PENCAP BÖLGESİNDEKİ YATIRIM FIRSATLARI MASAYA YATIRILDI

 Pencap Eyaleti Karayolları Ağının Yenilenmesi Projesi Tanıtım Toplantısı, Pakistan Pencap Eyaleti İnşaat ve Çalışma Bakanı Tanveer A. Malik, Pakistan İslam Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Sohail Mahmood, Pakistan İslam Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Dr. Junaid Yusuf’un katılımı ile  DEİK Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Cihad Vardan ve DEİK/Türkiye-Pakistan İş Konseyi Başkan Vekili A.Yağmur Özdemir ev sahipliğinde 2 Temmuz 2015 tarihinde İstanbul’da gerçekleşti.
Pakistan Pencap Eyaleti İnşaat ve Çalışma Bakanı Tanveer A. Malik, Pencap bölgesinde okul, hastane, kara yolu, işyeri merkezi kapsamında 5000 km’lik yeni inşaat projesinin mevcut olduğunu belirtti. Malik,  15 bin km’lik karayolunun da yeniden yapılandırılmasının hedeflendiğini söyledi. Malik, Pencap Bölgesi’ndeki projenin 400 milyon dolar değerindeki  ikinci aşamasının Ağustos 2015 tarihinde başlayacağını söyledi.
Pakistan İslam Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Sohail Mahmood, Türkiye ve Pakistan arasında serbest ticaret anlaşması müzakerelerinin sonuçlandırılmasının önemine dikkat çekti. Yatırımların ve teşviklerin serbest ticaret anlaşmasına bağlı olarak artacağını belirten Mahmood, Çin-Pakistan ekonomik koridoru sayesinde dünyaya entegrasyonu hızla artan Pakistan’da Türk firmalarının da desteklerini görmek istediklerini vurguladı.  Altyapı ve inşaat alanında bir marka olmuş Türk firmalarının bilgi birikimi sayesinde Pakistan’daki fırsatların değerlendirilmesi gerektiğini belirten Mahmood, “DEİK ve Pakistan İslam Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği işbirliğinde düzenlenen bu toplantı, iki ülke arasındaki  ticari faaliyetlerin artırılmasında önemli bir adım olmuştur” dedi.
DEİK Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Cihad Vardan, Türkiye ve Pakistan ilişkilerinin uzun yıllara dayandığını, Pakistan’da iş yapmanın önündeki engellerin ortadan  kaldırılması gerektiğini belirtti.  Vardan, kardeşliğin ve birliğin geliştirilerek, ticari faaliyetlerin artırılmasının önemine vurgu yaptı. Türk müteahhitlik sektörünün dünyada Çin’den sonra  ikinci sırada yer aldığını belirten  Vardan, Rusya, Türkmenistan, Libya ve Afganistan gibi ülkeler ile işbirliklerini hatırlattı. Pencap Karayolu Projesi’nin Türk müteahhitlik firmaları tarafından hem kaliteli hem hızlı  hem de uygun  bütçeler ile yapabileceğini söyledi. DEİK’in 127 iş konseyi ile çalışmalarına devam ettiği bilgisini veren Vardan, “Konseyler vasıtası ile ülkelerle çalışılabildiği gibi o ülke üzerinden üçüncü ülkeler ile de işbirliği yapabiliriz. 1988 yılından bugüne Türkiye-Pakistan İş Konseyi ile çalışmalarımızı sürdürüyoruz. DEİK bünyesindeki faaliyetleri, hem Türkiye’de  hem Pakistan’da hem de üçüncü ülkelerde birlikte gerçekleştirebiliriz” dedi.
Açılış konuşmalarının ardından DEİK Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Cihad Vardan ve Pakistan Pencap Eyaleti İnşaat ve Çalışma Bakanı Tanveer A. Malik arasında hediye takdimi gerçekleşti.
Türkiye- Pakistan  Dış Ticaret Rakamları (Ekonomi Bakanlığı)
Türkiye’den Pakistan’a yapılan ihracat: 260 milyon dolar (2014)
Türkiye’nin Pakistan’a ihrac ettiği başlıca kalemler: Telefon cihazları, ses, görüntü veya diğer bilgileri almaya veya vermeye mahsus diğer cihazlar, dokunmuş halılar ve dokumaya elverişli maddelerden diğer yer kaplamaları, siklik hidrokarbonlar.
Türkiye’nin Pakistan’dan yaptığı  ithalat 436 milyon dolar (2014)
Türkiye’nin Pakistan’dan ithal ettiği başlıca kalemler: Pamuklu mensucat, pamuk ipliği, poliasetaller, diğer polieterler, epoksi reçineler, polikarbonatlar, alkit reçineler, polialiesterle, etil alkol.
Toplam dış ticaret hacmi: 695 milyon dolar (2014)
Dış ticaret dengesi : -176 milyon dolar (2014)

Courtesy: DEIK
External Link: http://www.deik.org.tr/6252/PENCAP_B%C3%96LGES%C4%B0NDEK%C4%B0_YATIRIM_FIRSATLARI_MASAYA_YATIRILDI.html

No comments:

Post a Comment