Pakistan ve Türkiye FTA pazarlıklarının üçüncü oturumunu düzenledi

ANKARA, 28 Temmuz 2016: Pakistan-Türkiye Serbest Ticaret Anlaşması’nın (FTA) üçüncü oturumu Ankara’daki Ekonomi Bakanlığında 25-27 Temmuz 2016 tarihlerinde düzenlendi.
Ticaret Bakanlığından Ek Sekreter (Ticaret Diplomasisi) Sayın Robina Athar Ticaret Bakanlığı görevlilerinden, Yatırım Kurulu ve Federal Gelirler Kurulu yetkililerinden oluşan Pakistan heyetine liderlik etti.  Türk tarafına ise Türkiye Hükümeti Ekonomi Bakanlığından Müsteşar Yardımcısı Sayın Hüsnü Dilemre liderlik etti.

Pakistan’ın İstanbul Başkonsolosu Dr. Yousaf Junaid ve Türkiye Büyükelçisi Sohail Mahmood’da bu olaya katıldılar.

İki taraf Mallarda, Hizmetlerde ve Yatırımlarda yapılan ticaret üzerindeki anlaşmaların taslak metinlerini tartıştı.  Pazarlıklar sırasında, gümrüklerle, gümrük kolaylaştırmalarıyla, güvenlik ölçütleriyle, menşei kurallarıyla, gümrük indirim yöntemleriyle, ikili yatırım mekanizmalarıyla ve hizmetlerle alakalı meseleler geniş bir şekilde tartışıldı.  Her iki taraf ta pazarlıklarda şimdiye kadar kaydedilen ilerlemelerden memnun olduklarını ifade etti.

Güçlü bir ekonomik ortaklığı şekillendirmek için iki ülkenin mükemmel siyasi ilişkilerinin ve siyasi liderlik vizyonunun üzerine inşa ederek her iki taraf hızlı bir şekilde gelişmiş düzeylerde ikili ticaret aracılığıyla gelişmeyi teşvik etmek gibi bir görüşle FTA pazarlıklarını devam ettirmek için anlaştı.

Mallarda, hizmetlerde ve yatırımlarda ticareti kapsayan kapsamlı bir Serbest Ticaret Anlaşması (FTA) için pazarlıkları başlatma kararı Pakistan ve Türkiye Başbakanlarının ortak başkanlığında Şubat 2015’te İslamabat’ta toplanan Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi’nin (HLSCC) 4’üncü oturumunda alınmıştı.

Ankara’da Ekim 2015’de düzenlenen FTA pazarlıklarının açılış oturumundan sonra, iki taraf Mart 2016’da İslamabat’ta FTA için “Çerçeve Anlaşmasını” imzalamıştı.


İki taraf FTA görüşmelerinin bir sonraki oturumunun Ağustos 2016’da İslamabat’ta düzenlenmesine karar vermiştir.

No comments:

Post a Comment