EİT Antalya'da Toplandı ve Pakistan'ın Bölgesel Ekonomik İşbirliğini Geliştirme Vizyonu Paylaşıldı, Keşmir Gündeme Geldi.

ANTALYA, 9 Kasım 2019: Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) Bakanlar Konseyi (COM) 24. toplantısını Antalya'da 09 Kasım 2019'de gerçekleştirdi.

Dışişleri Parlamento Sekreteri Sayın Andleeb Abbas,  Dışişleri Bakanları/Bakan Yardımcıları ve EİT Üye Devletleri ve Gözlemci Devletlerinin Temsilcilerinin bulunduğu toplantıya katılan Pakistan heyetinin başındaydı.  Uluslararası Kuruluşların temsilcileri de COM'a Özel Misafir olarak katıldılar.  EİT Genel Sekreteri  Dr. Hadi Soleimanpour EİT Sekreteryasını temsil etti.

Bakanlar Konseyine yaptığı konuşmada, Parlamento Sekreteri bu kuruluşu üye devletler arasında bağlanabilirliği, ticareti ve ekonomik işbirliğini geliştirmek için değerli bir platform yapma ihtiyacının altını çizdi.  Kendisi EİT Ticaret Anlaşmasının ve Transit Taşıma Çerçeve Anlaşmasının kuruluşun tam potansiyelini gerçekleştirmek için uygulanması gerektiğini vurguladı.  Kendisi bu kadar çok kaynağa sahip olmasına rağmen kuruluşun neden tüm üyelerinin istediği sonuçlara ulaşamadığının analizini yapması için çağrıda bulundu.  Daha önceden erişemediğimiz sonuçları elde etmek için, önceden ne yapmadıysak onu yapmamız gereklidir. 

Hindistan'ın Hint İşgalindeki Cammu ve Keşmir'de (İoK) özellikle kadınlara ve çocuklara karşı devam eden korkunç zalimliklerine ve insan haklarına karşı saygısızlığına dikkat çeken Parlamento Sekreteri, Keşmir meselesinin bölgesel barışa ve güvenliğe karşı ciddi bir tehdit teşkil ettiğini, ve bölgenin ekonomik potansiyelini azaltan bir engel olduğunu söyledi.  Üye ülkeleri adalet için ayakta durmaya ve bu uzun süreli anlaşmazlığın BM kararlarına göre barışçık şekilde çözümünde gerekli rolü oynamaya devam etti.  Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da Abbas'ın konuşmasından sonra Pakistan ve Keşmir'e Türk desteğinin güvencesini verdi.

Pakistan'ın Kartarpur Koridoru girişimini vurgulayan Parlamento Sekreteri, bugün Pakistan için tarihi bir gün dedi.  Dünyadaki binlerce Sih hacısının Baba Guru Nanak'ın 550. doğum yıldönümünü kutlamak için Pakistan'ı ziyaret ettiğini belirtti.

Toplantıda en son COM'dan bu yana kaydedilen ilerleme övüldü.  Genel Sekreter Dr. Soleimanpour EİT'nin toplamdaki profiline ve bu meyanda ticaret ve yatırım, nakliye ve iletişim, tarım ve gıda güvenliği, enerji ve çevre ve uluslararası ilişkiler gibi çeşitli alanlarda kaydedilen ilerlemelere vurguda bulundu.  Islamabad toplantısında yapılan 2025 Vizyonu gözden geçirildi ve Parlamento Sekreteri vizyonu uygulamak gerekliliğini vurguladı ve üye devletlere EİT'yi tam etkili yapmaları için çağrıda bulundu.

Toplantıda ayrıca genişlemesinden beri EİT'nin gelişimi tartışıldı ve bölgesel işbirliğinin artan gereklilikleriyle uyuşabilmek için gereken olası reformlar üzerinde görüş alışverişinde bulunuldu.

Katılımcılar EİT üye devletleri arasındaki bölgesel ekonomik entegrasyonu geliştirmek için bağlılıklarını yineledi ve kuruluşun amaçlarını ve hedeflerini gerçekleştirmek için aktif rol oynama kararını aldı.

No comments:

Post a Comment