Pakistan'ın saygıdeğer Anayasa Mahkemesi Başkanı Türkiye Cumhurbaşkanını ve Türkiye Anayasa Mahkemesi Başkanını ziyaret etti ve Konya'daki "Şeb-i Aruz" törenine katıldı

ANKARA, 18 Aralık 2018: Pakistan'ın saygıdeğer Anayasa Mahkemesi Başkanı Sayın Yargıç Mian Saqib Nisar Pazartesi akşamı Konya, Türkiye'de Türkiye Cumhurbaşkanı Ekselansları Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ı ziyaret etti.   

Görüşme sırasında, Saygıdeğer Anayasa Mahkemesi Başkanı Pakistan ve Türkiye halkları arasındaki özel sevginin ve ilginin altını çizdi.   

Cumhurbaşkanı Erdoğan aynı zamanda Pakistan halkı için beslediği sıcak duyguları ifade etti ve Saygıdeğer Anayasa Mahkemesi Başkanını Mevlana Rumi'nin şehrine buyur etti.   

Saygıdeğer Anayasa Mahkemesi Başkanı daha sonra büyük sufi ve filozof Mevlana Celaleddin-i Rumi'nin 745. ölüm yıl dönümünü anmak için Konya'da düzenlenen "Şeb-i Aruz" törenine katıldı ve anma etkinliklerinin bir parçası olan "Sema" törenini seyretti.   

Bunun daha öncesinde Pazartesi günü, saygıdeğer Anayasa Mahkemesi Başkanı Ankara'da Türkiye Anayasa Mahkemesi Başkanı Prof. Dr. Zühtü Arslan'la görüşmüştü.  Bu görüşme sırasında, iki taraf karşılıklı ilgi alanlarındaki yasal ve yargısal meseleler hakkında görüş alışverişinde bulundu.   

Baş Yargıç Saqib Türk mevkidaşını Pakistan'daki yargı sisteminin işleyişi hakkında bilgilendirdi.  Kendisi aynı zamanda Pakistan Anayasa Mahkemesi tarafından Pakistan halkının temel haklarını geliştirmek için alınan inisiyatifleri de özetledi.  Kendisi vurguladı ki, Pakistan'ın sıradan vatandaşlarının temel haklarının geliştirilmesi ve korunması Anayasa Mahkemesi için en yüksek önceliği taşımaktadır çünkü bu hakların korunmasının sıradan vatandaşların yaşamları üzerinde direkt bir etkisi bulunmaktadır.  Kendisi Anayasa Mahkemesinin Yöneticilerinin bu temel hakları devam ettirmek için mümkün olan tüm önlemleri almasını sağlamak için çalıştığını söyledi.  

Bu bakımdan Saygıdeğer Baş Yargıç, Prof. Dr. Arslan'ı su yönetimi, nüfus kontrolü, sağlık olanaklarının sağlanması ve adaletin ve kanunların güvenceye alınması için aldığı inisiyatifler bakımından bilgilendirdi.      

Prof. Dr. Zühtü Arslan Saygıdeğer Anayasa Mahkemesi Başkanını Türk yargı sisteminin işleyişi hakkında bilgilendirdi ve Türk Anayasa Mahkemesi sisteminin Avrupa'daki en eskilerden birisi olduğunu söyledi.     

Her iki taraf iki ülkenin en yüksek mahkemeleri arasındaki kurumsal işbirliğini daha da güçlendirmek üzerinde anlaştı.   

Saygıdeğer Baş Yargıç şu anda Türkiye Anayasa Mahkemesi Başkanının daveti üzerine Türkiye'de bir resmi ziyarette bulunmaktadır. 

No comments:

Post a Comment