AJK Cumhurbaşkanı Türk Parlamentosunu ve uluslararası öğrencileri Keşmir davasına verdikleri destek ve Hint zorbalığına son vermek istedikleri için övdü

ANKARA, 22 Kasım 2019: Azad Cammu ve Keşmir Cumhurbaşkanı Sardar Masood Khan Türk Parlamentosuna Cammu ve Keşmir meselesinin çözümüne verdiği kararlı destek için teşekkür etti.  Kendisi aynı zamanda Türk Parlamenterlere Hindistan hükümetinin 5 Ağustos 2019'da attığı yasadışı ve tek yanlı adımlar ve bu zamandan beri devam eden güvenlik kuşatması hakkında ciddi endişelerini ifade ettikleri için de teşekkür etti.  Türk Parlamentosunun Keşmir krizinin insani ve insan hakları boyutlarını biliyor diye de ekledi.    

Cumhurbaşkanı bu sözleri Pakistan-Türkiye Dostluk Grubu Başkanı olan tanınmış Türk Parlamenter Ali Şahin'le Türkiye Büyük Millet Meclisindeki görüşmesi sırasında söyledi. 

Bunun yanında Cumhurbaşkanı Erdoğan'a bu yıl Eylül ayında Birleşmiş Milletler Genel Kurulundaki konuşmasında Cammu ve Keşmir meselesini tam olarak ikna olmuş biçimde gündeme getirdiği için teşekkür etti.  “Cammu ve Keşmir ve Pakistan halkları, Keşmirlilerin haklarını dile getirdiği ve bu meseleyi çözmek için çok yönlü diplomasiyi desteklediği için Türk Cumhurbaşkanına ve Türk milletine minnettardır" dedi.   

Ali Sahin Pakistan ve Türkiye'nin güçlü kardeşlik bağlarının keyfini çıkardığını söyledi ve Pakistan-Türkiye Dostluk Derneğinin Başkanı olarak Keşmir halkının çilesini farklı ulusal ve bölgesel forumlarda dile getirmeye devam edeceğini belirtti.   

AJK Cumhurbaşkanı ayrıca Türkiye'ye yüksek düzeyde Türk temsilcilerin ve dünyanın her tarafından uzmanların katıldığı bir toplantıya ev sahipliği yaptığı için de teşekkür etti.  

Kendisi konferanstaki görüşmeler Keşmirlilerin kendi kaderlerini belirleme haklarının gerçekleşmesine, anlaşmazlığın çözümüne ve barışa giden yolları belirlemek için bize rehberlik edecektir dedi.  Cumhurbaşkanı Türkiye'ye Hint İşgalindeki Cammu ve Keşmir'de (İoK) karşılıklı olarak insani diplomasiye devam etmesi ve bir yardımcı ve arabuluculuk rolü oynaması yönündeki teklifini yeniden iletti.  

“Keşmir şu anda dünyanın karşılaştığı en büyük sorundur.  Hint hükümetinin askeri operasyonları ve işgal altındaki bölgede zulüm yapmak için bitmek tükenmek bilmeyen istekleri neo-faşist Hindutva doktrinine dayalıdır, bu doktrin sadece Keşmirlileri değil ama aynı zamanda Pakistanlıları ve Hint Müslümanlarını da tehdit etmektedir" dedi.  

Daha sonra gün içerisinde, Cumhurbaşkanı çeşitli Türk üniversitelerinde okuyan bir grup uluslararası öğrenciye hitap etti.  Bu olaya Asma Köprü Uluslararası Öğrenci derneği ev sahipliği yaptı. 

Cumhurbaşkanı konuşmasında aşağıdaki noktaları vurguladı: 

  1. İslam bir barış dinidir.  Müslümanlar bugün acı çekiyor çünkü bölünmüş durumdalar.  İslam uygarlığı yüzyıllar boyunca kayda değer bir güçtü ama sömürgeleştirme ve sömürgeleştirmeden çıktıktan sonraki siyasi istikrarsızlıklar sebebiyle birleşik gücümüz ortadan kalkmıştır.  
  2. Müslüman milletlerde yeni bir rönesans ve canlanma dönemi başlamıştır ve aramızda işbirliği yeni bir eğilim olmuştur.  Asma Köprü gibi kuruluşlar bu bakımdan tetikleyici bir rol oynamaktadır.  
  3. İoK halkı kimlikleri nedeniyle hedef alınmaktadır.  Buradaki Müslüman nüfus 900,000 Hint işgal gücü askerinin insafına bırakılmıştır, bunlar binlerce kişiyi öldürmekte, kör bırakmakta, gözaltına almakta ve işkence etmektedir.  
  4. Uluslararası topluluk İoK'deki zalimliklerine son vermesi için Hindistan'a ciddi şekilde baskı yapmalıdır. 
  5. Dünyadaki bütün gençlik kendi ulusal parlamentoları aracılığıyla, BM Güvenlik Konseyi, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu ve İnsan Hakları Konseyi gibi tüm uluslararası forumlarda kendi parlamenterleri aracılığıyla Keşmir'deki Müslümanlara uygulanan kıyımları durdurmak ve Cammu ve keşmir meselesine siyasi ve diplomatik bir çözüm getirmek için karar alınması için baskı yapmalıdır.  
Cumhurbaşkanı uluslararası medyaya ve parlamenterlere Keşmirlilerin acısını gündeme getirdiği için teşekkür etti. 

Cumhurbaşkanıyla rahat bir etkileşim kuran öğrenciler Keşmir halkının insan haklarının korunması için seslerini yükseltmek ve Keşmir meselesinin Keşmir halkının isteklerine göre çözülmesi için kararlılıklarını belirtmiştir. 

Cumhurbaşkanı aynı zamanda Asma Köprünün Başkanı ve Yönetim Kurulu Üyeleriyle de görüştü.  Başkan ve Kurul Üyeleri Cumhurbaşkanını Pakistan dahil dünyadaki çeşitli ülkelerde bulunan üyeleri tarafından yapılan insani işler hakkında bilgilendirdi.  Kendileri ayrıca Türk üniversitelerinde okuyan gelişmekte olan ülkelerden gelen öğrencileri de desteklemektedir.  

No comments:

Post a Comment