Pakistan'da barış rüzgarı - Yeni Safek 16-9-2013

Sancılı geçen darbe ve koalisyon dönemlerini geride bırakan Pakistan İslam Cumhuriyeti, üç ay önce iktidara gelen Başbakan Navaz Şerif'in başlattığı ekonomik atılımlar ve siyasi barış girişimleriyle adından söz ettiriyor. Ülke içinde birliği ve dirliği sağlamak için harekete geçen Şerif, Türkiye'nin başarı hikayesini yakından izliyor.
YAKUP KOCAMAN / İSLAMABAD | 14 EYLÜL 2013, 23:05

Pakistan Başbakanı Navaz Şerif'in davetlisi olarak gittiğimiz iki günlük Pakistan ziyaretinde Türkiye heyetine Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar liderlik ediyor. Pakistan büyükelçimiz Mustafa Babür Hızlan'ın da İslamabad'tan katıldığı grupta, İstanbul milletvekili Osman Aşkın Bak, Başbakanlık Müşaviri Hasan Albayrak, TOKİ Başkan Yardımcısı Ahmet Şahin ve Bakanlık bürokratları, Pakistan'da ulaşım, inşaat ve atık yönetimi alanındaki yatırımları ile faaliyet gösteren Albayrak Holding'in Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Albayrak ve Yönetim Kurulu Başkan Vekili Nuri Albayrak bulunuyor.
HALK 'TEK BAŞINA İKTİDAR' DEDİ
Ülkenin 65 yıllık tarihinde bir siyasi partinin 5 yıllık iktidarını ilk kez bir erken seçim veya darbe olmadan tamamladığı Pakistan'da, Mayıs'ta yapılan genel seçimlerde Müslim Lig partisinin lideri Navaz Şerif, tek başına iktidar oldu. Türkiye'de siyasete müdahalelerin yaşandığı 90'lı yılları hatırlatırcasına, Pakistan'da 1990-1993 ve 1997-1999 dönemlerinde iki kez Başbakanlık yapan Şerif'in önü, birincisinde adli müdahale yoluyla, ikincisinde de eski Genelkurmay Başkanı ve eski Cumhurbaşkanı Pervez Müşerref'in yaptığı askeri darbe nedeniyle kesilmişti.
FAKİRLİĞE SAVAŞ AÇTI
Demokrasi yarışından kopmayan Nawaz Şerif'i 14 yıl aradan sonra iktidara getiren dinamiklerin, Pakistan halkının ekonomik ve siyasi uyanışıyla aynı zamana denk gelmesi hiç de şaşırtıcı değil. Gelir dağılımındaki adaletsizliğe bakmak yeterli. Nüfusun 190 milyona ulaştığı Pakistan'da 40 milyon insan fakirlik sınırının altında yaşıyor. Alt orta gelire sahip 100 milyon fakirin bulunduğu ülkede orta direk denilen kesim yok denilecek kadar az. Nüfusun 25 milyonu orta üst gelir grubunda yaşarken, ülke kaynaklarından oransal olarak en büyük payı 15 milyonluk zengin kesim alıyor. Ekonomide acil iyileştirme paketi hazırlayan Şerif, ülkeye yabancı yatırımcıları da çekmeyi amaçlayan bir dizi yeniliği hayata geçirmeye hazırlanıyor.
DARBELER SON BULMALI
1612'den 1947'ye kadar 335 yıl süren İngiliz kolonyalizminin Müslüman toplum hafızasında meydana getirdiği ekonomik, siyasi ve psikolojik travmaları geride kalan 65 özgür yılda atlatmak için çok çabalayan Pakistan halkı, açık ki artık darbelerle ve müdahalelerle anılmak istemiyor. Ancak, henüz 5 yıl öncesine dek, ülkenin siyasi hayatına demokratik olmayan yollarla müdahale etmekten maalesef çekinmeyen askeri ve adli bürokrasi, basından da aldığı destekle 'vesayetçi yapı'yı öncelemeye devam ettiği gözleniyor. Pakistan'ın İngilizce yayınlanan gazetelerinin pek çoğunun Navaz Şerif'in izlediği barışçı politikaya destek vermekte ayak sürüdüğüne şahit olmak nedense bize hiç de yabancı gelmiyor.
Türk yatırımcılar güven verdi
