Keşmir Dayanışma Günü

Pakistan'ın Ankara Büyükelçisi Shaukat, 5 Şubat Keşmir Dayanışma Gününü kutladı Shaukat: "Her medeni insan ve ulus, Keşmir'de insan haklarının ihlal edildiğini farketmeli ve Keşmir halkının kendi kaderini belirleme hakkının olduğunu tanımalıdır"

Muhammet Faruk Alagaş / Abdul Hamid Chohan - Pakistan'ın Ankara Büyükelçisi Muhammed Haroon Shaukat, 5 Şubat Keşmir dayanışma gününü kutlayarak, "Her medeni insan ve Ulus, Keşmir'de insan haklarının ihlal edildiğini farketmeli ve Keşmir halkının kendi kaderini belirleme hakkının olduğunu tanımalıdır" dedi.
Büyükelçi Shaukat, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "5 Şubat yaklaşık 60 yıldır kendi kaderini belirlemeye çalışan Keşmir halkının dayanışma günü olarak kutlanıyor. 1947'de gerçekleşen bölünmede Keşmir sorunu çözümsüz kaldı. Keşmir'in nihai statüsünü belirlemek için halkoyuna başvurulmasına yönelik birçok BM Güvenlik Konseyi kararı var. Fakat bunların hiçbiri gerçekleştirilmedi. Maalesef Keşmir halkı yaklaşık 60 yıldır yaşadığı büyük kayıplar ve verdiği fedakarlıklarla büyük acılar çekti. 100 binden fazla Keşmirli şehit edildi. 10 binden fazla Keşmir kadını şiddet gördü. Binlerce gencimiz sakat bırakıldı" diye konuştu.
Pakistan halkı ve hükümetinin her yıl 5 Şubat'ta Keşmir halkıyla olan dayanışmayı kutladığını ifade eden Shaukat, "Bu bizim için çok önemli bir gün. Keşmir meselesi her Pakistanlının gönlünde yer etmiş bir meseledir. Bizim üzerimize ahlaki bir vazife olan bu meselenin çözümü için çabalarımızı sürdüreceğiz" dedi.

Hindistan ilişkileri -
Pakistan'ın her zaman Hindistan ile ilişkilerinin iyi olmasını istediklerini belirten Shaukat, şunları söyledi:
"İki ülke arasında halen görüşülmekte olan Keşmir meselesi maalesef uzun süredir çözüme bağlanamayan bir mesele. Bu sorunun çözümüne yönelik yürütülen görüşmelere tüm gücüyle devam etmek isteyen yeni bir hükümetimiz var. Ayrıca Hindistan'da yaklaşmakta olan yeni bir seçim var. Umarım seçimler sonrası iki ülkenin karşılıklı ilişkilerini ilerletmeye yönelik daha iyi bir ortamımız olur."
Büyükelçi Shaukat, BM Güvenlik Konseyi'nin konuyla ilgili çalışmaları hakkında da "Keşmir meselesi, Kıbrıs ve Filistin meselesi gibi BM Güvenlik Konseyi'nin gündemini oluşturan meselelerin başında geliyor. Umarım 60 yıldır çözüm bulunamayan bu meselenin çözülmesine yönelik BM Güvenlik Konseyi'nden bir adım atılır. Her medeni insan ve Ulus Keşmir'de insan haklarının ihlal edildiğini farketmeli ve Keşmir halkının kendi kaderini belirleme hakkını tanımalıdır. Bir Gün Mutlaka Keşmir halkı kendi kaderini belirleme hakkına kavuşaktır" ifadesini kullandı.

Taliban görüşmeleri -
Taliban ile görüşmeler hakkında da konuşan Pakistan'ın Ankara Büyükelçisi Shaukat, şunları kaydetti:
"Pakistan'da göreve gelen Nawaz Sharif hükümeti Pakistan'ın bütününde barış ve huzuru hakim kılmak istiyor. Haklı olarak barışa da bir şans verilmesi gerektiğini söylüyor. Afganistan tarafında da bu örgüte yönelik silahlı bir mücadelede bulunulduğunu görüyoruz. Fakat bu sorunun kan akmadan en sağlıklı bir şekilde çözümü için görüşmelerin sonuna kadar sürdürülmesini istiyoruz." - Ankara
Courtesy: Haberler.com

No comments:

Post a Comment