Pakistan-Türkiye arasındaki eğitim ve kültürel işbirliği yoğunlaştırılacak

 ANKARA, 18 Aralık 2015: Pakistan’ın Türkiye Büyükelçisi Sayın Sohail Mahmood bugün Konya’daki Selçuk Üniversitesini ziyaret etti ve Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Alim GÜR, Urdu Dili ve Edebiyatı Bölümü Başkanı Prof. Dr. Nuriye BİLİK ve diğer fakülte üyeleriyle görüştü. 

Selçuk Üniversitesi Urduca Bölümü 1985’te kurulmuş ve o zamandan beri Urdu dili ve edebiyatıyla ilgili öğrenim ve araştırma faaliyetleri için önemli bir platform olmuştur.

Bu etkileşim ve görüşme sırasında, Büyükelçi Sohail Mahmood Türk Üniversiteleri ve ilgili Pakistan Kurumları arasındaki Türkiye’de Urdu dilini ve edebiyatını daha iyi tanıtmak amacıyla işbirliği bağlarını güçlendirmek için harcanan çabaların altını çizdi. 

İki taraf öğrenci ve fakülte değişimlerini arttırmak, Allama Mohammad Iqbal ve Mevlana Celaleddin Rumi’nin ruhsal bağları ve Iqbal ve Türkiye’nin milli şairi Mehmet Akif Ersoy’un düşünceleri arasındaki benzerlikler hakkında farkındalığı arttırmak ve daha çok kişilerarası temas aracılığıyla kültürel işbirliğini yoğunlaştırmak için alınacak bir dizi belirli önlem ve ölçüt hakkında tartıştı. 

Büyükelçi Sohail Mahmood aynı zamanda Urduca Bölümünün kütüphanesi için Pakistan Ulusal Kitap Vakfı (NBF) tarafından ve Lahore’daki Jumhoori Yayınları tarafından sağlanan 50’den fazla kitabı sundu.  Kitaplar modern Urduca şiirleri, hikayeleri ve tarih ve seyahat rehberlerini ve önemli Türk edebi ve tarihi kişilerinin ünlü eserlerinin Urduca çevirilerini kapsamaktadır.

Kütüphanelerine yapılan bu yeni ve güzel katkı için teşekkürlerini sunan Dekan Gür ve Bölüm Başkanı Bilik, Urduca çalışmalarını Türkiye’de daha da geliştirmek için Pakistan Büyükelçiliği ile çalışmaya olan bağlılıklarını yeniden ifade ettiler.     

No comments:

Post a Comment