Milli Meclis Başkanı Keşmirlilerin kendi kaderlerini belirleme haklarını kullanabilmeleri için çağrıda bulundu; Pakistan'ın terörizme karşı savaşırken gösterdiği fedakarlıkları vurguladı

İSTANBUL, 12 Ekim 2019: Pakistan Milli Meclisi Başkanı Sayın Asad Qaiser uluslararası topluluğa Hint İşgalindeki Cammu ve Keşmir'deki korkunç insan hakları ve insani durumla ilgilenmesi ve Keşmirlilere vazgeçilmez kendi kaderlerini belirleme haklarını vermesi için çağrıda bulundu.
Milli Meclis Başkanı bugün İstanbul'da düzenlenen Meclis Başkanları Üçüncü Terörizmle Savaş ve Bölgesel Bağlanabilirliği Güçlendirme Konferansında konuştu. Konferansa aynı zamanda Türkiye, Afganistan ve Rusya'nın Meclis Başkanları ve Çin Ulusal Halk Kongresi Başkan Yardımcısı da katıldı. Meclis Başkanları Konferansı açılış toplantısı 2017'de İslamabad'da yapılan ve Pakistan Parlamentosu tarafından kurulmuş bir platformdur.
Konferansın açılış ve kapanış oturumlarında konuşan Milli Meclis Başkanı Hint İşgalindeki Cammu ve Keşmir'de kötüleşen duruma vurguda bulundu.  Kendisi Hindistan'ın 5 Ağustos 2019'daki tek yanlı ve yasadışı eylemlerinin ve bunun ardı sıra 8 milyondan fazla Keşmirliye uygulanan yasaklamaların bölgesel barış ve güvenlik için korkunç bir risk oluşturduğunu vurguladı.
Meclis Başkanı yeniden teyit etti ki, terörizmin en büyük kurbanlarından biri olarak Pakistan bu belanın kökünü kazımaya kararlıdır.  Pakistan terörizme karşı savaşında birçok fedakarlıkta bulunmuştur ve başarıyla karşı gelmiştir.
Bağlanabilirliği bölgesel barış ve refahın temel taşlarından birisi olarak nitelendiren Meclis Başkanı, Pakistan tarafından Çin-Pakistan Ekonomik Koridoru (CPEC) projesinin öncülüğünde yapılan ilerlemeyi vurguladı.  Kendisi Pakistan'ın daha büyük bölgesel bağlanabilirliğe doğru adımlar atmaya devam edeceğini söyledi, Meclis Başkanları Terörizmle Savaş ve Bölgesel Bağlanabilirliği Güçlendirme Konferansını daha etkili ve bölgesel ihtiyaçlara yönelik hale getirerek.
Konferansın bitiminde 2017 ve 2018 İslamabad ve Tahran Beyanatları açıklandı, bunlar başka şeylerin yanı sıra Cammu ve Keşmir anlaşmazlığının ilgili Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarına göre çözümü için çağrıda bulunmaktadır.
Bu sonuç belgesi ayrıca tüm devletlerin BM Yaptırımlar düzenlemesini siyasileştirmekten sakınması ve Finansal Eylem Görev Gücü (FATF) çalışmalarına olan ihtiyacın da altını çizdi.
Milli Meclisi Başkanının liderlik ettiği Pakistan Parlamenterler Heyeti ayrıca Senator Başkan Yardımcısı Saleem Mandviwalla, Milli Meclisin Keşmir Çalışma Komitesi Başkanı Syed Fakhar Imam, Milli Meclis Eski Başkanı Sardar Ayaz Sadiq, Senatör Emekli Tümgeneral Abdul Qayyum, Senatör Mian Muhammad Ateeq Shaikh, Senatör Rana Maqbool, Milli Meclis Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Malik Muhammad Ehsan Ullah Tiwana ve Shazia Marri'den  (Milletvekili) oluşmaktadır. 

No comments:

Post a Comment