Pakistan'ın kurucusu Cinnah anılıyor

Pakistan'ın kurucusu ve ilk Devlet Başkanı Muhammed Ali Cinnah, doğumunun 136. yıl dönümünde anılıyor.
Pakistan'da, Kaid-i Azam (Büyük Önder) olarak bilinen Cinnah için resmi törenler düzenlenirken, Cinnah, Karaçi kentindeki mezarı başında anıldı.
Pakistan'ın milli lideri için ülke genelinde ve üniversitelerde anma programları düzenlendi. Devlet ve özel televizyonlar da Cinnah'ın fikirleri, liderliği ve kişiliğini anlatan programlar yayımladı.
Pakistan Devlet Başkanı Asır Ali Zerdari yayımladığı mesajda, Cinnah'ın fikirlerinin, Pakistan'ı karanlığa götürmek isteyenler için önemli bir rehber olduğunu belirtti.
Başbakan Rıza Pervez Eşref ise yayımladığı mesajda, hükümetin demokratik ve gelişmiş Pakistan'a doğru yolculuğunda Cinnah'ın vizyonunu devam ettirmekte kararlı olduğunu kaydetti.
Pakistan hükümeti daha önce aldığı kararla Cinnah'ın 136. doğum günü nedeniyle resmi tatil ilan etmişti.
       
Muhammed Ali Cinnah kimdir?
Hindistan'ın Bombay kentinde 25 Aralık 1876'da dünyaya gelen Muhammed Ali Cinnah, orta öğrenimini tamamladıktan sonra ailesi tarafından üniversite eğitimi için İngiltere'ye gönderildi.
Burada hukuk eğitimini tamamladıktan sonra bir süre avukatlık yapan Cinnah, 1896'da Karaçi'ye döndü.
1906'da Pakistanlı Müslümanlarının ilk siyasi hareketi olan İslam Birliği Partisi'ni kuran Cinnah, İngiliz ve Hintlilere karşı verdiği siyasi mücadeleden sonra savaşmadan 14 Ağustos 1947 tarihinde Pakistan'ı kurdu ve ilk devlet başkanı oldu.
Cinnah, Pakistan'ın kurulmasından bir yıl sonra 11 Eylül 1948'de Karaçi'de hayata veda etti.

Courtesy: Zaman, 25 December 2012
http://www.zaman.com.tr/dis-haberler/pakistanin-kurucusu-cinnah-aniliyor/2032781.html#.UNnefw2RsJ1.twitter


No comments:

Post a Comment