Pakistan'ın milli şairi ve önde gelen Müslüman filozofu İkbal Türkiye'de anıldı

İSTANBUL, 29 Nisan 2016: Pakistan'ın Milli Şairi ve yirminci yüzyılın büyük Müslüman filozofu Dr. Allama Muhammad Iqbal İstanbul'da düzenlenen edebi bir olayla anıldı.  Türkiye-Pakistan Kadınları Dostluk Derneği'nin ve Pakistan Konsolosluğunun düzenlediği olaya akademik çevrelerden, sivil toplumdan, siyasi partilerden, Pakistan topluluğundan ve öğrencilerden oluşan çok sayıda misafir katıldı.

Türkiye-Pakistan Kadınları Dostluk Derneği'nin Başkanı Sayın Ulay Hancıoğlu konukları karşıladı ve derneğinin bu büyük Müslüman Filozofunu Türkiye'de anmasının büyük bir onur olduğunu söyledi.  Kendisi gelecekte de Pakistan ve Türkiye arasındaki kardeşçe ilişkileri daha da fazla geliştirecek olan böyle etkinlikleri devam ettirmek için en içten isteklerini ifade etti.

Pakistan'ın İstanbul Başkonsolosu Dr. Yusuf Junaid, Ulay Hancıoğlu'nun 40 yıla yayılan hizmetlerine övgüde bulundu ve kendisini "Pakistan-Türkiye ilişkilerinin büyükelçisi" olarak nitelendirdi.  Dr. Junaid İkbal'in düşüncelerini büyük ölçüde Peygamberimiz Hz. Muhammed'den (SAV) ilham aldığını, mistik sufi Celaleddin Rumi'nin de İkbal'in felsefesine etki ettiğini söyledi.  Kendisi İkbal'in 1930'da Allahabad'daki Müslüman Topluluğuna yaptığı anahtar konuşmada ilk kez öne sürdüğü Müslümanlar için ayrı bir ülke edinme fikrinin en sonunda 1947'de yeni ve bağımsız bir ülke olan "Pakistan" ile biçimlenerek gerçeğe dönüştüğünü söyledi.

İstanbul Üniversitesi Urduca Bölümü Başkanı Prof. Dr. Halil Toker konuşmasında İkbal'in siyasi düşüncelerine vurguda bulundu.  Kendisi İkbal'in doğunun büyük düşünürü ve şairi olduğunu ve Müslüman Ümmetinin birliği için olağanüstü çabalar gösterdiğini belirtti.  Yazıları aracılığıyla İkbal Müslümanları kendi kimliklerini kazanmaları için teşvik etti.  Dr. Halil İkbal'in Türkiye'de ilk kez ulusal şair Mehmet Akif Ersoy'un çabalarıyla tanındığını söyledi.  İkbal'in çalışmalarının Ali Nihat Tarlan tarafından tercüme edilmesi günümüz Müslüman dünyasında İkbal hakkında farkındalık yaratırken, İkbal'in Türkiye'de toplum tarafından anlaşılmasının ABdülkadir Karahan'ın yazıları sayesinde mümkün olduğunu söyledi.

İstanbul Üniversitesi Urduca Bölümünden Prof. Dr. Celal Soydan İkbal'in Türkiye'deki reformlar hakkındaki görüşlerinden bahsetti.  Kendisi çağımızda acil ihtiyaçlar nedeniyle Müslümanların reforma gitmesini isteyen İkbal'in kendi yaşam süresi boyunca Türkiye'de yapılan reformları büyük oranda takdir ettiğini söyledi.  İstanbul Üniversitesi Urduca Bölümünde Doktora öğrencisi olan Muhammad Hanif Khan İkbal'in felsefesindeki mantık ve sevgiden (aşk) bahsetti.  Pakistan'ın Bursa Onursal Başkonsolosu Sayın Murat Tarman'da bu olay üzerine görüşlerini konuklarla paylaştı.

"Pakistan Türkiye İlişkileri" başlığında makaleler yazan İstanbul şehrindeki lise öğrencilerine ödüller verildi.  Hem Pakistanlı hem de Türk öğrenciler ayrıca İkbal'in şiirlerinden örnekler okudular.

Daha fazla fotoğraf için lütfen tıklayınız link https://goo.gl/3R8T77
For English of this press release, please click on the link http://goo.gl/Um4Wc1

No comments:

Post a Comment