Pakistan'ın doğal güzelliklerini ve sosyal yaşamını tuvallere yansıtan ressamlar, farklı teknikler kullanıyor. Pakistan'ın renklerini tablolara taşıyan ressamlar, İslamabadlılar'ın isteğine göre farklı resimler de çiziyor.
Pakistan'ın başkenti İslamabad’daki Geleneksel Miras ve Folklor Milli Enstitüsü’nde sanat kokan bir sokak Lok Virsa. Sıra sıra resim atölyeleri bulunan bölge, resim sanatına ilgi duyanları ve maharetli ressamları bir araya getiriyor.
Daha önce şehrin en merkezi yerinde olan atölyeleri yıkılınca, Lok Virsa yönetimi, ressamları mağdur etmemek için onlara enstitü içerisinde bir yer ayırmış. Burada çalışan 7 ressam bulunuyor. Ressamlar çalışmalarında sulu, akrilik ya da yağlı boya kullanıyor. Aralarında karakalem ve pastel boya kullananlar da var.
Ressamlar, Pakistan’ın farklı bölgelerindeki gündelik hayatı, kültürel unsurları, doğal güzelliği ve bu unsurların insanların yüzlerine yansımalarını tuvale aktarıyor. Kur’an-ı Kerim okuyan Pencaplı yaşlı bir kadın, elinde şeker kamışıyla Hayber Peştunyalı bir kız, Belucistan’dan göçmen bir Nomad kadını ya da çeşmeden dönen ve kuyudan su çeken Sindli kadınlar, elinde misvağıyla Belucistanlı yaşlı bir adam, Pencaplı bir nazebazi oyuncusu ya da Azad Keşmir’in doğal güzelliği yapılan resimler arasından en göze çarpanları.
İslamabad’da resim sanatının kalbi
1993 yılında resme başlayan Mahmud Ali de, 8 yıldır Lok Virsa’daki atölyesinde sanatını icra ediyor. Doğaya ve insanların hayat tarzına odaklanan ressam Mahmud Ali, çalışmaları hakkında şu şekilde konuştu: “Resimlerimde daha çok doğaya ve insanların hayat tarzına odaklanmayı tercih ediyorum. Aslında tarihi eserlerdeki derinlik de duygularımı harekete geçiren bir diğer unsur. Özellikle Lahor’dan çok etkileniyorum. Çünkü hem tarihi eserlerin hem de gündelik hayatın iç içe geçtiği bir şehir. Orada zamanın farklı aktığını hissediyorum. Tarihin gölgesinde bugüne dair ayrıntıları resmetmek beni heyecanlandırıyor.”
Mahmud Ali, kendine has tarzıyla Pakistan’da gün geçtikçe bilinirliği artan bir ressam. Kendisinin Pakistanlılar tarafından vesile olan çalışmalarını şöyle anlattı ressam Mahmud Ali: “Multan’daki Şah Rükn-i Alem Türbesi'ni resmettim. Türbede Multan bölgesine has çiniler farklı renklerde kullanılmış. Ben de türbe ve mavi çinilerini bir araya getirerek bir anlamda kombinasyon ortaya çıkarmaya çalıştım. Ayrıca resimde, Lahor Kalesi’nin girişindeki bir türbeyi de kullandım. Böylece arka planda tarih vurgusu daha da artmış oldu.”
İslamabadlılar, bazen köylerinin bazen de sevdikleri birinin fotoğrafını getirip, ressamlardan tablo haline getirmesini de istiyor. Bazen de ünlü ressamların tabloları, müşteriler tarafından talep edilebiliyor. Fransız ressam Jacques-Louis David’in 1787 yılında yaptığı bir yağlıboya tablo olan “Sokrates’in ölümü” de bunlardan biri.
Lok Virsa’daki atölyeler, İslamabad’da resim sanatının kalbi olarak atmaya devam ediyor.
Ömer Musa Targal haber verdi
Courtesy: http://www.dunyabizim.com/index.php?aType=haber&ArticleID=19215&q=pakistan
Courtesy: http://www.dunyabizim.com/index.php?aType=haber&ArticleID=19215&q=pakistan
No comments:
Post a Comment