İSTANBUL, 18 Ekim 2018: Pakistan yükselen İslamofobi fenomenine ve küresel olarak Müslümanlara karşı yapılan nefret eylemlerine karşı yasal ve yargısal çerçevenin güçlendirilmesi için yaptığı çağrıyı yeniden teyit etti.
17-18 Ekim 2018 tarihlerinde İstanbul, Türkiye'de düzenlenen İslamofobi üzerine 5. Uluslararası İİT Bağımsız İnsan Hakları Komisyonu (IPHRC) Seminerinde konuşan Pakistan'ın Türkiye Büyükelçisi Sayın Muhammad Syrus Qazi, bu olumsuz fenomenin dünya üzerindeki milyonlarca Müslüman tarafından temel insan haklarının kullanılmasını engellediğinin altını çizdi.
Kendisi ifade özgürlüğünün ırkçılığı kışkırtmak, nefrete yönelik tahrik, kurumsallaşmış ayrımcılık ve dinleri, dini sembolleri ve kişilikleri küçük düşürmek amacıyla yapılacak kampanyalar için bir bahane olarak kullanılmaması gerektiğini belirtti.
Hindistan'da İslamofobi fenomeninin yaygın olduğuna ve desteklendiğine dikkat çeken Büyükelçi Qazi, İslamofobiye karşı İİT Gözlemciler raporunun Hindistan'daki Müslümanların sıklıkla iktidar partisinin kontrolü altında sistematik ayrımcılığa, ötekileştirmeye ve radikal kuruluşlar tarafından vahşi saldırılara maruz kaldığına dikkat çektiğini söyledi.
Kendisi BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliğinin bulgularının da Hindutva dalgası ve Hintli İşgal Güçlerinin Keşmirlilerin kendi kaderlerini belirleme hakları için verdikleri mücadeleyi bozmak için güç kullanması hakkında endişelere dikkat çektiğini ekledi. Benzer şekilde, IPHRC'nin Gerçekleri Bulma Misyonunun Hint İşgalindeki Keşmir'deki insan hakları durumunu değerlendirmek için verdiği rapor da, Anti-Müslüman söylemlerle birleşen aşırı sağcı Hindu politikalarının yükselişinin, ultramilliyetçi liderleri ülkede daha fazla İslamofobiye yol açan saldırgan anti-Müslümanca beyanatlar vermeleri için cesaretlendirdiğinden bahsetmektedir.
Büyükelçi Qazi, Pakistan'ın bir İİT üyesi ülke olarak İslamofobiye karşı uluslararası düzeyde gerekli insiyatifleri alarak üzerine düşen rolü oynamaya devam edeceğini söyledi. Kendisi son zamanlarda Pakistan'ın ısrarlı ve aktif biçimde Hollanda Hükümetine ve uluslararası topluluğa yaptığı başvuruların, Hollandalı bir parlamenter tarafından düzenlenen dine hakaret içerikli karikatür yarışmasının iptal edilmesine yardımcı olduğu bilgisini verdi.
Seminerin sonunda, diğerlerinin yanı sıra, Filistin'deki ve Cammu ve Keşmir'deki yabancı işgali ve küresel olarak görülen İslamofobi olayları hakkındaki endişeleri belirten bir deklarasyon çıkarıldı.
İstanbul'daki iki günlük seminere çok sayıda İİT Üye Ülkesi, akademisyenler, gazeteciler ve birkaç ulusal ve bölgesel insan hakları kuruluşu katıldı.
No comments:
Post a Comment