İslam İsbirliği Teşkilatı Dışişleri Bakanları, Hint İşgali altındaki Cemmu Keşmir Bölgesinde Hindistan’ın yapmış olduğu barbarlığı kınamaktadır ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin Cemmu ve Keşmir ile ilgili Kararlarını uygulaması için Hindistan’a çağrıda bulunmaktadır.

10-11 Temmuz 2017'de Fildişi Sahilleri’nin başkenti  Abidjan'da 44. İslam İşbirliği Örgütü Dışişleri Bakanlar Konseyi toplantısı düzenlendi.Toplantıda     Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarını uygulaması Hindistan’a çağrıda bulunuldu.Konsey aynı zamanda, Birleşmiş Milletler ve Uluslararası Topluluğa, Hindistan İşgali altındaki Cemmu ve Keşmir’de  devam eden kan akışını durdurmaları ve  keşmir halkının özerklik hakkını  garanti altına alacak olan bir  plesibitin BM denetiminde  yapılması amacıyla  gereken rolü  oynamaları  için çağrıda bulundu.

56 üyeli Konsey tarafından oybirliğiyle kabul edilen kararda, Cemmu ve Keşmir’in  Hindistan ile Pakistan arasındaki çekirdek tartışma olarak kaldığı ve ilk kararının Güney Asya'ya barış getirilmesi için zorunluluk olduğunu belirtildi. Konsey, Hint işgali  altındaki Cemmu ve Keşmir haklına söz verilen özerklik hakkı için Cemmu ve Keşmir halkının verdiği  yaygın halk mücadelesine destek vereceğini dile getirdi ve Keşmirliler’in terörle mücadelede verdiği adalet savaşı ile terörizmin eşit tutulamayacağına dikkat çekti.Konsey aynı zamanda, Hintli kuvvetlerin kitlelerin kör olmasına  ve  masum Keşmir halkının ölmesine neden  olan gerçek mühimmat  ve topak silahları sürekli olarak kullanmasından üzüntü duyduğunu ifade etti.

Dışişleri Bakanları, Keşmirlileri yasadışı olarak gözaltında tutması ve Hürriyat liderlerini hapsetmesi nedeniyle Hindistan’ı kınadılar. Vazgeçilmez  özerklik hakları için verdikleri kahramanca mücadele için  keşmir halkına büyük saygı duyduklarını ifade ettiler.  Ayrıca, BM Kararlarında ve uluslararası hukukta yer alan yükümlülüklerini ihlal ederek, Hindistan İşgali altındaki Cemmu ve Keşmir’e demografik değişiklikler getirme yönündeki Hindistan girişimlerine derin bir endişe ile dikkat çektiler.


Müslüman ümmetin Dışişleri Bakanları, Hindistan'a, Hindistan işgali altındaki Cemmu Keşmir’de insan hakları ihlallerini derhal durdurması ve Cemmu ve Keşmir ile ilgili  BM Güvenlik Konseyi Kararlarını uygulamak suretiyle uzun süredir devam eden anlaşmazlığı çözmesi  için  çağrıda bulundu.

Islamabad

11 Temmuz 2017

No comments:

Post a Comment