Cumhurbaşkanı İstanbul'daki On Üçüncü OIC İslam Zirvesine giden Pakistan heyetine başkanlık ediyor

Cumhurbaşkanı Sayın Mamnoon Hussain, İstanbul, Türkiye'de 14-15 Nisan 2016'da yapılan On Üçüncü İslam Zirvesi Konferansına giden Pakistan heyetine başkanlık etti.

Zirveye Türkiye Cumhurbaşkanı başkanlık etti ve 25 Devlet/Hükümet Başkanı zirveye katıldı, bunlara Azerbaycan, Bahreyn, İran, Kuveyt, Filistin, Katar ve Suudi Arabistan dahildir.

Cumhurbaşkanı Zirvedeki hitabında Müslüman Ümmetinin kardeşliği ve uyumu üzerinde benzeri görülmemiş zorluklarla karşı karşıya olduğunu belirtti.  Cumhurbaşkanı İslam ülkeleri arasındaki birliği ve dayanışmayı güçlendirmeyi amaçlayan tüm çabalara Pakistan'ın destek vereceğini yeniden teyit etti.  İslami İşbirliği Kuruluşunun (OIC) Müslüman Ümmetinin birleşik sesi olarak önemine vurguda bulundu.  Tüm üye ülkelerin birlikte çalışması ve farklılıkları kendi aralarındaki danışmalar yoluyla çözmesi gerektiği ihtiyacını belirtti.
 

Cumhurbaşkanı Hindistan işgali altındaki Cammu Keşmir halkının kendi kaderlerini belirleme hakları ve Cammu Keşmir Meselesinin çözüme kavuşturulması için OIC Üyesi Ülkelerin devamlı desteklerine ihtiyacı olduğunun altını çizdi.

OIC Bilim ve Teknoloji Daimi Komitesinin (COMSTECH) Başkanı olarak, Cumhurbaşkanı COMSTECH raporunu Zirveye sundu.  COMSTECH'in OIC üye ülkelerinde bilim ve teknolojiyi geliştirme ve onların Bilim ve Teknoloji kapasitelerini inşa etme konusundaki başarıları hakkında Zirveyi bilgilendirdi.

OIC Zirvesi, Müslüman Ümmetinin ilgilerini ve meselelerini belirtmenin yanı sıra kendi vazgeçilmez kaderlerini belirleme haklarının gerçekleştirilmesi için Filistin ve Cammu Keşmir halklarına olan desteklerini ifade eden bir bildiri yayınladı.  Bu Sonuç Bildirisi Hindistan'a Keşmir üzerindeki çeşitli BM çözümlerini uygulaması için çağrıda bulundu ve Cammu ve Keşmir Eyaletinin son durumunun Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarına ve Keşmir halkının isteğine göre belirlenmesi
gerektiğini beyan etti.
Daha önce, Cammu Keşmir üzerindeki OIC Bağlantı Grubu 13'üncü OIC Zirvesinde 12 Nisan 2016'da görüştü ve Hindistan işgali altındaki Cammu ve Keşmir halkına kendi kaderlerini belirleme hakları için haklı mücadelesinde OIC'nin devam eden desteğini yeniden ifade etti.

Başbakan'ın Dışişleri Danışmanı Sayın Sartaj Aziz, OIC Genel Sekreterinin Cammu ve Keşmir Özel Temsilcisi Büyükelçi Abdullah Al-Alim tarafından başkanlık edilen Cammu ve Keşmir Bağlantı Grubu Toplantısına katılan Pakistan heyetine başkanlık etti.  Azerbaycan ve Türkiye'nin Dışişleri Bakanları ve Suudi Arabistan ve Nijer'in Kıdemli Temsilcileri de bu toplantıya katıldı.


Cumhurbaşkanı Türkiye Cumhuriyeti, Beyaz Rusya, Afganistan ve Nijer liderleriyle Zirvede ikili görüşmeler düzenledi.  Cumhurbaşkanı liderlerle karşılıklı çıkar meselelerini tartıştı.


Pakistan First Lady'si  Begum Mehmooda Hussain "OIC Üye Ülkelerinde Kanserin Kontrol Edilmesi Üzerinde First Lady'lerin Liderliği" temasıyla özel bir oturuma katıldı.  Bu oturuma Türkiye Cumhuriyeti First Lady'si Sayın Emine Erdoğan başkanlık etti ve First Lady'ler kanser kontrolü için ortak bir bildirimin altına imza attı.

No comments:

Post a Comment