Pakistan Başbakanı Navaz Şerif ve Pencap Eyaleti Başbakanı Şahbaz Şerif ile yapılan görüşmelerde Türk heyeti, Türkiye'nin gayrimenkul gelişim hikayesini birinci ağızlardan anlattı. Ülke genelinde 5 yılda 500 bin konut üretmeyi hedefleyen Navaz Şerif Bakan Bayraktar'a TOKİ'nin gelir paylaşım modeliyle ilgili detaylı sorular sorarken, 9 milyon nüfuslu Lahor'da kentsel dönüşüm hamlesi gerçekleştirmek isteyen Şahbaz Şerif de Türkiye'nin dönüşüm tecrübesini, gayrimenkul sektörünün deneyimli işadamlarından ve devlet yetkililerinden dinledi. Şahbaz Şerif, Pakistan'daki Türk yatırımcıların ve çalışanlarının ülke ekonomisi için fedakarca çalışmasından övgüyle söz etti.
Hedefi birlik ve dirlik inşa etmek
Güneyde ve Kuzeybatı'da mafya gruplarıyla ve yerel silahlı kabilelerle müzakereye ve beraberinde çetin bir mücadeleye girişen Navaz Şerif, ülkede barış ikliminin oluşması için diyalogu önceleyen bir politika izliyor. Bunun için meclisteki tüm partilerden üyelerin yer aldığı Tüm Partiler Kongresi'ni (All Party Congress) kuran Şerif, kuzeybatıdaki Peştun bölgesinde Pakistan Talibanı olarak adlandırılan gruplarla barış görüşmeleri yürütmeye başladı. Pakistan ordusunun 5 bin kayıp vermesine yol açmış olan bu bölgede barış kolay değil. Yerel grupları ikna etmek bir yana, Pakistan Ordusu generallerinin sivil iradenin Afganistan-Hindistan eksenli barış inisiyatifine açıkça tepki koyan bildirilerinin Pakistan gazetelerinin sayfa manşetlerinde yer bulması da işin zorlukları arasında.
Navaz Şerif, içeride terörü bitirmek ve komşularla barış tesis etmek için kolları sıvadı. Afganistan Talibanı'nın dört kurucusundan biri olan Molla Baradah'ı yıllardır tutuklu bulunduğu Pakistan'da bu ay içinde serbest bırakması beklenen Şerif, Afganistan'la yeni bir dönem başlatacak. Halkın sıcak baktığı bu sivil inisiyatife kurulu yapının itiraz etmesi barışı zorlaştırıyor. İktidarının ikinci ayında Hindistan ile yaşanan Keşmir sorununu çözmek için de cesur adımlar atarak eski algıya meydan okuyan Şerif, Çin ile sürdürülen iyi ilişkileri pekiştirmek amacıyla ilk resmi ziyaretini Pekin'e yaptı.
Navaz Şerif 16-19 Eylül tarihleri arasında Türkiye'ye ziyarette bulunacak. Şerif, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşecek.
Karaçi'de ticaretin önü açılacak
Navaz Şerif, Karaçi merkezli Sind eyaletinde izinsiz silahlanma ve uyuşturucu kaçakçılığıyla suçlanan Muttehida Kavmi Hareketi'nin yasal sınırlar içine girmesi için yoğun çaba sarfediyor. Pakistan ihracatı ve ithalatı için hayati önem taşıyan Karaçi gümrüğü çalışanlarının bir aydır grev yapmasının ardında bu hareketin talimatının etkili olduğu belirtiliyor. Sorunların aşılmasının ardından Karaçi'de ticaretin hızlanması bekleniyor.
Pakistan Borsası Navaz'la coştu

Navaz Şerif'in adaylığını ilan ettiği 2013 başından itibaren sürekli değer kazanan Pakistan Borsası, yılbaşından bu yana yüzde 43, genel seçimlerin yapıldığı Mayıs'tan bu yana ise yüzde 23'lük bir yükseliş kaydetti. FED'in gelişmekte olan ülke borsalarını olumsuz etkilediği şok dalgasının etkilenmediği ülke borsasındaki hızlı artış, Şerif'in atılımlarının yatırım iklimine pozitif yansıdığının göstergesi olmaya devam ediyor.
http://yenisafak.com.tr/ekonomi-haber/pakistanda-baris-ruzgari-15.09.2013-564523

No comments:

Post a Comment