Ankara’da Urduca edebi olayı düzenlendi

ANKARA, 4 Mayıs 2016: Urducanın Türkiye’de tanıtılmasını amaçlayan etkinliklerin bir bölümü olarak, Ankara’da bir “Bazm-e-Shair o Sukhan” düzenlendi.  Pakistan şiiri ve düzyazısıyla ilgilenen Pakistan topluluğunun üyeleri olaya katıldı.  Bunlara Ankara Üniversitesi Urduca Bölümü fakültesi üyeleri de eşlik etti.

Bu olayın ev sahibi olan Sayın Galib Gillani toplantıları zarif bir biçimde yönetti – mizahı, başlıca Urduca şairlerinden seçmeleri ve kendi şiirsel kompozisyonlarını bir araya getirerek.  Program sırasında, Sajjad Rajasthani, Imran Islamabadi, Dr. Nishat Seemab, Asim Multani, Nauman Zameer Nauman, Prof. Qamar ul Islam Qamar, ve Shabih Haider Shabih kendi şiirsel yorumlarını sundular. Urduca bölümünden temsilciler Parveen Shakir, Faiz Ahmad Faiz, ve Ahmed Faraz’dan seçkiler sundular.  Prof. Dr. A.B. Ashraf 1990’ların başında Ankara’daki kalışını ve o zaman Pakistan Büyükelçiliğiyle işbirliği içerisinde düzenlenen edebi etkinlikleri anımsatan bir ‘skeç’ okudu.

Bu edebi akşamın düzenlenmesi için yapılan girişimleri memnunlukla karşılayan Pakistan Büyükelçisi Sohail Mahmood yoğunlaşan Pakistan-Türkiye kültürel işbirliğinin her iki hükümet için de bir öncelik olduğunun altını çizdi.  İstanbul’da ve Ankara’da Urdu dilinin ve edebiyatının Türkiye’de öğretilmesinin 100 yılının tamamlanmasıyla bağlantılı olarak düzenlenen etkinlikleri övdü.  Büyükelçi Sohail Mahmood olayın ev sahiplerini böyle edebi olayları düzenli bir şekilde yapmaları için teşvik etti ve bu konuda Büyükelçiliğin tam destek sağlayacağı güvencesini Verdi.  Kendisi ayrıca Pakistan Posta İdaresi tarafından Türkiye’de Urducanın 100 yılı anısına çıkarılan anma pullarını Ghalib Gilani ve Dr. AB Ashraf’a bu olaydaki katkılarını tanımak amacıyla sundu.



No comments:

Post a Comment