Misafirleri karşılayan Sebilürreşad Dergisinin Yazı İşleri Müdürü Sayın Fatih Bayhan Türkiye'nin ulusal marşını da yazan Mehmet Akif Ersoy'un dergisini 1908'de kurduğunu söyledi. Kendisi Türkiye halkının Muhammed İkbal'e yüksek derecede saygı duyduğunu ve dergisinin Müslüman dünyasının en büyük siyasi düşünürlerinden birisini anmak için Nisan 2018'de özel bir sayı yayınladığını söyledi.
Mehmet Akif Ersoy Düşünce Derneğinin Başkanı Sayın Mehmet Akif Işık Muhammed İkbal'in felsefe, edebiyat ve hukuk alanlarında birçok katkısının bulunduğunu söyledi. Onun şiirlerinin Mehmet Akif'in şiirleriyle birçok benzerliği bulunduğunu da ekledi.
Pakistan'ın Türkiye Büyükelçisi Muhammad Syrus Sajjad Qazi anahtar niteliğindeki konuşmasında Muhammed İkbal'in Türkiye'ye ve onun önde gelen edebiyat kişisi olan Mehmet Akif Ersoy'a olan bağlılığını vurguladı. Kendisi Pakistanlı düşünür Dr. Muhammed İkbal'in ve Türkiye'nin ulusal şairi ve milli marşının yazarı Mehmet Akif Ersoy'un birbirlerinin çağdaşı olduğunu söyledi. İkbal'in dönemi sırasında, İngilizler Alt Kıtaya hakimken Türkiye de zor bir aşamadan geçiyordu, özellikle I. Dünya Savaşı sonrasında. Güney Asya Müslümanları Kaid-i Azam Muhammed Ali Cinnah'ın liderliği altında bağımsız bir ülke için bir mücadele vermiştir. Aynı zamanda, Tütkiye de Mustafa Kemal Atatürk'ün liderliğinde Bağımsızlık Savaşını başlatmıştır. Hem Muhammed İkbal hem de Mehmet Akif Ersoy yazıları ve şiirleri aracılığıyla dava arkadaşlarını ve vatanseverleri kendi ulusal bağımsızlık mücadelelerine katılmaları için yüreklendirmiştir.
Büyükelçi Syrus Qazi Muhammed İkbal'i Türkiye'ye tanıtanın Mehmet Akif Ersoy olduğunu söyledi. Kendisi her ikisinin arasında siyasi düşünceler bakımından büyük benzerlikler olduğunu ekledi. Hem Akif hem de İkbal Müslümanları birleştirmek ve Batı emperyalizminden kurtarmak istiyordu. Eğer İkbal Mevlana'yı ruhani öğretmeni olarak kabul ettiyse aynısı Rumi'ye yoğun saygısı olan Akif için de geçerliydi.
Daha sonra, Muhammed İkbal üzerine Prof. Dr. Bilal Sambur, Sayın Ali K. Metin ve Sayın Ibrahim Eryiğit'in panelist olduğu bir panel tartışması düzenlendi. Önde gelen yazar ve şair Sayın Cevat Akkanat paneli yönetti. Panelde Muhammed İkbal'in siyasi felsefesi, şiiri ve Türkiye ile olan bağlarının çeşitli yönleri tartışıldı.
No comments:
Post a Comment