek Pakistan Türkiye ilişkileri?
Navaz Şerif:  Bizim Türkiye ile çok özel bir yakınlığımız var, sadece çok özel değil aynı zamanda çok iyi düzeyde ve kalplerimizde de çok ayrı bir yeri var. Türkiye aynı zamanda çok iyi bir müttefikimiz ve çok kuvvetli ve derin bir kardeşlik bağı mevcut Türkiye ile aramızda.
Pakistan'da Türk işadamlarının bazı yatırımları oldu, Türkiye aynı zamanda Penjap hükümetiyle de işbirliği içinde oldu son 5 yıl içinde. Lahor'da toplu taşımacılık özellikle metrobüs sistemi yine Türk yatırımcılarıyla uygulamaya geçirildi. Ve çok başarılı olan bu uygulamayı ve toplu taşımacılık sistemini ülkenin başka bölgelerinde yaygınlaştırmayı hedefliyoruz. İlk hedefimiz başkent İslamabad’da da bu sistemi uygulamaya koymak.
Önümüzdeki 5 yıllık dönemde iki ülke arasında işbirliğinin çok daha gelişmiş bir düzeye geldiğini göreceksiniz. Ben yakın zamanda Cumhurbaşkanınız Sayın Abdullah Gül ve başbakanınız Erdoğan’ın daveti çerçevesinde Türkiye’yi ziyaret ettim. Bu ziyarette Türkiye’nin geçtiğimiz yıllar içinde nasıl bir gelişim gösterdiğine şahit oldum.
Levent Öztürk: Türkiye’ye ve Türk yatırımcılara mesajınız nedir, neler bekliyorsunuz?
Navaz Şerif: Hükümet olarak hidroelektrik santraller ve barajlarla enerji üretimimizi arttırmayı hedefliyoruz. Yıllık 15 bin megawat üretim sağlayacak baraj ve 6 bin megawat üretim sağlayacak enerji santralleri inşasına başlayacağız. Elbette rüzgar enerjisi de önemli bir alternatif. Bu alandaki tüm yatırımcılara kapımız açık. Yatırımcılarla direk ilişki kuracak onların yatırımlarında gerekli kolaylıkları sağlayacak bir birim de kurduk.
Aynı zamanda yeni alt yapı çalışmalarına da başlıyoruz. Kısa sure sonra  Lahor - Karaçi arasında bir otoyol  projesine başlıyoruz. İhale için çağrı yaptığımızda bu alanda deneyimli Türk şirketlerinin katılımı bizi mutlu edecektir. Çin’le Gwadar limanı arasında bir hızlı tren projesini başlatıyoruz. Bu demiryolu yanında bir de otoyol inşa edilecek. Bu milyarlarca dolarlık bir proje ve önemli bir fırsat Türk yatırımcılar için.
Aynı zamanda Pakistan’da ülke genelinde oluşturacağımız serbest bölgelerle Pakistan’a yatırım yapmak isteyen Türk işadamları için önemli fırsatlar doğacaktır. İslamabad’da yine yeni bir uluslararası havalimanı projemiz var. Aynı zamanda otoyollar ve bağlantı yolları projeleri Pakistan’ın gerçek anlamda gelişiminin adımları olacaktır. İnanıyoruz ki Türkiye ve Pakistan arasındaki yakın ilişki Pakistan’daki bu kalkınma ve gelişmede büyük rol oynatacaktır.
Levent Öztürk: Hükümetiniz özellikle ekonomik krizi çözmek için son derece yoğun bir tempoda çalışmalarını sürdürüyor. Enerji sıkıntısı yine en önemli sorunların başında. Tüm bu farklı sorunlarla nasıl başa çıkmayı düşünüyorsunuz.
Navaz Şerif:  Öncelikle enerji krizinin çözümünde önemli adımlar attık. Seçimler öncesinde ekibimle enerji sorununun çözümü için en az dört beş yıla ihtiyacımız olacağını düşünüyorduk, şimdi neredeyse elektrik kesintileri sona ermiş durumda ama elbette kriz çözülmüş değil sadece yaşanan krizin dozunu azaltmayı başardık şimdilik.
Ekonomik  büyüme oranı geçtiğimiz yılla karşılaştırdığımızda artmış durumda ama daha bu başlangıç daha çok şeyler yapmamız gerekiyor. O yüzden sorunların çözüldüğünü söyleyemem.
