Uluslararası Konferans Hint İşgalindeki Cammu ve Keşmir’de yapılan zalimlikleri kınadı; Keşmirlilerin kendi kaderlerini belirleme hakları için desteklerini ifade etti

ANKARA, 16 Ekim 2019: Cammu ve Keşmir üzerinde Ankara’da bir gün boyunca süren bir konferans düzenlendi, hem bu anlaşmazlığın tarihine, hem de Hint İşgalindeki Cammu ve Keşmir’de (IoK) devam eden korkunç insan hakları ihlallerine ve insani duruma odaklanarak. 

Türk Cansuyu Derneği tarafından düzenlenen uluslararası konferansa çok sayıda ünlü Türk politikacı, önde gelen akademisyenler, karar verme organı temsilcileri, Keşmir halkının temsilcileri, sivil toplum aktivistleri, öğrenciler ve medya temsilcisi katıldı. 
 
Konferansın açılış oturumunda konuşan Pakistan Büyükelçisi M. Syrus Sajjad Qazi, Keşmirlilerin kendi kaderlerini belirleme haklarının reddedilmesinin bu ihtilafın kalbinde yer aldığını ve Güney Asya’da barış ve güvenlik için ciddi tehditler oluşturduğunu söyledi.  Kendisi IoK’de devam eden ciddi durum için derinden endişelerini ifade etti, buna 8 milyon Keşmirli üzerinde halen devam eden yasaklar ve gittikçe kötüleşen insani durum da dahildir.  Kendisi şunun altını çizdi ki, Hindistan’ın 5 Ağustos’ta attığı tek taraflı ve yasadışı adımlar direkt olarak uluslararası hukuka ve Cammu ve Keşmir hakkındaki BM Güvenlik Konseyi kararlarına karşı yapılmış bir müdahaledir ve Keşmirliler tarafından reddedilmiştir.  Kendisi Hint eylemlerinin ilgili BM organları, bağımsız insan hakları kuruluşları, uluslararası medya ve dünyadaki düzinelerce parlamenter tarafından lanetlendiğini söyledi. 


Büyükelçi Qazi IoK’deki Hint zalimliklerinin Hindistan’ın bölücü ideolojisi Hindutva adı altında Hindistan’da öne çıkan yükselen aşırı sağcılık dalgasının, aşırı milliyetçiliğin, popülizmin ve İslamofobinin ifade biçimleri olduğuna dikkat çekti.  Uluslararası topluluğu Hintlilerin Keşmirlilere karşı uyguladığı korkunç insan hakları ihlallerine ve toplu cezalandırmalara bir son vererek ve onların kendi kaderlerini belirleme haklarına destek vererek adım atmaya ve moral, etik ve yasal sorumluluğunu yerine getirmeye davet etti. 

Aynı zamanda Türk halkına ve liderlerine, ilgili BM Güvenlik Konseyi kararlarına uygun biçimde bu ihtilafın adilce çözülmesini desteklemek amacıyla prensipli bir biçimde durdukları için teşekkür etti. 
 
Saadet Partisi Başkanı Sayın Temel Karamollaoğlu hitabında Keşmir ve Filistin meselelerin çözülmesi için çağrıda bulundu ve her iki bölgenin de ezilen halkları için Türkiye’nin desteğini yineledi. 

Ünlü Türk düşünce kuruluşu Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi’nin (ESAM) Başkanı Üstad Recai Kutan konuşmasında Cammu ve Keşmir ihtilafının perde arkasını açıkladı.  Bölgede devam eden korkunç insan hakları ihlallerini lanetledi ve soruna ilgili BM Güvenlik Konseyi kararlarına ve Keşmirlilerin isteklerine ve beklentilerine uygun bir biçimde çözüm getirilmesi için çağrıda bulundu. 
 
Milli Görüş lideri Oğuzhan Asiltürk görüşlerini ifade ederken, Cammu ve Keşmir anlaşmazlığının adilce çözülmesi için Türkiye’nin Pakistan’a verdiği desteği yeniden ifade etti. 

Cansuyu Başkanı Sayın Mustafa Köylü, özellikle Hint İşgalindeki Cammu ve Keşmir ve Filistin başta olmak üzere, dünyanın çeşitli bölgelerinde yaşayan Müslümanların karşılaştığı zorluklarla ilgilenmek için çağrıda bulundu.

Daha sonra, Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Siyasi Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kudret Bülbül, Cammu ve Keşmir anlaşmazlığının çeşitli yönlerine odaklanan ve son gelişmeleri ele alan bir panel tartışmasını yönetti.  Azad Cammu ve Keşmir Yasama Meclisi Üyesi  Abdul Rashid Turabi, Keşmir-Kanada Konseyi Yönetici Müdürü Sayın Mushtaq Ahmed Jeelani, İstanbul Üniversitesinden Dr. Nadim Chaudhury, İstanbul Üniversitesi Urduca Bölümü Başkanı Prof. Dr. Halil Toker, Güney Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanı Cemal Demir, ve Milli Gazete’den Muhammed Vefa panel tartışmasının katılımcıları arasındaydı.  Panelistler IoK’deki sistemli insan hakları ihlallerini lanetledi, bunlara hemen son verilmesini istedi ve devam eden yasakların kaldırılması için çağrıda bulundu.  Kendileri aynı zamanda Keşmirlilerin kendi kaderlerini belirleme haklarını kullanmalarını garantileyen Cammu ve Keşmir üzerindeki BM Güvenlik Konseyi kararlarının uygulanmasını istedi. 


Olay sırasında Hint İşgalindeki Cammu ve Keşmir’de işlenen insan hakları ihlallerini gösteren bir fotoğraf sergisi de izlenebildi.

No comments:

Post a Comment