Pakistan Büyükelçisi Kastamonu Üniversitesinde "Kudüs'ün İslam Dünyası için Önemi ve Pakistan ve Türkiye'nin Rolü" üzerine bir konuşma yaptı



ANKARA, 29 Aralık 2017: Pakistan'ın Türkiye Büyükelçisi Sayın Muhammad Syrus Sajjad Qazi Türkiye'nin Kastamonu ilindeki Kastamonu Üniversitesinde "Kudüs'ün İslam Dünyası için Önemi ve Pakistan ve Türkiye'nin Rolü" üzerine bir konuşma yaptı.  Rektör, fakülte üyeleri ve 200'den fazla öğrenci konuşmayı dinledi. 
Büyükelçi Syrus Qazi İstanbul'da Kudüs üzerine yakın zamanda düzenlenen Olağanüstü OIC zirvesine atıfta bulunurken buradaki tartışmanın Kudüs'ün dinsel ve tarihi statüsünü yüksek tutmak ve Filistin halkının yanında durmak için Müslüman dünyasına güçlü, benzeri olmayan ve birleşik bir mesaj gönderdiğini söyledi.  Kendisi Pakistan'ın İsrail işgaline son vermek için Filistin halkının en kararlı destekçilerinden birisi olduğunu söyledi.  Pakistan OIC Başkanı olarak BM Güvenlik Konseyinin 476 ve 478 numaralı kararları dahil olmak üzere ilgili kararları üzerindeki tartışmalara liderlik etmiş olmaktan gurur duymaktadır.  Bu kararlar Filistin meselesinin çözüme kavuşturulması için uluslararası siyasi ve yasal çerçevenin en önemli köşe taşlarını teşkil etmektedir.
Büyükelçi konuşmasında Cammu Keşmir anlaşmazlığına da atıfta bulundu. Kendisi yetmiş yıldan daha fazla bir süredir Cammu Keşmir halkı yasadışı bir Hint işgaline ve kendi kaderlerini belrileme hakları da dahil olmak üzere temel haklarının acımasızca ihlaline maruz bırakılmıştır diye konuştu.  Kendisi sorunlu Cammu Keşmir'de yerleşik ola
n 700.000'den fazla Hindistan güvenlik gücünün pelet silahlarının ayrım gözetmeksizin kullanımı, yargısız infaz ve tecavüzler yoluyla şiddet kullanmasını durdurmaktaki rolünü oynaması için uluslararası topluluğa çağrıda bulundu.  Şimdiye kadar 94.000 Keşmirlinin kendi kaderini belirleme mücadelesinde şehit edildiği bilgisini verdi ve yüzlerce toplu mezarın bulunduğunu ve 10.000'den fazla kadına tecavüz edildiğini ve saldırıldığını ekledi.  Benzeri bir diğer işgalciye karşı mücadele eden kardeşleri gibi, Cammu Keşmir halkı da Hindistan'dan alçakça insan hakları ihlallerini ve zalimliklerini bitirmesini ve serbest ve tarafsız bir plebisit çağrısı yapan ilgili BM Güvenlik Konseyi kararlarını uygulamasını istemektedir.
Büyükelçi Kudüs meselesinde Türkiye'nin proaktif angajmanını ve liderliğini salık verdi.  Kendisi aynı zamanda Türkiye'ye İşgal Altındaki Cammu Keşmir halkının kendi kaderlerini belirleme hakları için verdiği haklı mücadeleye olan sarsılmaz desteği için teşekkür etti.  
Büyükelçi Qazi aynı zamanda üniversitenin kütüphanesine eklenmesi için Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyit Aydın'a Pakistan'ın çeşitli yönleri hakkında bir dizi kitap sundu.  
ektör Prof. Dr. Seyit Aydın hoşgeldiniz konuşmasında Pakistan ve Türkiye'nin ortak bir tarihe derin bir şekilde gömülmüş olan güçlü kardeşlik bağlarıyla bağlı olduğunu söyledi.  Kendisi üniversitesi ve Pakistan üniversiteleri arasındaki eğitim bağlarını daha da güçlendirmeyi ümit etti.  
Daha öncesinde, Büyükelçi Syrus Qazi Kastamonu Valisi Yaşar KARADENİZ'le, Belediye Başkanı Tahsin Babaş'la, ilin parlamenterleriyle ve Kastamonu Üniversitesi Rektörüyle görüştü.

No comments:

Post a Comment