“Muhteşem Pakistan” tanıtım töreni Pakistan Büyükelçi konuşma - 27 Mayıs 2019

Sayın Ali Şahin – Türkiye – Pakistan Parlamentolar arası Dostluk Grubu Başkanı

Sayın Meclis Üyeleri

Sayın Özgul Özkan Yavuz, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı 

Değerli Büyükelçiler

Bayanlar ve Baylar 

“Muhteşem Pakistan” belgesilinin tanıtım törenine içtinlikle hoş geldiniz. 

Değerli Konuklar, tezatlıkların olduğu Pakistan topraklar çok geniş bir turizm potansiyeli ile kutsandı. Çeşitli kültürel mirası, tarihi zenginlikleri,dini ve ruhani altyapısı olan bir toplum. Öyle bir ülke ki yeşil ovaları ve etkileyici çölleri ile büyüleyici bir tabiatı var.

Seyahat ve Turizm Rekabet İndeksinde Pakistan bölgesel olarak 122’den 24’üncü. Bu da gösteriyor ki Pakistan’ın turizm geliştermede büyük fırsatı var. Ülkenin sunduğu turizim katagorileri 4’e bölünebilir; Dini turizm, Arkeolojik ve tarihi turizim, macera turizmi ve geleneksel turizm.

Pakistan potasında İslam, Hinduizim ve Budizim inanışlarını bulundurmaktadır ve Sihizim’in de beşiğidir. Nankana’da Gurdwaras, Sahib ve Hasanabdal tüm dünyada Shizim’e inanlarlar için cazibe merkezidir. 

Yedi tane tapınağın bulunduğu Katas Raj tapınakları kompleksi Hinduizm için en kutsal bir yerdir. Ayrıca Pakistan’da Sufi ve Aziz’lerin sevgi ve çokçuluğu yaydıkları düzinelerce mabet bulunmaktadır. Bu mabetler Pakistan’ın farklı bölgelerinden pekçok hacıyı çekmektedir.

Baynlar ve Baylar

Bu hikaye burada bitmiyor aslında bu sadece başlangıç! Pakistan antik üç uygarlığında beşiği; Mehrgarh, Indus Vadisi ve Gandhara. Uzmanlar Mehrgarh’ın Milattan önce 7000 yılna tarihlendiklerine inanıyorlar. Güney Asya’da en erken döneme tarihlendirilen tarım ve hayvancılık yapılan alanlardan biri olduğuna dair de kanıtlar bulunmaktadır.  

Mehrgarh ayrıca Milattan Önce 3300 le 1300 yılarında yaşamış Indus Vadisi Uygarlığının’da öncüsüdür. Modern’den Antik Mısır’a ve Mezepotam’ya, İndus Vadisi Uygarlığın’dan şehirler şehir planlaması, pişmiş tuğladan evleri, detaylı drenaj ve su biriktirme sistemleri ve el işçiliğinde ki yeni teknikleri ve metalurji’si ile tanınmakta. 

İlerleyelim ve Milattan Önce 1500 ve Milattan Sonra 535 yıllarında tarihlendirilen Gandhara Uygarlığına ulaşalım. Bu uyagrlık Merkez ve Doğu Asya’ya Budizm yayan bir merkez olmuştur. Gandhara ayrıca, veda, gramer, filizofi, astronomi, tıp, cerahlık, politika, harp, müzik, ticaret ve bunun gibi 68 bölümün yer aldığı Dünya’nın ilk üniversiteslerden birini de barındırmakta. Güney ve Merkez Asya’dan binlerce öğrencinin burada eğitim aldığı düşünülmekte. 

Gandhara uygarlığı Asya’da ki Budist kültürün en eski kalıntılarındandır ve tüm dünya’da ki Budist yaşam içinde ruhani bir önemi, vardır. 

Tarihimizde daha sonra bu uygarlıkların devamı olan hanedanlıklar ve yöneticiler muhteşem anıtlar yapmışlardır, özellikle Mughals tarafından. Kraliyet kalesi, Badshahi Cami, Shalimar Bahçesi, Cihangir ve Nur Cihan hükümdarlarının mezarları, Rohtas kalesi ve Sah Jahan Cami bu anıtlardandır. 

Bayanlar ve Baylar!

Macera turizimine geldiğimizde; yüksek tepeler, hızlı akan nehirler ve anıtsal buzuların kombinasyonunun bahşedildiği başka yer yoktur. Dünyanın en yüksek dağlarıdan olan Hindu Kush, Karakoram ve Himayalalar’da burada yer almaktadır. 
                                               
Dünya’da 8000 metrenin üzerinde zirvesi olan 2’ci ülkedir. Buna ikinci yüksek dağ olan K-2 de dahildir. Kutupların dışında ki en büyük buzularda burada bulunmaktadır. Bu dağlar ve buzular macera severlere muazzam bir atraksiyon sunar.

Değerli Konuklar

Bir ziyaretçi Pakistan’ın ziyaret ettiğinde bu sadece bir deneyim değil, biraz önce bahsettiğim gibi ilk elden zengin kültür, çeşitli mutfaklar, kalbe vuran müzik ve herşeyin üsütnde sevgiye şahitlik edeceklerdir. Misafirlere sevgi ve saygı göstermek bizim DNAmız da var. 

Bayanlar ve Baylar

Pakistan’ın turizimve misafirpervellikle kutsanmış harika bir potansiyeli var. Pakistan hükümeti bu potansiyeli kulanmakta kararlı. Harika doğasının, tarihi zenginliğinin ve kültürünün yanısıra, Pakistan Arap denizine  uzanan binlerce kilometrelik sahili uzun vadede tatil köylerine ve çöl şehirlerinin gelişmesine olanak sunar. 

Pakistan Büyükelçiliği Objektif olarak Türk kardeşlerimize “Muhteşem Pakistan” ı göstermek için Pakistan’a davet etmekle görevli. Muhateşem Pakistan Türkçe çekildi ve 5 bölümden oluşmakta. Şuan da TRT Belgesel’de yayınlanmakta.  

Konuşmamı bitirirken, “Muhteşem Pakistan”ın tanıtımını izleyeceksiniz ve İftar yemeği sıarsında size bahsettiğim güzelliklerden parçalar göstereceğiz.

Bu vesileyle, Bu belgeseli hazırlayan ekibe özellikle Burcu Hanıma ve kendisiyle Pakistan’a giden ve Pakistan’ı enine boyuna tanıtan ve bu güzelliği ortaya çıkaranlara teşekkür etmek istiyorum. 

Son olarak, Zamanınızı ayırarak “Muhteşem Pakistan” ın tanıtım törenin’de bize katılmanızdan dolayı tekrar teşekkür ederim.

Hepinize mutlu seyahatler dilerim

Iyi seyirler ve afiyet olsun.

No comments:

Post a Comment