MSCI Pakistan Hisselerinin derecesini yükseltti, uluslararası medya bu başarıyı alkışlıyor

Pakistan Borsasının iyi performansını ve ülkenin gelişen makroekonomik büyüklüklerini tanıyan Morgan Stanley Capital International (MSCI) Inc. – küresel bir endeks sağlayıcısı – 15 Haziran'da kendi 'Pakistan endeksinin' 'gelişen pazarlar' konumunda yeniden sınıflandırılacağını duyurdu.  Endeks sağlayıcı Mayıs 2017 yarı yıllık endeks gözden geçirmesinde MSCI Pakistan endeksinin gelişme ihtimali olan bir pazardan daha yukarıda yeniden sınıflandırılacağını söyledi.  MSCI güvenilir bir uluslararası yatırım kararı destek araçları sağlayıcısıdır.
Pakistan Borsası Asya'da önde gelen bir yükselen pazardır ve onun dahil edilmesi menkul değerlere yapılan yerel ve yabancı yatırımları ateşleyecektir.  Pakistan 1994'ten itibaren Gelişen Pazar endeksindeydi ama küresel mali kriz sırasında 2008 yılında Karaçi Borsasının geçici olarak kapatılmasından sonra MSCI Pakistan'ı bu endeksten çıkardı.
Pakistan'ın Finans Bakanı Sayın Ishaq Dar bir açıklamasında “Pakistan'ın 'Gelişen Pazar' kategorisine dahil edilmesi uluslararası kuruluşların Pakistan ekonomisine olan güveninin bir belirtisidir" dedi. 
Pakistan Menkul Kıymetler Borsası'nın (PSX) Yönetim Kurulu Başkanı Muneer Kamal "Makroekonomik ve düzenleme çevrelerindeki gelişmeler gelişen pazar konumunu geri almamıza yardımcı oldu" diye konuştu.
BNP Paribas Yatırım Ortaklarının Hong Kong tabanlı Asya-Pasifik menkul değerlerinin başı olan ve yatırımların 619 milyar dolar civarında olacağını ön gören Arthur Kwong, MSCI'nin duyurusundan önce "Pakistan pazarı öyle iyi durumdadır ki, değerlemeler bölgedekilere kıyasla en düşükler arasındadır" dedi.  "Temelde insanlar alternatif arıyorlar ve Pakistan şüphesiz bunun için en olağanüstü yerlerden birisidir" diye ekledi.
İslamabad Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Sayın Atif Ikram Sheikh, Pakistan'ın gelişen pazar endeksine dahil olmasının ekonomi için sağlıklı bir işaret olduğunu çünkü bunun yabancı yatırımcılara bir güven hissi vereceğini, sermaye piyasasına çok ihtiyaç duyulan bir güç katacağını ve ülkeye daha fazla yabancı para akışı sağlayacağını söyledi.
Bu esnada, uluslararası medya kuruluşları Pakistan'ın MSCI'nın gelişen pazar endeksine yeniden girişini övdüler.
Wall Street Journal Pakistan Başbakanı Nawaz Sharif'in Pakistan'da yabancı yatırımları ateşlediğini ve bunun kendisinin ülke ekonomisini canlandırma planının anahtar bir parçası olduğunu belirtti.
CNBC analizinde J.P. Morgan'ın müdürü ve Baş Asya ve Gelişen Pazarlar menkul kıymetler stratejisi uzmanının görüşlerine atıfta bulunarak, yatırımcıların daha rahatlamalarının Pakistan'dan gelen ilginç bir ders gibi olduğunu belirtti.
Reuters raporunda son birkaç yıl içerisinde Pakistanlı yetkililerin yatırımcıların güvenini yeniden kazanmak için bir dizi piyasa reformunu yasalaştırdığını söyledi

Bloomberg News'e göre, Pakistan Borsası'nın gösterge endeksi bu yıl zaten %15 artmıştı ve onu Asya'nın en iyisi yaptı.

No comments:

Post a Comment