Kayda değer Pakistanlı Doktor Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan bir Türk ödülü aldı

ANKARA, 15 Aralık 2015: Ankara’da yapılan etkili bir tören sırasında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) 2015 Uluslararası Ödülünün açılış konuşmasını yaptı ve Sağlık ve Yaşam Bilimleri kategorisinde ödülü Pakistan’ın önde gelen doktorlarından Dr. Zulfiqar Ahmed Bhutta’ya verdi.

Çok sayıda Türk bilimadamı ve araştırmacısı, genç bilimadamları da dahil olmak üzere bu törende ödül aldılar ve törene Türk Parlamentosu sözcüsü, Türk Genelkurmay Başkanı, Anayasa Mahkemesi Başkanı, Kabinedeki Bakanlar, Yüksek Öğrenim Kurumu (YÖK) Başkanı ve Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Başkanı da katıldı.  Pakistan’ın Türkiye Büyükelçisi Sohail Mahmood’da törende hazır bulundu. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan ödül alan diğer bilimadamları arasında Linz Johannes Kepler Üniversitesi’nden (Avusturya) Temel ve Mühendislik Bilimleri Kategorisinden Serdar Sarıçiftçi ve İstanbul Şehir Üniversitesi’nden Sosyal Bilimler ve Uygarlık kategorisinden Mehmet Genç de vardı.
Dr. Zulfikar Bhutta’nın çok seçkin bir kariyeri vardır ve küresel olarak anne ve yeni doğan bebek ve çocukların bütünleşik sağlığı alanında önde gelen bir ses olarak kabul edilir.  Dr. Bhutta Karaçi’deki Ağa Han Üniversitesi’nde Kadın ve Çocuk Sağlığı Mükemmelik Merkezi’nin kurucu müdürüdür ve Toronto’daki Hasta Çocuklar Hastanesinde Robert Harding Kurucu Kürsüsünün başkanıdır. 

Dr. Bhutta’nın araştırma alanları, topluluğa dayalı perinatal bakımı, beslenme ve enfeksiyonlar arasındaki etkileşimi, mikrobesinle dengesiz beslenmeyi ve annelik ve çocuk sağlığı politikası meselelerini kapsar.  Kendisi şimdiye kadar üç kitap, 40 kitap bölümü ve 225’den fazla endekslenmiş bilimsel yayın çıkarmıştır.  Çok sayıda uluslararası konumda hizmet vermiş olan Dr. Bhutta aynı zamanda birçok ulusal ve uluslararası ödül almıştır. 

Bu olay üzerine yaptığı konuşma ve yorumda Pakistan’ın Türkiye Büyükelçisi Ekselansları Sohail Mahmood TÜBA Ödülünün Dr. Bhutta’nın sağlık ve yaşam bilimlerindeki olağanüstü başarılarının tanınmasını sağladığını, Pakistan’ın bu alana yaptığı zengin katkıların kabulünü sağladığını ve gelecek yıllarda Pakistan ve Türkiye arasında daha yakın işbirliği için bir katalizör görevi gördüğünü söyledi. 


Kayda değer bir şekilde, Pakistan Bilimler Akademisi (PAS) Türkiye Bilimler Akademisi’yle (TÜBA) İslamabad’da Şubat 2015’te Yüksek Derecede Stratejik İşbirliği Konseyi’nin (HLSCC) 4’üncü oturumunda Başbakanlar Navaz Şerif ve Ahmet Davutoğlu’nun da katılımıyla bir işbirliği anlaşması imzalamıştı.

No comments:

Post a Comment