Pakistan Büyükelçisi Güney Asya’da kalıcı barış amacıyla Cammu ve Keşmir anlaşmazlığının çözümü için çağrısını yineledi

ANKARA, 4 Mart 2019: Bugün Ankara’da Stratejik Düşünce Enstitüsünde düzenlenen bir olayda konuşan Pakistan’ın Türkiye Büyükelçisi Muhammad Syrus Sajjad Qazi Güney Asya’da kalıcı barış amacıyla Cammu ve Keşmir anlaşmazlığının çözümü için olan ihtiyacın altını çizdi. 

SDE tarafından “Uluslararası Sistemde Pakistan: Küresel ve bölgesel perspektifler” başlığıyla düzenlenen olaya yerel diplomatik topluluk üyeleri, akademisyenler, düşünce kuruluşları ve birçok medya temsilcisi katıldı.  

Güney Asya’da son zamanlardaki gerilime dikkat çeken Büyükelçi Qazi barışın, gelişmenin ve refahın Pakistan’ın Güney Asya’da ve ötesindeki en üst yabancı politika öncelikleri olduğunu vurguladı.

Kendisi uluslararası topluluğa, özellikle Birleşmiş Milletler’e ilgili BM Güvenlik Konseyi kararlarınca söz veridliği üzere, Hint İşgalindeki Cammu ve Keşmir halkının vazgeçilmez kendi kaderini belirleme haklarını gerçekleştirmesi için yasal ve ahlaki sorumluluğunu göstermesi çağrısında bulundu.  Kendisi aynı zamanda Hintli İşgal Güçleri tarafından masum Keşmirlilere yapılan insan hakları ihlalleri ve zalimliklere son vermek için küresel topluluğun vicdanına da başvurdu. 

Büyükelçi Qazi Güney Asya’daki son olayların bir kez daha bölgede barışın ve istikrarın sadece diyalog yoluyla sağlanabileceğini gösterdiğini söyledi.  Hindistan’ın sorumsuz ve yüksek derecede provokatif eylemlerine rağmen, kriz sırasında Pakistan Başbakanının liderliği ve vizyonuyla olduğu kadar, kendisinin 1 Mart 2019’da ele geçirilmiş olan Hint Hava Kuvvetleri Kanat Komutanı Abhinandan Varthaman’ı serbest bırakma jestinin de gösterdiği gibi, Pakistan barışın yolunda gitmeye devam etmiştir. 


Kendisi ekledi ki, savaşçı söylemlerin ve Hint siyasi çevreleri ve medyası tarafından körüklenen savaş çılgınlığının tersine, Pakistan’ın barış ve diyalog girişimleri uluslararası topluluktan güçlü bir şekilde takdir ve övgü almaktadır.  

Pakistan Büyükelçisi aynı zamanda Pakistan’a verdikleri kararlı destek için Türk halkına ve hükümetine derin saygılarını iletti ve Türkiye Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın Güney Asya’daki tüm meselelerin diyalogla çözülmesi için yaptığı çağrıyı memnuniyetle karşıladı.  Kendisi aynı zamanda Türk hükümetinin arabuluculuk teklifini de memnuniyetle kabul etti. 

No comments:

Post a Comment