Türk okul çocuklarından Pakistan milletine Türk Bağımsızlık Savaşına verdikleri destek için yazılmış duygulandırıcı mektuplar

ANKARA: 27 Nisan 2017: Duygulandırıcı bir jest olarak, Türk çocukları atalarının Türk Bağımsızlık Savaşında aldıkları destek için Pakistan halkına şükranlarını ifade ettiler.  Ankara Yasemin Karakaya Bilim ve Sanat Merkezi tarafından koordine edilen olayda, Türkiye'deki ilk ve orta dereceli okullarda okuyan öğrenciler Pakistan milletine derinden teşekkürlerini ve şükranlarını ifade eden mektuplar yazdılar.  
Yasemin Karakaya Bilim ve Sanat Merkezinin Müdürü Sayın Levent Gün ve Sanat Öğretmeni Bahar Çebi'nin eşlik ettiği seçilmiş bir grup okul çocuğu Ankara'da Pakistan Büyükelçiliğini ziyaret etti ve Pakistan Büyükelçisi Sohail Mahmood'a mektupları ve resimleri içeren bir cilt sundu.  Bu derlemenin başlığı "Türk Çocuklarından Pakistan Halkına Saygılar" idi.  
Ziyaret eden okul çocukları etkileşimleri sırasında "Biz yalnızken Pakistan her zaman Türkiye ile birlikte olmuştur; Pakistan halkına teşekkür ediyoruz" dedi.
Isparta Gülkent Anadolu Lisesi'nden Gülsüm Kaya mektubunda "Kardeş ülke Pakistan!  I. Dünya Savaşında Osmanlı İmparatorluğu işgal edilmişken, siz bize 675,494 Türk Lirası ve 156,000 İngiliz Sterlini gönderdiniz, bu para Osmanlı Bankasında tutuldu ve "Büyük Taarruz'u" yani son büyük saldırıyı finanse etmek için kullanıldı," diye yazdı.
Bu projeyi üstlendikleri için öğrencileri ve öğretmenlerini tebrik eden Büyükelçi Sohail Mahmood, Pakistan-Türkiye ilişkilerinin derin kökleri olduğunu söyledi -- ortak bir inanç ve kültürün sağlam temellerine, dilsel yakınlığa ve paylaşılan bir tarihe dayalı olarak.  Evrensel olarak tanınmış Allama Muhammad Iqbal ve Mehmet Akif Ersoy gibi ve aynı zamanda Kaid-i Azam Muhammed Ali Cinnah ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk gibi insanlar bu bağları daha da güçlendirmek için önemli bir rol oynamıştır.  “Atalarımız Türk Bağımsızlık Savaşında yaptıkları yardımın görevleri olduğuna inanıyorlardı," dedi.
Keşmir ve Kıbrıs gibi birbirlerinin ulusal davalarına olan karşılıklı desteklerin altını çizen Büyükelçi Sohail, Pakistan ve Türkiye arasındaki kardeşlik bağlarının ve yakın işbirliğinin tüm boyutlarda geliştiğini söyledi.  Kendisi bu projenin Pakistan ve Türkiye halklarının iyi ve kötü zamanlarda her zaman omuz omuza durmak gibi şanlı geleneklerinin genç nesil tarafından fark edilmesini sağladığı için çok önemli olduğunu ekledi.  
Bu olay üzerine konuşan Müdür Levent Gün, Pakistanlı insanların Türk Bağımsızlık Savaşını kendi mücadeleleri gibi değerlendirdiğini söyledi.  Sayın Bahar Çebi Pakistan'ın coğrafi olarak Türkiye'den uzak olmasına rağmen Kurtuluş Savaşı sırasında uzattıkları yardım elinin bir kardeşin eliymiş gibi olduğunu söyledi.  Kendisi insanların elinde avucunda ne varsa Mustafa Kemal'e onun çağrısı üzerine gönderdiklerini söyledi.  Bahar Çebi ekledi ki, milletler arasındaki ilişkiler genelde çıkarlara dayalıdır ama Pakistan ve Türkiye için durum böyle değildir çünkü onlar ebedi bir kardeşlikle birbirine bağlıdır.

No comments:

Post a Comment