Pakistan Maslahatgüzar Syed Ali Asad Gillani’nin konuşması, RCCI İş Fırsatları Konferansı, 09 Ağustos, İstanbul

RCCI Başkanı Raja Amir Iqbal,

Saygıdeğer Misafirler, 
Baylar Bayanlar, Esselamın Aleyküm,

Hepinizi güzel bir şehir olan İstanbul’da RCCI tarafından düzenlenen İş Fırsatları Konferansında ağırlamak benim için çok büyük bir onurdur.  Napolyon demiştir ki “Eğer dünya sadece bir ülkeden ibaret olsaydı, İstanbul onun başkenti olurdu”.  O zaman, bu tarihi, efsanevi ve güzel şehre hoşgeldiniz.

Aynı zamanda Raja Amir Iqbal’i, Sayın Saqib Rafiq’i ve ekiplerini bu olayı böylesine büyük bir ölçekte düzenledikleri için kutlamak isterim.  Bu olayı gerçekleştirmek için gösterdiğiniz sıkı çalışmayı ve adanmışlığı övgüyle kutluyorum. 

Güveniyoruz ve ümit ediyoruz ki, bu olay Pakistan ve Türkiye arasında güçlü iş bağlantılarıyla sağlam temeller atacaktır – insanlarının kalplerinde birbirlerine karşı olağanüstü bir sıcaklık ve dostluk bulunan iki kardeş ülke arasında. 

Bizim bu özel bağlarımız ortak bir kaderle, kültürle, dilsel yakınlıkla ve paylaşılmış bir tarihle zenginleşmiştir.  Bu dostluğu atalarımıza borçluyuz, zor zamanlarında birbirlerinin yanında duran ve bu ilişkiyi sürdürmek için fedakarlıklarda bulunan atalarımıza.  İkbal ve Rumi arasındaki ruhani ilişki, Türkiye’nin Bağımsızlık Savaşı sırasında alt kıta Müslümanlarının gösterdiği benzersiz fedakarlıklar, her iki ülke tarafından birbirlerine verilen samimi destek, tüm kültürel ve dilsel engelleri aşan karşılıklı bir etkileşim Pakistan-Türkiye ilişkisini benzersiz yapar.  Dahası, biz Bir Millet İki Ülkeyiz.     

         Pakistan ve Türkiye birbirlerinin güçlerini kendi güçleriymiş gibi görür.  İki ülkenin savunma sanayileri arasındaki büyüyen işbirliği, kültür ve eğitim bağları ve Pakistan’ın sosyoekonomik gelişmesinde Türklerin katkısı, her iki tarafın liderlerinin bu güçlü siyasi ve kültürel ilişkiyi sağlam bir ekonomik ortaklığa dönüştürme arzusunun açık bir ifadesidir.  RCCI tarafından düzenlenen İş Fırsatları Konferansını doğru yönde doğru bir adım olarak görüyoruz.

Bizim çok deneyimli Başkonsolosumuz Pakistan’daki iş fırsatları hakkındaki görüşlerini birazdan Türk dostlarımızla paylaşacaktır.
Pakistan’ın ekonomik manzarası üzerinde Türk şirketlerinin ayak izi sembolleri hızla gelişmektedir.  Metrobüsler, Katı Atık Yönetimi, çeşitli otoyolların belli bölümlerinin inşaatında Türk şirketlerinin katılımı, Arçelik’in Dawlance’ı satın almak için yaptığı 258 Milyon Dolarlık yatırım, Zorlu’nun Kaid-i Azam Güneş Enerjisi Parkında 300 MW Güneş Enerjisi üretimini üstlenmesi, Hayat Kimya’nın Pakistan’da bir bebek bezi imalat fabrikası kurmak için 50 Milyon Dolar yatırım yapmayı planlaması, Türkiye’de Pakistan’a yönelik olan iş trendinin bazı örnekleridir.   

Şunu ümit ediyoruz ki, RCCI tarafından bu İş Fırsatları Konferansı’nın düzenlenmesi bir kazan-kazan durumunu yaratmak amacıyla, iki ülkenin iş topluluklarını yüz yüze getirmek için önemli bir kilometre taşı olacaktır.  Dualarım ve en iyi dileklerim hepinizledir.

Son olarak, RCCI’ye iki ülkenin iş sektörleri arasındaki boşluğu doldurmak için göstermiş olduğu bu girişim için bir kez daha teşekkür etmek ve kutlamak isterim ve şundan eminim ki, bu toplantı ve bir araya geliş yakın gelecekteki benzeri toplantılar ve bir araya gelişlere yol açacaktır.

Hepinize teşekkür ederim!

No comments:

Post a Comment