Wagah Border Sınır Kapısı’nda düzenlenen törende, “Cive Pakistan” (Yaşa Pakistan) sloganını atan y
üzlerce izleyici arasında, en çok Coca-Cola İçecek (CCI) Kurumsal İlişkiler Direktörü Atilla Yerlikaya’nın sesinin çıkması boşuna değildi.
Pakistan İslam Devleti’nin Lahor ile Hindistan’ın Amritsar kenti arasında kalan sınırın iki yanında, her gün saat 17.00’de düzenlenen teatral bayrak indirme töreni, iki ülkenin dostluğunu simgeliyor. Sınırı ayıran kapının bir tarafında Pakistan’ın, öbür tarafında ise Hindistan’ın izleyicileri toplanıyor. Gösteri boyunca Müslümanların çoğunlukta olduğu Lahor’da “Allahu Ekber”, “Tekbir” sesleri ile tempo tutan coşkulu halk, yabancı turistler için ilgi çekici oluyor...
Yerlikaya’nın coşkusunun nedeni açık: Pakistan’da gıda endüstrisine en çok yatırım yapan bir şirketin yöneticisi olarak, elini en fazla taşın altına sokan CCI’yı temsil etmekle kalmıyor, aynı zamanda Pakistan hükümeti tarafından, Türkiye’den Koç, Sabancı gibi büyük grupları ülkesine çekebilmek için bir tür “yabancı yatırım elçisi” olarak görevlendirildiğini söylüyor.
120 MİLYON KİŞİ 30 YAŞIN ALTINDA
CCI, 2008 yılında Coca- Cola Pakistan Beverages Ltd. Şirketi’nin hisselerinin yüzde 49’unu satın alarak bu pazara girmişti. Hisselerin diğer yarısına sahip olan merkezi Atlanta’da bulunan Coca-Cola şirketiyle birlikte, satın alma sürecinde Pakistan’a 140 milyon dolar yatırım yapmışlardı.
PAKİSTAN’DA YÜZDE 22 BÜYÜDÜ
Pakistan’a son 5 yılda ise 350 milyon dolar yatırım yapan CCI, 2014 yılı içinde de 300 milyon doların üzerinde yatırımla Multan, İslamabad ve Karaçi bölgelerinde 3 fabrika açacak. CCI, böylelikle bölgedeki fabrika sayısını 7’ye çıkaracak, üretim kapasitesini ise 2017 yılına kadar 1.5 kat artırmayı hedefliyor.
2020 yılında Pakistan’ın nüfusunun 200 milyonu geçmesi ve 30 yaş altı nüfusun 120 milyonun üzerine çıkması bekleniyor. Yatırım cazibesi de burada yatıyor.
CCI’nın Lahor’daki şirket merkezi ve fabrikasının olduğu yerleşkesine yaptığımız ziyarette, “Pakistan ikinci memleketimiz” diyen Yerlikaya, satışlarda Türkiye’den sonra en büyük payı Pakistan ve Irak’ın aldığını söylüyor.
Merkezi Atlanta’da olan Coca-Cola şirketinin 1959 yılında Pakistan pazarına girmesine karşılık, piyasa payındaki büyüme CCI ile başlıyor. CCI, Pakistan’da 2008’den bu yana pazar payını yüzde 30 artırarak yüzde 28’den 34’e, satış hacmini de 2 kat yükseltmişti. Bölgede gazlı içecek piyasasında Pepsi’den sonra en büyük oyuncu ise yerel pastane zinciri “Gurme”...
CCI’nın son 5 yılda faaliyet gösterdiği ülkelere yaptığı 1 milyar dolar yatırımın 500 milyon dolarını Türkiye’de, 350 milyon dolarını Pakistan’a gerçekleştirdi. CCI, 2008 yılında girdiği Pakistan pazarına, bu yıl içinde 300 milyon dolar yatırımla 3 fabrika daha kuruyor. CCI, 2013 yılı sonuçlarına göre toplam üretim hacminin yüzde 19’unu oluşturan Pakistan’da, satış hacminde bir önceki yıla göre yüzde 22, 2014 yılının ilk 6 ayında da önceki döneme göre yüzde 16 büyüme yakalandı.
Türkiye merkezli bölgesel bir şirket olan CCI’nın, faaliyet gösterdiği 10 ülkede(Türkiye, Pakistan, Kazakistan, Azerbaycan, Kırgızistan, Türkmenistan, Ürdün, Irak, Suriye ve Tacikistan) bulunan toplam 23 fabrikasında, 11 bin kişi çalışıyor. 9 fabrikanın bulunduğu Türkiye’de 3 bin, 6 fabrikanın bulunduğu Pakistan’da 5 bin kişi; tedarikçiler ve yan sanayiyle birlikte her iki ülkede yaklaşık 100’er bin kişi istihdam ediliyor.
‘1960’LARDA ROL MODELDİK’
Coca-Cola Beverages Pakistan Kurumsal İlişkiler Direktörü Zafer Abbas Jafri, “Türkiye ile Pakistan’ın geçmişe dayanan dostluğu ve kardeşliği var. İki hükümet arasında ‘Tercihli Ticaret Anlaşması’ müzakereleri devam ediyor. Türkiye ile ekonomik ilişkilerimizin gelişmesini istiyoruz” diyor ve ekliyor:
“1960’larda Pakistan, Güney Asya’da rol model bir ülkeydi. Güney Kore bizdeki modeli uygulayarak çok ileri noktaya geldi. İçerideki politik gerilimler azalırsa, hızlı büyüyeceğimize inanıyoruz.”
ŞİRKET PAKİSTAN'DA TEMİZ SU ÇEŞMELERİ PLANLIYOR
Enerji ve su kaynakları kıt olan Pakistan’da sürdürülebilirlik çalışmalarına değinen Yerlikaya, “Litre başına harcanan su miktarını yüzde 37, enerji kullanımını ise yüzde 12 oranında azalttık. 2015 yılı sonuna kadar 500 binden fazla kişiye temiz su iletmek üzere çeşmeler kurmaya başladık. 2 milyon kWh elektrik tasarrufu sağladık” diyor.
Pakistan bir yandan uyuşturucu, öte yandan da Taliban-IŞİD saldırılarıyla sosyal ve siyasi riski yüksek bir ülke. 185 milyonu aşan nüfusun yüzde 20’si okuma yazma bilmiyor. Kadınlarınkentlerde istihdam oranı yüzde 21 düzeyinde bulunuyor. Ülkede toplam günlük gazete satışları 700 bin seviyelerinde. Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’nın (UNDP) 2014 İnsani Gelişmişlik Raporu’nda 146’ncı sırada yer alan bir ülkeden söz ediyoruz. Türkiye’nin aynı istatistikte 69’uncu sırada olduğunu dikkate aldığımızda, ülkedeki yoksulluğun ve yoksunluğun boyutları daha da iyi ortaya çıkıyor.
2014 Nobel Barış Ödülü’nü Hindistanlı Kailash Satyarthi ile paylaşan 17 yaşındaki eğitim aktivisti Malala Yusufzay’ın ülkesi Pakistan’ı anlatmaya devam edeceğim...
Courtesy: Haber Turk Gazetesi
External link: http://www.haberturk.com/yazarlar/serpil-yilmaz-2155/1001212-cci-icin-yatirimda-ikinci-memleket-pakistan-oldu
No comments:
Post a Comment