“Pakistan-Türkiye İlişkileri üzerine YTB Sempozyumu: Geçmişten Bugüne”

ANKARA, 1 Şubat 2020: Yurt Dışındaki Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) Ankara’daki Pakistanlı öğrencilerle koordinasyon içerisinde 1 Şubat 2020’de Ankara, Türkiye’de “Pakistan-Türkiye İlişkileri Üzerine Sempozyum: Geçmişten Bugüne” adlı biro lay düzenledi.  
Sempozyuma Cumhurbaşkanlığı Baş Danışmanı Sayın Yalçın Topçu, AKP Ordu Milletvekili Metin Gündoğdu, Pakistan’ın Türkiye Büyükelçisi Ekselansları Syrus Sajjad Qazi, YTB Kültürel ve Sosyal İşler Başkanı Murat Kazancı, Türk ve Pakistanlı profesörler, Pakistanlı ve diğer milletlerden öğrenciler, Türk aydınları, Düşünce Kuruluşu temsilcileri ve diğer kişiler katıldı.  
Bu olayda konuşan Pakistan’ın Türkiye Büyükelçisi Ekselansları Syrus Sajjad Qazi, şunu belirtti ki, 2020 yılı Pakistan-Türkiye Diplomatik İlişkilerinin kuruluşunun 73. yılıdır ve iki halk arasındaki kardeşlik bağları birkaç yüzyıl öncesine kadar gider.  Büyükelçi Türkiye ve Pakistan, İslam Dünyası da dahil olmak üzere uluslararası topluluğun önemli birer üyesidir ve küresel olarak bahsedildiğinde, gerçek ve adalet davaları bakımından bir geçmişe sahiptir diye konuştu.  Bunun yanı sıra, iki ülke her zaman en zor anlarında birbirlerinin yanında durmuşlardır diye de ekledi.  


Keşmir meselesine dikkatleri çeken Büyükelçi, uluslararası forumlarda Pakistan’ın yanında durdukları için Türk liderlerine ve halkına teşekkür etti, özellikle Hint İşgalindeki Cammu ve Keşmir halkının kendi kaderlerin belirleme hakları için seslerini yükseltmeleri nedeniyle.  

Cumhurbaşkanının Baş Danışmanı Sayın Yalçın Topçu dedi ki “Pakistan ve Türkiye kara gün dostlarıdır ve aynı gökyüzünün yıldızları gibidir.”  Pakistan ve Türkiye en zor zamanlarında birbirlerini destekleyen iki kardeş ve dost ülkedir ve iki ülkenin ekonomik, siyasi ve kültürel ilişkileri günden güne artmaktadır diye ekledi.  
 
Kendisi konuşmasını “Pakistan İslam Cumhuriyetinin kurucusu Kaid-I Azam Muhammed Ali Cinnah İslam dünyasının en önemli devlet adamlarından birisiydi.  O ve ulusal şair Muhammed İkbal Türk kardeşlerinin bağımsızlık mücadelesini desteklemek için 1.5 milyon Müslümanı bir araya getirdi.  Kendilerini rahmey ve şükranla anıyorum” diye bitirdi.  
 
SDE Düşünce Kuruluşundan Dr. Hatice Çetin, Dr. Cemil Kutlutürk, Dr. Harun Muzaffer ve Ankara Çözüm Koleji öğrencileri de bu olay üzerine konuştu.  

No comments:

Post a Comment