Ezilen Keşmirliler için Türklerin desteği Ankara'daki Kara Gün olayında yeniden teyit edildi

 ANKARA, 27 Ekim 2020: Türkiye'nin Cammu ve Keşmir Anlaşmazlığına verdiği sarsılmaz destek bugün Ankara'daki Pakistan Büyükelçiliğinde yeniden ifade edildi.  Türk Parlamentosundaki Türkiye-Pakistan Dostluk Grubu Başkanı Ali Şahin bu olayın başkonuğuydu.  

 

Büyükelçilik Müsteşarı Sayın Arshad Jan Pathan Pakistan Cumhurbaşkanı ve Başbakanının mesajlarını okudu.  Pakistan liderleri, mesele Keşmirlilerin isteğine göre çözülene kadar Keşmir halkına politik, moral ve diplomatik desteklerini yineledi. 

 

Parlamenter Ali Şahin anahtar niteliğindeki konuşmasında Keşmir'in bir açık hava hapishanesi olduğunu, 9 Keşmirliye 1 Hint askeri düştüğünü ve binlerce Keşmirlinin öldürüldüğünü söyledi.  Kendisi dünya üzerindeki cennetin bir cehenneme dönüştüğünü ve bunun küresel topluluk tarafından anlaşılması gerektiğini belirtti.  Ali Şahin Batı dünyasına sessizliğini bozması ve Yasadışı Hint İşgalindeki Keşmir (IIOJK) için seslerini yükseltmeleri çağrısında bulundu.

 

Ali Şahin “Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Şubat ayında Pakistan Parlamentosundaki konuşmasında söylediği gibi, nasıl Pakistan ve Keşmir bizi Çanakkale Savaşımızda desteklediyse, şimdi Pakistan ve Keşmir halkını destekleme sırası bizdedir" dedi.  Kendisi Türk milleti olarak baskı altındaki Keşmirlilerle yan yana durmaya devam edeceğiz dedi.  Keşmir meselesi Keşmir halkının isteklerine göre Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Kararları altında barışçıl biçimde çözülene dek Türk desteklerinin devam edeceğini vurguladı.  

 

Pakistan’ın Türkiye Büyükelçisi Muhammad Syrus Sajjad Qazi konuşmasında 27 Ekim'in "Kara Gün" olarak kutlanır çünkü 1947 yılında Hint Kuvvetleri uluslararası kanunları açıkça ihlal ederek, IIOJK'nin masum halkının topraklarını işgal etmek ve ezmek için Srinagar'a inmiştir dedi.  Bugün, Hint işgali altındaki Keşmirliler için uzun bir işgal gecesinin başlangıcıdır ve korkunç bir insanlık trajedisi günümüze kadar devam etmiştir.  Büyükelçi, Hint Hükümetinin IIOJK'deki 5 Ağustos 2019 yasadışı kararlarından sonra, BJP hükümetinin "Hindutva" ideolojisini demografik bir saldırı biçiminde anlaşmazlıklı bölgenin nüfus yapısını değiştirmek için kullandığını da ekledi.  Hindistan işgal altındaki bölgeye uluslararası kuruluşların erişmesine izin vermemektedir ve bu yakınlarda "Kashmir Times" ve "Kashmir News Service" adlı günlük gazeteleri kapatmıştır. 

 

Büyükelçi Qazi uluslararası topluluğa Keşmirlilere BMGK kararlarına göre vazgeçilmez kendi kaderlerini belirleme haklarını gerçekleştirme şansını vererek moral ve yasal yükümlülüklerini yerine getirmesi çağrısında bulundu.  Kendisi Türk halkına ve liderlerine Cammu ve Keşmir anlaşmazlığındaki prensipli duruşu ve devamlı destekleri için ve  özellikle 75. Birleşmiş Milletler Genel Kurulundaki konuşmasında Keşmir meselesini vurguladığı için Cumhurbaşkanı Erdoğan'a  teşekkür etti.  

 

Pakistan'ın Keşmir ve Gilgit Baltistan Bakanlığı tarafından düzenlenen Keşmir hakkındaki konuşma yarışmasında dün ödül alan Türk öğrenci Sn. Nesibe Yavaş da konuşmasını bir kez daha okudu.

 

Türk Sivil Toplum Kuruluşu Cansuyu Derneği tarafından IIOJK'deki insan hakları ihlalleri üzerine bir fotoğraf sergisi de bu olayda gösterime girdi. 

 

İstanbul Medipol Üniversitesi de ayrıca "Keşmir Kara Günü'nü Anlamak: Geçmişten Günümüze" başlıklı bir zoom konferansı düzenledi.  







No comments:

Post a Comment