Afet Yönetimi üzerine Pakistan-Türkiye işbirliği yoğunlaştırılacak

ANKARA, 6 Ağustos 2018:  Pakistan ve Türkiye afet yönetimi alanındaki karşılıklı işbirliğini daha da yoğunlaştırmak için birlikte çalışacaktır.  Bu konu üzerinde Pakistan'ın Ulusal Afet Yönetimi Yetkili Makamı'nın (NDMA) Başkanı Korgeneral Omar Mahmood Hayat ve Türkiye'nin Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Yetkili Makamı Başkanı Dr. Mehmet Güllüoğlu arasında bugün Ankara'da yapılan toplantı sırasında mutabakata varıldı.  Bu toplantıya Pakistan'ın Türkiye Büyükelçisi Muhammad Syrus Sajjad Qazi'de katıldı.


Her iki taraf bir dizi inisiyatif üzerinde çalışmak için anlaştı, buna afet yönetimindeki deneyimlerin ve bilgilerin paylaşılması, uzmanların eğitilmesi, ortak tatbikatlar ve iki taraflı olarak ve daha geniş bir bölgesel bağlamda işbirliğini yoğunlaştırmak için ortak konferanslara ve yüksek düzeyde ziyaretlere ev sahipliği yapılması da dahildir.  

Dr. Mehmet Güllüoğlu AFAD'ın yurtiçinde ve yurtdışında çeşitli acil durumları karşılamak için belirlediği amaçları, projeleri ve planları hakkında kapsamlı bir brifing verdi.  Kendisinin daha önceki Pakistan ziyaretlerine atıfta bulunarak, kendisini Pakistan'dayken evindeymiş gibi hissettiğini söyledi ve NDMA ile kurumsal bağları geliştirmek için istekli olduğunu gösterdi.  


NDMA başkanı Pakistan'daki 2005 depremi ve devasa 2010 selleri sırasında Türkiye'nin kurtarma ve rehabilitasyon operasyonlarına yaptığı yardım için derin minnettarlığını iletti.  Kendisi büyük ölçekte birbirini tekrarlayan doğal afetlere olan aşırı maruziyeti düşünüldüğünde, Pakistan Hükümetinin doğal felaketlere karşı kendiliğinden gelen tepki mekanizmalarını güçlendirmiş olduğunun ve kendi zengin deneyimlerini sermaye ederek ve en iyi küresel uygulamaları adapte ederek Afet Risk Yönetiminde giderek daha proaktif bir yaklaşıma doğru gittiğinin altını çizdi.  

Korgeneral Hayat Ankara'daki AFAD Eğitim Merkezini ziyaret etti ve her türde afetlere karşı tepki vermek için  eğitimlerin ve hazırlıkların yüksek kalitede olmasını övdü. Kendisi aynı zamanda Deprem Simülasyon Merkezini de ziyaret etti.   

No comments:

Post a Comment