Pakistan Türkiye’de Urduca çalışmalarını teşvik etmek için ileri adım atıyor

ANKARA, 7 Ocak 2016: Pakistan Hükümeti Türkiye’de Urdu dili ve edebiyatı çalışmalarını ve araştırmalarını teşvik etmek için ileri adım atıyor.  Bu Pakistan’ın Türkiye Büyükelçisi Sohail Mahmood tarafından bugün Ankara Üniversitesindeki Urduca Bölümüne yaptığı ziyarette belirtildi.  
Ziyaret sırasında Büyükelçi Sohail Mahmood Urduca Bölümü Başkanı Prof. Dr. Asuman Belen Özcan’a öğrenciler ve araştırmacılar için başvuru kaynağı olarak kullanılmak üzere 100’den fazla kitap verdi.  Kitaplar tarih, Urdu şiiri, Urdu düzyazıları, biyografiler, edebi eleştiriler, genel bilgi ve seçilmiş Türk edebi eserlerinin Urduca’ya tercümesi gibi geniş bir yelpazedeki konuları içermektedir.  
Kitaplar Pakistan’daki iki kurum tarafından sağlanmıştır – Ulusal Kitap Vakfı (NBF) ve Jumhoori Yayınları.  Büyükelçi Sohail Mahmood NBF Yönetici Müdürü Dr. Inamul Haq Javed’e ve Jumhoori Yayınları Yönetici Müdürü Farrukh Sohail Goindi’ye bu girişim için verdikleri cömert destek için özel teşekkürlerini iletti.  
Daha önce Aralık 2015’te benzeri kitap setleri Selçuk Üniversitesi (Konya) Urdu Bölümüne ve Istanbul Üniversitesi (Istanbul) Urduca Bölümüne sunuldu.
Kitapları teslim töreninde Büyükelçi Ankara Üniversitesi Urduca Bölümünün Pakistan ve Türkiye arasında daha yakın bir kültürel ilişkiyi ve anlayışı teşvik etmekteki on yıllara yayılmış katkısından övgüyle söz etti.  Bu Bölüm 1960 yılında Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesinde kuruldu.  Şu anda, bu Bölümde 100’den fazla öğrenci Lisans, Yüksek Lisans ve Doktora derecelerini almak için çalışmaktadır. 
Ankara Üniversitesi Rektörü Erkan İbiş’in desteğini ve Urduca Bölümü Başkanının ve Fakültenin çabalarını takdir eden Büyükelçi Sohail Mahmood Pakistan Hükümetinin çabalarını güçlendirmek için daha fazla adım atacağını tasdik etti.
Büyükelçi ayrıca Urdu Bölümündeki Türk öğrencilerle de tanıştı ve çalışmalarını ilerletmek için belirli yollar üzerinde görüş alışverişinde bulundu.  Fakültedeki toplantısında Büyükelçi Sohail Mahmood diğer başka şeylerin yanı sıra Urdu Çalışmaları için daha fazla kaynak malzemesi sağlanması, ilgili kurumlarla işbirliği içerisinde daha fazla öğrenci ve fakülte üyesi değişiminin teşvik edilmesi ve Pakistan ve Türkiye’deki başlıca edebi kişilerin hayatlarının ve başarılarının onurlandırıldığı özel olaylara ev sahipliği yapılması konusunda aldıkları önlemler için bu kişilerden övgüyle söz etti.  
Şu da söylenebilir ki, 2015 yılında Urducanın Türkiye’deki yüzüncü yılı tamamlanmış oldu.  Pakistan Hükümeti bu tarihi dönüm noktasını ölümsüzleştirmek için Ekim 2015’te bir posta pulu çıkarttı.  Bu bağlamda daha fazla olayın düzenlenmesi de ayrıca öngörüldü. 

No comments:

Post a Comment