11. Üst Düzey Askeri Diyalog Grubu Toplatısında, Pakistan ve Türkiye derin bir işbirliği konusunda tekrar karar aldı.


ANKARA, 30 Ekim 2015: Üst Düzey Askeri Diaylog Grubu toplantısı 27-28 Ekim 2015 tarihlerinde Ankara’da yapıldı. Pakistan heyetine Savunma Müsteşarı Emekli Korgeneral Muhammad Alam Khattak, Türk heyete Genel Kurmay Başkan yardımcısı Orgeneral Yaşar Güler başkanlık etti.

Emekli Korgeneral Muhammad Alam Khattak toplantının açılış bölümünde yaptığı konuşmada, Pakistan ve Türkiye’nin yakın ilişkilere ve uluslararası konularda benzer görüşlere sahip olmanın avantajını yaşadığını belirtti. Korgeneral Muhammad Alam Khattak, Pakistan ve  Türk Silahlı Kuvvetleri arasında var olan mükemmel ilişkilere ve bu bağları karşılıklı olarak geliştirme isteklerine  özellikle değindi. Başarılı Zarb-e-Azb operasyonu ile ilgili kısa bir bilgi verdi.

Görüşmeler sırasında, 2016 yılında iki ülke arasında gerçekleştirilecek ziyaret ve eğitim programları da tamamlandı. Her iki ülke, aynı zamanda, ikili savunma işbirliği alanında ilerleme kaydedildiğini belirtti ve karşılıklı dayanışmanın kapsamını genişletme  konularında anlaşmaya vardı. Bölgede sürekli  barış ve istikrarın sağlanmasını  için yakın çalışma içinde olacaklarının sözünü verdi.

Pakistan Savunma Müsteşarının Genel Kurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar’ı ziyaretinde, Milli Savunma Bakanlığı Müsteşarı Korgeneral Sezai Bostancı, Savunma Sanayi Müsteşarı Dr. İsmail Demir ve Pakistan Büyükelçisi Sohail Mahmood da hazır bulundu. Pakistan Askeri Heyeti aynı zamanda ASELSAN’ı (Askeri Elektronik Sanayi) ziyaret etti.

Her iki heyet, 34 adet  T-37 uçağı  ve yedek parçalarının Türkiye’den bedelsiz olarak gönderilmesi için anlaşma imzaladı.


Üst Düzey Askeri Diyalog Grubu, savunma alanındaki ilişkileri arttırmak amacıyla, sözleşme politikaları ve hareket planlarına göre görevlendirilen Pakistan ve Türkiye arasındaki en üst düzey kurumsal mekanizmadır. Üst Düzey Askeri Diyalog Grubu’nun bir sonraki oturumu 2016 yılında Pakistan’da yapılacaktır.

No comments:

Post a Comment