Türkiye'de tandır, Pakistan'da roti

Pakistan’ın genelinde roti olarak adlandırılan ekmeğin adı, incelik veya kalınlığına göre değişse de kokusu herkesi cezbediyor.


Pakistan’da sofraların olmazsa olmaz tadı, tandır ekmeği. Urduca’da “roti” adı verilen tandır ekmeğinin kokusu, zaman zaman sokak aralarına yayılıyor. Bunun nedeniyse, mahalle fırınları gibi hizmet veren roticiler.
Rotiler, küçük bir alanda senkronize çalışan 3 kişi tarafından hazırlanıyor. İlk olarak yoğrularak hazırlanan hamur, eşit parçalara bölünüyor ve hamur parçaları top haline getiriliyor. Ardından hamur topları, merdane yardımıyla açılıyor ve “roti” şeklini alıyor.
Hamurlara son kıvamı verildikten sonra, nemlendirilmiş özel bir yastık yardımıyla tandırın iç duvarlarına yapıştırılıyor. Rotiler, killi çamur kullanılarak yapılan tandırın duvarlarında bir süre bırakılıyor. Tandırda yeterince bekledikten sonra demir çubuklar yardımıyla çıkarılan rotiler, etrafa güzel bir koku yayıyor.
Roti için önemli olan sıcak yenmesi
Rotiler, ince ve kalınlıklarına ya da içerisindeki malzemelere göre farklı adlar alıyor. Roti dükkanlarından birinin sahibi rotinin yapılışını şu ifadelerle anlatıyor: “Sabahları 'til' dediğimiz susamlar ekliyoruz ve bu tür rotilere kulça roti adını veriyoruz. İnce yapılan rotilere patiri, daha kalın rotilere ise hamiri deniyor. Hamiri rotilerin içine biraz soda katarak daha kabarık olmasını sağlıyoruz. Roti yapımında su ve un ayarı önemli. Tadı ve kıvamının tutması için dikkat etmek gerekiyor.”
Bazı roticilerin önünde yerel yemeklerin sunulduğu lokantalar da kuruluyor. Böylece tandırdan yeni çıkmış sıcak rotiler, hemen sofralarda yerini alabiliyor.
Roticilerden sürekli alışveriş yapan bir vatandaş şu sözleri sarfetti: “Her şeyden önce rotinin tadı çok iyi. Halk başka yerden ekmek almaz. Bizim için ekmek rotidir. Çalışırken gelip arkadan roti alıyor ve burada yemek yiyorum. Akşam giderken de evime götürüyorum. Ancak roti için önemli olan sıcak yenmesi.”
Pakistan’da daha çok Hayber Paktunha ve Pencap eyaletlerinde tüketilen tandır ekmeği rotiler, Ortadoğu ve Asya halklarının ortak kültürlerinden biri olarak gündelik hayattaki yerini koruyor.


Ömer Musa Targal haber verdi

No comments:

Post a Comment