Keşmir Dayanışma Günü semineri dolayısıyla Pakistan Büyükelçisi H.E. Mr. Sohail Mahmood’un görüşleri Ankara, 5 F Şubat 2016

Sayın Muhammed Balta, Parlamento Üyesi
Sayın Prof. Dr. Mustafa Kamalak, Saadet Partisi Başkanı
Sayın Temel Karamollaoglu, ESAM Başkan Yardımcısı
Sayın Prof. Dr. Oya Akgonenç, Ufuk Üniversitesi,
Saygıdeğer katılımcılar,
Baylar ve Bayanlar!

Sözlerime bizi bu akşam burada bulunmakla onurlandıran tüm saygıdeğer konuklara en içten duygularımı ifade ederek başlamak istiyorum. 

ESAM’daki herkese Keşmir Dayanışma Günü dolayısıyla bu olayı ortak olarak organize ederken verdikleri benzersiz destekten dolayı şükranlarımızı sunuyoruz.

Bugün bir kez daha Keşmirli kardeşlerimizle tam bir dayanışma içerisinde duruyoruz.

Neredeyse yetmiş yıldan beri bu yiğit insanlar vazgeçilmez kendi kaderlerini belirleme haklarını gerçekleştirmek için destansı bir mücadele vermektedir –bu haklar Birleşmiş Milletler Kuruluş Sözleşmesinde ve birçok BM kararlarında ifade edilmiştir.

Bu temel hak için onlara Hindistan’ın da dahil olduğu uluslararası topluluk tarafından özgür ve tarafsız bir plebisit yapılacağı yolunda tekrar tekrar söz verilmiştir.  Ne yazık ki bu sözler bugüne kadar yerine getirilmemiştir.

Bu sırada, dünya Keşmirli erkeklere, kadınlara ve çocuklara Hindistan işgali altındaki Keşmir güvenlik güçleri tarafından devamlı yapılan benzersiz zalimliklere tanık olmuştur.

Uluslararası ve Keşmir insan hakları kuruluşları işgal altındaki Keşmirde yapılan çirkin insan hakları ihlallerini geniş bir şekilde belgelemiş ve on yıllar boyunca barışçıl bir halkın nasıl sistematik bir mezalim altında bırakıldığını göstermiştir. 

Dahası dünya şuna da tanıklık etmiştir ki ne kadar zalim olursa olsun hiçbir güç Keşmir halkının iradesini kırmaya yetmemiştir.

Tarihten çıkarttığımız ders şudur ki, silahların gürlemesi ve ateşlenmesi Keşmirlilerin yüreğinde yanan özgürlük ateşini dağıtamayacaktır.

O halde, her yıl 5 Şubat’ta kutsal hedefleri yolunda en üst derecede fedakarlıkta bulunan binlerce Keşmirliye saygılarımızı sunarız.

AYnı zamanda uzun ve zorlu mücadelelerinde Keşmir halkının yanında durmak için olan sarsılmaz bağlılığımızı da yeniden ifade ederiz.
Cumhurbaşkanı Mamnoon Hussain ve Başbakan Nawaz Sharif tarafından bugün resmi bir şekilde yeniden teyit edildiği gibi, Pakistan kendi kaderlerini belirleme yoluyla kendi geleceklerine karar verme haklarını elde edene kadar İşgal Altındaki Keşmir Halkına moral, diplomatic ve siyasi desteklerini vermeye devam edecektir.

Saygıdeğer Katılımcılar,

Keşmir meselesi adalet hakkındadır, insanlık onuru ve temel özgürlükler hakkındadır ve 68 yıl once Keşmirlilere verilen vaatlerin yerine getirilmesi hakkındadır.

Keşmir meselesi bölgede kalıcı barışın ve istikrarın sağlanmasıyla ve Güney Asya’nın henüz kullanılmamış büyük ekonomik potansiyelinin gerçekleştirilmesiyle eşdeğer derecede önemlidir.

O halde, Pakistan ilgili BM kararlarına ve Keşmir halkının isteklerine uygun olarak Keşmir için adil ve kalıcı bir çözüm istemeye devam edecektir.

Biz uluslararası topluluğun Hindistan’ı sorumluluklarını yerine getirmeye davet etmek için haklı olan rolünü oynamasını bekliyoruz. 

Saygıdeğer katılımcılar,

Bu noktada Pakistan ve Türkiye’nin birbirine uyma geleneğinin altını çizmek istiyorum, onlar her zaman birbirlerini karşılıklı ulusal meseleleri için desteklemiştir – Kıbrıs olsun Keşmir olsun.

Keşmir halkının adil isteklerine verilen Türkiye’nin devamlı desteği için en derinden gelen takdirlerimizi ifade ediyoruz, buna İşgal altındaki Keşmir (OIC) platformu da dahildir. 

Bu destek hem bizim için hem de Keşmir halkı için bir güç kaynağı olmuştur.

Sarsılmaz inancımız şudur ki, Keşmir halkının fedakarlıkları boşa gitmeyecek ve onlar özgürlük şafağını göreceklerdir. 

İşte o güne kadar, Pakistan halkı Keşmirli kardeşleriyle el ele yürüyecektir.

Sözlerimi bitirirken, bugün burada Keşmir halkını yalnız bırakmamak için bize katılmış olan tüm düzenleyicilere, saygıdeğer konuşmacılara ve misafirlere yine en derin teşekkürlerimi ifade ederim.


Teşekkürler.

No comments:

Post a Comment