Bu yılki büyüme rakamlarına göre iktidara geldiğimizden sonraki 3 ay içinde büyüme oranı yüzde 2.9’dan yüzde 5'e yükselmiş durumda. Ve üretim sektöründe yüzde 9’lara ulaştı. Aynı zamanda iç güvenlikle ilgili sorunlarımızın çözümü içinde çaba sarf ediyoruz özellikle Karaçi'de ciddi sıkıntılar yaşanıyordu. Artık Karaçi'yi daha güvenli bir hale getirdik aldığımız kararla çetelere yönelik operasyonlar ardından artık Karaçi daha güvenli bir şehir. Ancak yine söylüyorum daha yapacağız çok şeyler var.
Levent Öztürk: Pakistan Talibanıyla olan diyalog süreci var. Süreç ne durumda ve güvenlikle ilgili ne gibi  yeni uygulamalar getirmeyi planlıyorsunız?
Navaz Şerif: Elbette ilk önceliğimiz barış için tarafların masaya oturmasıdır. Bu anlamda önemli yolda kat edildi. Eğer bu süreç yürümezse elbette o zaman daha farklı yollara da başvurulacaktır. Biz barış için masaya oturulması konusunda adımlarımızı atmaya devam ediyoruz. Diyalog çabalarımız sürüyor. Özellikle son dönemde yaşanan tatsız gelişmelere ve olumsuz tabloya rağmen.
Levent Öztürk: Seçildikten sonra hükümetinizin özellikle dış politika konusunda ciddi baskılar altında olduğunu biliyoruz. Amerika Birleşik Devletleri’ne bir ziyaretiniz oldu. Afganistan'la yaşanan sınır sorunları ardından verdiğiniz pozitif mesajlarla tansiyonu düşürdünüz, Hindstan içinde benzer bir politikanız mevcut görünüyor. Bize biraz da dış politikanızı ve yaşanan son gelişmeleri değerlendirir misiniz?
Navaz Şerif: Pakistan Afganistan’daki Taliban görüşmelerine güçlü destek vermektedir. Pakistan Afgan hükümetinin istediği tüm desteği vermeye her zaman hazır ve son dönemde serbest bırakılan Afgan Talibanı liderlerleri bunun en önemli göstergesi. Cumhurbaşkanı Karzai ve ben her iki ülke sınırlarından da her hangi bir saldırı gerçekleşmemesi için gerekli önlemlerin alınması konusunda görüş birliği içindeyiz.
Hindistan' la olan ilişkilerimizde de önemli adımlar attık. Newyork'ta Hindistan başbakanı Mohmand Sindh’le bir araya geldik. Karşılıklı diyalog halindeyiz.inanıyoruz ki elbette iki ülke arasında su yüzüne çıkan sorunlar yaşanmakta ancak bu sorunları barışçıl yolla diplomasiyle çözebiliriz. Kardeşim Penjap Başbakanı Şahbaz Şerif kısa süre önce Hindistan’a gitti Hindistan başbakanıyla görüştü. Biz komşuyuz. Gelin iyi komşular olarak yaşayalım  benim düşüncem bu.
Leven Öztürk: Dış politikanızdaki bu pozitif tavır batıda da son dönemde Pakistan algısını değiştirmiş görünüyor. Örneğin Avrupa Birliği Pakistan'la yeniden ticaretin yolunu açan kararı onayladı. Sizin bu konudaki yaklaşımız ne Avrupa’nın Batı’nın bakışını nasıl görüyorsunuz?
Navaz Şerif: Çok şükür Allah bize yardımcı oluyor. Elbette buradan Avrupa Birliği’ne de teşekkür etmem gerek. Avrupa Parlamentosu’nun Pakistan’la ticareti serbest bırakan kararı Pakistan’ın ekonomik sorunlarını aşması açısından son derece önemli bir adım. Avrupa’ya ihracatımız yeniden başlayacak bu önemli en önemli sorunumuzsa enerji üretim kapasitemizi arttırmak için gerekli çalışmaları hızlandırıyoruz.
Kaynak: Kuzey Haber Ajansı
Courtesy: Dunya Bulteni


PM  Nawaz Sharif's interview with TRT-Turk by PakTurkey

No comments:

Post a Comment