Pakistan-Türkiye Yüksek Düzeyde Stratejik İşbirliği Konseyi’nin (HLSCC) 5. Oturumu için Başbakanın Türkiye’yi ziyareti

ANKARA, 21 Şubat 2017: Başbakan Muhammad Nawaz Sharif Türkiye’yi Pakistan-Türkiye Yüksek Düzeyde Stratejik İşbirliği Konseyi’nin (HLSCC) 5. Oturumu için 22-24 Şubat 2017 tarihlerinde ziyaret edecektir.

Başbakana Bakanlardan ve kıdemli yetkililerden oluşan yüksek düzeyli bir heyet eşlik edecektir.  Kendisi Türk liderleriyle ikili, bölgesel ve uluslararası meseleler üzerinde geniş kapsamlı konsültasyonlarda bulunacaktır.  Türk Başbakanı Binali Yıldırım’la beraber, Başbakan Ankara’da 23 Şubat 2017’de düzenlenecek olan 5. HLSCC toplantısına eş başkanlık edecektir. 

Pakistan-Türkiye Yüksek Düzeyde İşbirliği Konseyi (HLSCC), 2009’da iki taraf arasındaki en yüksek siyasi düzeyde konsültasyonlar için bir çerçeve olarak kurulmuştur.  Mekanizma ikili ilişkilere stratejik olarak odaklanmayı ve yönlendirmeyi sağlamaktadır ve gelecek için bir vizyon çizmeye yardımcı olmaktadır.  HLSCC şemsiyesi altında çalışan altı Birleşik Çalışma Grubu (JWG) geniş ölçekteki alanlar üzerine odaklanır, bunlar  - Ticaret; Enerji; Bankacılık ve Finans; İletişim ve Demiryolları; Eğitim ve Kültür ve Turizmdir. 

Şu ana kadar, HLSCC’nin dört oturumu düzenlenmiştir – Aralık 2010; Mayıs 2012; Eylül 2013 ve Şubat 2015.  En son oturum İslamabad’da 17 Şubat 2015’de düzenlenmiştir.  HLSCC çerçevesi içerisinde, iki taraf arasında 50’den fazla Anlaşma/Mutabakat Zaptı sonuçlandırılmıştır.

5. Oturumun sonunda, bir Ortak Bildiri sunulacaktır.  Bu meyanda bir dizi Anlaşmanın/Mutabakat Zaptının imzalanması da beklenmektedir. 

Ziyaret sırasında, Başbakan Muhammad Nawaz Sharif Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la görüşecektir.  Başbakan aynı zamanda Pakistan’ın Türkiye hükümeti ve halkına Türkiye’deki 15 Temmuz 2016’daki başarısız darbe girişimine karşı verdiği benzersiz desteği ve dayanışmayı yeniden teyit etmek için Türk Parlamentosunu da ziyaret edecektir.  Türk Parlamentosu o gece bombalanmıştı.  Başbakan, Türk demokrasisini savunmak için hayatlarını ortaya koyan tüm herkese de saygılarını sunacaktır. 

Pakistan ve Türkiye arasındaki ilişki devletler arası ilişkiler açısından benzersizdir – olağanüstü bir sıcaklık, yürekten bağlılık ve karşılıklı güvenle işaretlenmiş olarak.  Bu kardeşlik bağları ortak bir kaderle, paylaşılan tarihle ve kültürel ve dilsel yakınlıklarla beslenir.  Bu iki milletin birbirinin yanında durmak ve karşılıklı olarak birbirlerinin milli davalarını desteklemek gibi ısrarlı bir gelenekleri vardır – Keşmir ve Kıbrıs dahil olmak üzere.

Pakistan ve Türkiye arasındaki ikili ilişkiler son yıllarda kayda değer bir büyümeye ve dinamizme tanık olmuştur, bu gelişmiş ekonomik bağlardan savunma alanındaki işbirliğinin derinleştirmesine ve eğitim ve kültür bağlarının büyümesine kadar uzanır.  Her iki taraf ikili ticarete, yatırımlara ve ticari işbirliğine, sağlam bir ekonomik ortaklık inşa etmek için gösterilen çabaların bir parçası olarak güçlü bir hamle kazandırmak için çalışmaktadır.  Her iki ülkenin liderleri bu tarihi ilişkiyi 21. yüzyılın gerçekleriyle aynı çizgide olarak güçlü bir ortaklığa dönüştürmek için kendilerini adamıştır. 

Bu yıl aynı zamanda Pakistan-Türkiye Diplomatik İlişkilerinin 70. yılıdır.  İki ülke bu önemli kilometre taşını uygun bir biçimde kutlamak için özel anma etkinlikleri düzenlemeyi planlamaktadır.

Başbakanın Türkiye’yi ziyareti ve HLSCC’nin 5. Oturumunun düzenlenmesi, iki kardeş ülke arasındaki zamanla denenmiş, benzeri olmayan ve tarihi bağları daha da derinleştirecektir ve iki ülke arasında çeşitli alanlardaki dört başı mamur işbirliğine güçlü bir itici güç verecektir. 


No comments:

Post a Comment