Speech by Ali Şahin at the launching ceremony of Amazing Pakistan documentary on 27 May 2019

His Excellency Ambassadors
Valuable Guests,
Media Members,
Ladies and Gentlemen,

We gathered here today for the “Amazing Pakistan” Documentary and iftar program of Pakistan Embassy in Ankara.  Throughout this occassion, I say you all welcome and greet you with my respects. 

Besides this, I have a great honor to be among you as Turkey-Pakistan Interparliamentary Friendship Group Chairman after living 7 years in Pakistan and completing my Bachelor’s and Master’s educations there.  

Yes!  Pakistan is a surprising country.  You fly to Islamabad, Karachi and Lahore with a badly shaped picture in your mind pictured by global perception centers.  But in the first step you make to Pakistan from its heart, you are welcomed by a peaceful air which touches your skin and soul and you are surprised. 

Then you leave the airport with minibuses or taxis resembling artworks and pass from roads embroidered with flowers and reach the downtowns of cities resembling ant nests where hardworking and humble people with hospitality.  You say Assalam-e-Alaikum and they tell you smilingly Alaikum-o-Salam and give you a glass of tea with milk.  And you get surprised again.  

Pakistan is a not a country where artificial, shaped and masked people live.  Pakistan is the name of a country where natural, humble but honorable and Pak people live.  

Pakistan is a colorful flower bouquet with its Sindhi, Beluchi, Pakhtoon and Punjabi people.  It is an amazing mosaic of culture and life.  Pakistan is a marvellous picture that God has painted in the shores of the Indian Ocean.  

Valuable friends,

Your brain shapes a human and a country in your eyes how your heart desires to see it.  I saw such a Pakistan in my eyes and soul and loved it too much. 

I greet you once more with my respects.


Translation

Pakistan Zindabad, Pakistan Paindabad...

Bugün Pakistan Ankara büyükelçiliğimizde “Amazing Pakistan” Belgeseli ve iftar programı için bir araya gelmiş bulunuyoruz. Bu vesileyle hoş geldiniz diyor, hepinizi saygıyla selamlıyorum.

Ayrıca, Pakistan’da yedi yıl yaşayıp, Lisan ve Yüksek Lisansını Karaçi Üniversitesi’nde tamamladıktan sonra bugün aranız da Türkiye Pakistan Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı olarak bulunmaktan büyük onur duyuyorum.

Evet! Pakistan şaşırtıcı bir ülke. Kafanızda küresel algı merkezleri tarafından kötü resmedilmiş bir tabloyla uçarsınız İslamabad’a, Karaçi veya Lahor’a. Ama daha kabinden Pakistan’a ilk adımınızı attığınız anda teninizi ve ruhunuzu okşayan huzurlu bir hava karşılar sizi ve şaşırırsınız.

Sonra hava alanından çıkar bir sanat eserini andıran renkli dolmuşları ya da taksileriyle çiçek ve ağaçlarla bezeli yollardan geçer, çalışkan, kanaatkâr ve misafirperver insanların yaşam sürdüğü ve bir karınca yuvasını andıran şehirlerin merkezine inersiniz. Essalamu Aleyküm dersiniz size tebessümle Aleykümeselam der ve bir bardak sütlü çay uzatırlar. Ve siz yine şaşırırsınız.

Yapmacık, suni, üretilmiş, maskeli insanların yaşadığı bir ülke değildir Pakistan. Olduğu gibi, doğal, mütevazı ama onurlu ve Pak insanların yaşadığı ülkenin adıdır Pakistan. 

Sindisi, Belucisi, Pakhtoon ve Pencaplısı ile rengârenk bir çiçek buketidir Pakistan. Eşsiz bir kültür ve yaşam mozaiğidir. Tanrının Hint Okyanusu kıyılarında resmettiği muhteşem bir tablodur Pakistan.

Değerli dostlar,

Bir insanı ve bir ülkeyi kalbiniz nasıl görmek isterse beyniniz öyle şekillendirir gözlerinizin önünde. Ben böyle bir Pakistan gördüm gözlerimin önünde ve ruhumda ve çok sevdim.

Hepinizi bir kez daha saygıyla selamlıyorum.

Pakistan Zindabad, Pakistan Paindabad...

No comments:

Post a Comment