Pakistan Büyükelçisinin 9 Kasım 2017'de Ankara'da Pakistan-Türkiye Ortak hatıra pulu için düzenlenen açılış töreninde açıklama


Pakistan ve Türkiye’nin Diplomatik İlişkilerinin 70. Yılını işaret etmek amacıyla Pakistan-Türkiye’nin ortaklaşa hazırladığı hatıra pulu için düzenlenen açılış töreni, 9 Kasım 2017, Ankara

Büyükelçi Syrus Sajjad Qazi’nin açıklamalrı



Saygıdeğer misafirler, Ekselansları,, Bayanlar ve Baylar

Pakistan ve Türkiye’nin Diplomatik İlişkilerinin 70. Yılını işaret etmek amacıyla PTT ve Pakistan Postası tarafından ortaklaşa hazırlanan hatıra pulu için düzenlenen açılış töreninde sizlere hoşgeldiniz demek benim için onur verici bir an.

70 yıllık Pakistan-Türkiye Diplomatik İlişkilerinin hikayesi sıradan bir işbirliği ve dostluk hikayesi değil. Bu alternatifsiz, emsalsiz ve sağlam kardeşlik ilişkisi olan, ortak güven ve yakınlığın olduğu bencil olmayan bir hikaye.

Görünüşte 70 yıllık olan ilişkinin aslında kökleri daha derin ve güçlü. Türkiye ile olan dostluğumuz kanımızda, inaçlarımızda ve ulusumuzun kimliğinde var. 

Bu, bizim dünya anlayışımızın kalıcı özeliklerinde. Türkiye ve Pakistan bulunulan şartlar ve jeo-politik durmulara bakmaksızın hep yan yana durmuş ve inşallah durmayada devam edecektir.

Ekselensları,

Ben Pakistan Büyükelçisiyim ve Pakistan’ı Türkiye’de temsil etmek benim için büyük bir ayrıcalık. Atalarımızın emek ve fedakarlığı ile büyüyen bu kutsal ilişkinin direkt mirasçısıyım.

Doğrusu bu aziz güven bize atalarımızdan geçti.  Bugün bu ilişkinin mimarlarını takdir etmek ve selamlamak gerektiğiniz biliyoruz. Bu ilişkiyi onlara borçluyuz.

Bu ilişkinin iki esas mimarıda Pakistan’ın milli şairi ve doğunun filozofu Allam Muhammad Iqbal ve Türkiye’nin milli şairi Mehmet Akif Ersoy’dur.

İkiside, öz güven ateşini yeniden tutuşturma, Pakistan ve Türkiye’nin arasındaki zorluklara karşı mücadele etme konusunda kilit rol oynamışlardır.

İlginçtir ki hiç görüşmemişleridr ancak düzenli yazışmaları korumuş ve birbirlerin arasında bir ışık çizmişlerdir. İkisde, zor zamnalarda Müslüman ümmetin yolunu aydınlatan mum gibi olmuşlardır.

Düşünceleri ve inançları hala ilham kaynağımızdır. Onlar iki milletin kalplerinde, akıllarında ve ruhlarında kalıcı izler bıraktı.Doğrusu onlar Pakistan ve Türkiye’yi iki ülke tek millet yapmışlardır.

Bügün ortaklaşa hazırlanan bu hatıra pulu, kardeş Pakistan-Türkiye’nin genç jenerasyonunun bu iki büyük mimara minettarlığının bir ifadesidir.  Allah ruhlarını kutsasın.

Birbirlerine olan yakınlıkları da doğal olarak Pakistan ve Türk insanlarına yansımıştır. Belki bu Iqbal ve Rumi’nin arasındaki geleneksel manevi bağ, onlarıda biraraya getirmiştir. 

Biz bu kalpten kalbe olan bu özel bağa derinden kıymet veriyor ve takdir ediyoruz. Bunu da üst düzey politik ofislerden Türkiye’nin uzak köyüne kadar deneyimliyoruz. Umarım bu Pakistan’ı ziyaret eden ve Pakistanlılarla etkileşimde olanlar Türkler içinde böyledir.

Ekselansları,

70 yıl boyunca Pakistan-Türkiye ilişkisi her alanda çiçek açmıştır. Biz herzaman yan yana duracağız, birbirmizi destekliyeceğiz ve birbirimiz için acı ve şevkat hissedeceğiz.

Diğerinin başarısını kendi başarımız ve zayıflığını kendi başarısızlığımız gibi hissediyoruz. Biz birbirimizin başarılı olmasını istiyoruz. İnanıyoruz ki geleceklerimiz de birbirine bağlı. Umarım Allah bizim rehberimiz ve koruyucumuz olur.

Yaşasın Pakistan-Türkiye kardeşliği


Teşekkürler.

No comments:

Post a Comment