Pakistan konut sektöründeki Türk deneyimlerinden faydalanmak için hevesli

ANKARA, 27 Ocak 2016: Pencap Hükümeti Konut, Kentsel Gelişme ve Kamu Sağlığı Bakanı başkanlık ettiği yetkililer ve özel sektör yöneticilerinden oluşan yüksek düzeyli bir heyetle birlikte Türkiye Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Mehmet Ergün Turan'la görüştü.  Toplantıya TOKİ'nin kıdemli yöneticilerinin yanısıra Pakistan'ın Türkiye Büyükelçisi Sohail Mahmood'da katıldı.

TOKİ'nin yaptığı ayrıntılı sunumlardan sonra Bakan Tanveer Malik Türkiye'nin Pakistan'da düşük maliyetli konutların sağlanması açısından özenilecek bir örnek olduğunu belirtti.  Geçen birkaç yıl içerisinde hak sahiplerine konutların sağlanmasında TOKİ tarafından kaydedilen ilerlemeden övgüyle söz etti.  Kendisi özellikle gecekonduların örnek konut projelerine dönüştürüldüğü ve daha iyi yaşam koşulları sağlamanın yanı sıra doğal afetlerin yarattığı riskleri de ortadan kaldıran kentsel yenileme ve dönüşüm projelerinden bahsetti.

Bakan Malik Pakistan'daki konut sıkıntısına dikkat çekti ve Pakistan'daki özel inşaat sektörü ve yabancı yatırımcılar için bu pazara girmekteki geniş fırsatların altını çizdi.  Bu sıkıntının TOKİ'nin teknik yardımlarıyla 50,000 konutun tamamlanması aracılığıyla iyi derecede üstesinden gelineceğini umduğunu ifade etti.

Pakistan Heyetini bilgilendiren TOKİ Başkanı son 12 yıl içerisinde hak sahiplerine 700,000 konutun sağlanmasına yol açan finansal, teknik, idari ve iş modellerini açıkladı.  Kendisi TOKİ ve ortağı özel sektör şirketlerinin bu rakama yılda 60,000 konut daha ekleme kapasitesine sahip olduğunu söyledi.  Sayın Turan tünel kalıp biçimlendirme teknolojisinin yüksek bir hızda ve düşük maliyetle evler inşa etmek için en iyi teknoloji olduğundan söz etti.

Pencap heyetinin ziyareti düşük maliyetli konutların sağlanmasında Türk deneyimlerinden faydalanmak amacını taşımaktadır. Bu durum TOKİ'nin Pencap Hükümetine 50,000 konut sağlaması için teknik danışmanlık desteği sağlayacağı Pencap Hükümeti ve TOKİ arasında son zamanlarda varılan mutabakatın bir devamı niteliğindedir. 


Pencap heyeti aynı zamanda TOKİ'nin Kuzey Ankara Girişi Kentsel Yenileme ve Geliştirme Projesine ve Mamak Toplu Konut Projesine de saha ziyaretlerinde bulundu.  Heyet bu haftanın sonuna kadar İstanbul'daki TOKİ yetkilileri ve uzmanlarıyla yakın görüşmeler yapmaya ve saha ziyaretlerinde bulunmaya devam edecektir.

No comments:

Post a Comment