SAADET Partisi Genel Başkan Danışmanı Prof. Dr. Oya Akgönenç, Pakistan ile Hindistan arasında yıllardır devam eden Keşmir sorununun her on yılda başka bir boyutla devam ettiğini söyledi. SAADET Partisi Genel Başkan Danışmanı Prof. Dr. Oya Akgönenç, Pakistan ile Hindistan arasında yıllardır devam eden Keşmir sorununun her on yılda başka bir boyutla devam ettiğini söyledi. Akgönenç, Keşmir’de verilen mücadeleyi ülkemiz tarihine damgasını vuran İstiklal Savaşı’na benzetti. Dünyadaki gücün artık Batı’dan Doğu’ya kaydığına dikkat çeken Akgönenç, 21’inci yüzyılın Asya yüzyılı olacağını belirtti.
ANKARA BÜROSU
Türkiye-Pakistan Kültür Derneği’nin her yıl düzenlediği 5 Şubat Keşmir Dayanışma Günü bu yıl Ankara Üniversitesi Dil, Tarih ve Coğrafya Fakültesi’nde kutlandı. Programa Pakistan Ankara Büyükelçisi Muhammad Haroon Shaukat ve Saadet Partisi Genel Başkan Danışmanı Prof. Dr. Oya Akgönenç katıldı. Programda konuşan Prof. Dr. Oya Akgönenç, Pakistan hükümetinin büyük bir kararlılıkla kalkınma ve Keşmir sorununu çözme yolunda adımlar attığını belirterek, “Pakistan’a baktığımızda İstiklal Savaşı’nı görüyorum. Bir tarafta iç isyanlar, diğer tarafta dış güçler var” dedi. Öte taraftan dünyada da yeni bir sömürgecilik anlayışının hakim olduğunu ifade eden Akgönenç, “Bunun en büyük örneği Libya’dır. Libya kime ne yaptı ki, Libya’ya saldırdılar. İnsanlarımızın eğitim eksikliği nedeniyle çok çabuk tahrik ediliyorlar” diyerek artık doğrudan sömürmenin olmadığını, sömürülecek yerlerin önce kendi içinde karıştırıldığını söyledi.
“Keşmir, kasıtlı bir kayırma”
Keşmir’in İngilizler eliyle bu gün bu hale getirildiğini kaydeden Akgönenç, “Keşmir dediğimiz zaman zor iş, kronikleşmiş bir problem ama her dem taze, her dem canlı, her zaman bir ders çıkartılması lazım gelen ve çözüme ulaştırılması gereken bir konu. Keşmir hatalı bir karar, kasıtlı bir kayırma, ben merkezli büyük güçlerin daha zayıfı ezip, hakkı yok ettiği bir yerdir. Keşmir’de İngilizlerin yaptıkları bugün hatırlanılmıyor” diyerek Keşmir’de yaşanan sorumlusu olarak Batı’yı işaret etti. Gücün batı’dan doğuya doğru kaydığına dikkat çeken Akgönenç, dünyada yeni siyasi dengelenmelerin ortaya çıktığını, ekonomik güçlerin de batıdan doğuya doğru kaydığını söyleyerek, “Tüm bu değişimler ile birlikte yeni yükselen güçler ortaya çıkıyor. ABD her şeyden önce Afganistan’dan ayrılıyor. Çin, ABD dolarının en büyük tahvillerini elinde bulunduruyor. Türkiye ve İran Asya üzerinde daha aktif roller alıyor. Bu da Keşmir üzerinde etkili olacaktır” şeklinde konuştu.
Değişen Zamanla Keşmir
Konuşmasında Keşmir sorununa daha iyi dikkat çekmek isteyen Akgönenç, karton kâğıtlara yazdığı yazılarla, her 10 yılda Keşmir’de yaşanan olayları birer cümle ile anlatmaya çalıştı. Akgönenç, 1947 yılı ve 50’li yıllarda Keşmir’de haksızlık, çatışma ve kan olduğunu, 1960’lı yıllarda yükselen gerginlik ve duyarsız bir dünyanın ortaya çıktığını, 1970’lerde mücahitlerin mücadelesine şahit olunduğuna, 1980’lerde direnişin arttığını, zulmün katlandığını buna rağmen komşuların yardımlarının arttığını, 1990’larda değişen bir dünya ile birlikte değişen dengelerin ortaya çıktığını, 2000’lerde ikiz kulelerin vuruluşu ile islamafobi’nin yaygınlaştığını ve Keşmir’in yalnızlaştığını ve son olarak 2010 ile birlikte yeni değişimler yaşandığını ve bu değişimlerin Keşmirlilerde yeni umutlara sebep olduğunu söyledi.
Courtesy: Milli Gazete
No comments:
Post a Comment