Politika Pakistan heyeti, TBMMde ZAMAN

Politika Pakistan heyeti, TBMMde ZAMAN

Pakistan Ulusal Meclis Başkan Yardımcısı Faysal Kerim Kundi, TBMM Başkanvekili Sadık Yakut ve TBMM İçişleri Komisyonu Başkanı Ziyaeddin Akbulut ile görüştü.
Kundi ve beraberindeki heyet, ilk olarak Yakut ile biraraya geldi. Heyeti, ''İkinci evinize hoş geldiniz'' diyerek karşılayan Yakut, Pakistan'daki sel felaketinden duydukları üzüntüyü dile getirdi, yakınlarını kaybedenlere başsağlığı diledi.
Yakut, Pakistan'ın Türkiye için kardeş ülke olduğunu ifade ederek, Pakistan'ı ''dost ve ortak'' olarak tanımladı. İki ülke arasındaki mükemmel ilişkilerin, uluslararası toplumda örnek oluşturduğunu belirten Yakut, tarihsel ve kültürel bağlarla şekillenmiş ilişkilerin, toplumların, devletlerin her kademesinde kendini hissettirdiğini dile getirdi.
Sadık Yakut, Türk ve Pakistan halklarının, felaketler karşısında sergiledikleri birlik, beraberlik ve dayanışmanın, ülkeler, halklar arasında tarihi süreç içinde oluşan özel mirasın en somut göstergesi olduğunu kaydetti.
Türk halkının, Pakistanlı kardeşlerine özel bir sevgisi ve dostluğunun bulunduğunu, aynı duyguların Pakistan'da da karşılık gördüğünü dile getiren Yakut, iki ülke arasındaki ilişkilerin ulaştığı seviyeyi, çoğu kez üçüncü ülkelerin anlamakta zorluk çektiğini söyledi.
Tarihten gelen ilişkileri kavramak ve bugünü yorumlamak için tarih kitaplarının, eşsiz belgeler sunduğunu vurgulayan Yakut, ''Tarihi iyi kavramak, bizden sonraki nesillere daha iyi anlatmak zorundayız. İki ülke arasındaki ilişkiler istisnaidir. İki ülke halkı arasında derin bir saygı ve muhabbet vardır. Pakistan'ın mutluluğu, üzüntüsü bizim mutluluğumuz, üzüntümüzdür'' diye konuştu.
Yakut, Pakistan'ın bölgesinde siyasi, ekonomik, kültürel dinamikler için kilit noktada bulunduğunu vurgulayarak, ülkeler arası işbirliğinin artırılmasının, bölgenin ve ülkelerinin yararına olduğunu belirtti.
Pakistan Ulusal Meclis Başkan Yardımcısı Kundi de Türkiye'nin, Pakistan'daki sel felaketinden sonra yardıma koşmasını hiçbir zaman unutmayacaklarını, bunun kendileri için büyük bir onur olduğunu belirtti. Kundi, Pakistan zor durumda olduğunda Türkiye'nin, Türkiye zor durumayken de Pakistan'ın yardıma koştuğunu söyledi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan'ın Pakistan'ı ziyaretine değinen Kundi, bundan onur duyduklarını kaydetti. Kundi, hükümetler arası ilişkilerin iyi olduğunu, halklar arası ilişkilerin daha da güçlendiğini vurguladı.
Kundi ve beraberindeki heyet daha sonra TBMM İçişleri Komisyonu Başkanı Akbulut'u ziyaret etti. Akbulut, Pakistan'ın Türkiye için kardeş bir ülke olduğunu, iki ülke ilişkilerinin her dönem olumlu geçtiğini dile getirdi.
Pakistan'da meydana gelen olumsuzlukların, sel felaketinin, Türkiye'nin en ücra köyündeki vatandaşı bile üzdüğünü belirten Akbulut, Türkiye'nin, elinden geldiği kadar yaraları sarmak için çaba harcadığını ifade etti.
Kundi de Türkiye'de kendilerini yabancı bir ülkede değil kendi evlerinde hissettiklerini söyledi.

No comments:

Post a Comment