ZERDARI, ZAMAN'IN SORULARINI CEVAPLADI:
İslam'ın militanlarca gasbına izin vermeyeceğiz
SİNEM CENGİZ ANKARA - 11 Aralık 2012
Zaman’a konuşan Pakistan Cumhurbaşkanı Asıf Ali Zerdari, kız çocuklarının okula gitmesi için kampanya düzenleyen 15 yaşındaki aktivist Malala’yı hedef alan militanları tehdit olarak gördüklerini söyledi. Zerdari, “İslam’ın gasp edilmesine müsaade etmeyeceğiz. Yüce dinimizin esası için mücadele edeceğiz.” dedi.
Güvenlik ve ekonomik işbirliği gündemiyle Ankara’da düzenlenecek Türkiye-Afganistan-Pakistan üçlü zirvesi için bugün Türkiye’ye gelecek olan Pakistan Cumhurbaşkanı Asıf Ali Zerdari, ziyaret öncesi Zaman’a konuştu. İkili ilişkiler, ‘Arap Baharı’, Türkiye’nin bölgesel rolü konusundaki sorularımızı cevaplayan Zerdari, Pakistan’ın istikrarını tehdit eden terörle mücadelede kararlı olduklarını belirtti. Ülkesinde kız çocuklarının eğitimi için yürüttüğü kampanya sebebiyle Taliban’ın hedefi olan 15 yaşındaki Pakistanlı Malala Yusufzay’ın ‘kendi ajandalarını empoze etmek isteyen şer güçlere boyun eğmediğini’ dile getirdi. Verdiği mücadele ile ülkesinde ve dünyada sembol bir isim haline gelen Malala’yı ‘kahraman’ olarak niteleyen Pakistan lideri, “Malala, militanlığı ülkemiz ve dünyamız için bir tehdit olarak kabul eden Pakistan halkının hayallerini hakiki anlamda temsil ediyor. İslam’ın gasp edilmesine müsaade edemeyiz ve etmeyeceğiz. Her daim yüce dinimizin değerleri ve esası için mücadele edeceğiz.” diye konuştu. Malala’yı hedef alan zihniyetle mücadele edeceklerini vurgularken, bu konuda başarı için demokrasi, özgürlük ve halk desteğinin en büyük garantileri olduğunu söyledi.
Pakistan Cumhurbaşkanı Asıf Ali Zerdari, güçlü tarihi, kültürel ve dinî bağları bulunan Türkiye’den de övgüyle bahsetti. Türkiye ile Pakistan arasında “özel bir ilişki” bulunduğunu ifade eden Zerdari, “Fizikî olarak binlerce kilometre ötede yaşıyor olabiliriz ama yüreklerimiz beraber atıyor.” dedi. Türkiye’nin, uluslararası toplumun çok önemli bir üyesi olduğunu kaydeden Zerdari, “Asya ve Avrupa’nın bir parçası olan Türkiye, gerçekten de Doğu ile Batı arasında bir köprü vazifesi görüyor. Türkiye’nin siyasî istikrarına ve sosyoekonomik başarılarına hayranlık duyuyoruz. Bölgede barış ve istikrarın tesisi konusundaki yapıcı rolüne büyük değer veriyoruz.” ifadelerini kullandı. Türkiye ile ilişkileri her alanda geliştirmek ve güçlendirmek istediklerini belirtirken güçlü bağların ekonomik işbirliğine tam yansımamasından ise yakındı. İki ülke arasındaki ekonomik potansiyeli canlandırmak gerektiğini, bu kapsamda ilk olarak ‘Tercihli Ticaret Anlaşması’nın bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini aktardı. Türk işadamlarını öncelikli olarak enerji, altyapı, tarıma dayalı sanayi ve iletişim gibi alanlara yatırım yapmaya çağırdı. Pakistan’ın Türk yatırımcılara teşvik paketleri ve özel yatırım bölgeleri teklif etmeye hazır olduğunu belirtti. İki ülke arasındaki ticaret hacmi 2011 yılında 1 milyar civarında gerçekleşmişti. Bu yılki hedef ise 2 milyar dolar.
Pakistan lideri, şimdiye dek Tunus, Libya ve Mısır’da diktatörleri deviren Ortadoğu’daki halk hareketlerini de değerlendirdi. Halkın meşru taleplerine karşılık verilmesi gerektiğini söylerken, protestolar sırasında şiddete başvurulmamasını istedi. İstenmeyen sonuçlardan kaçınmak için bölgedeki geçiş sürecinin ‘dikkatlice’ yönetilmesi gerektiğini ifade etti. Zerdari, iki ülkenin bölge barışı için birlikte neler yapabileceği sorusuna ise Pakistan ve Türkiye’nin iki demokrasi olarak bölgenin “istikrar sütunları” olabileceği karşılığını verdi.
http://zaman.com.tr/dis-haberler/islamin-militanlarca-gasbina-izin-vermeyecegiz/2027130.html
No comments:
Post a Comment