Ankara'da Pakistan Mango Festivali - Misafirler Pakistan mangolarının özel lezzetini takdir etti

ANKARA, 1 Eylül 2016:  Pakistan mangolarının Türkiye'deki popülerliğini arttırmak ve Türk pazarında bulunmasını kolaylaştırmak için Pakistan Büyükelçiliği Pakistan Ticaret Geliştirme Yetkili Makamıyla (TDAP) ve Swissotel Ankara'yla işbirliği içerisinde Çarşamba akşamı bir "Pakistan Mango Festivali" düzenledi.

Önemli siyasi isimler, yiyecek ve içecek endüstrisinin temsilcileri, meyve ithalatçıları, diplomatlar ve medya temsilcileri Pakistan mangolarının tadını, içimini ve aromasını ilk elden deneyimleme fırsatına sahip oldular.  "Pakistan Mango Festivali" mangolu dondurma, mangolu sufle, mangolu mus, mangolu meyve tatlısı, mangolu tart, mangolu puding, mango salatası, mangolu milk shake, mangolu lassi (ayran) ve mangolu pasta gibi geniş ölçekte mango lezzetlerini sundu, bunlar Pakistan'dan gelen taze mangolardan yapıldı ve misafirlere sunuldu.  Meşhur Pakistan pilavı Basmati'den yapılmış 'Biryani' yemeğini de içeren Pakistan mutfağı örnekleri de ayrıca sunuldu.

Festivale gelen misafirlere hoşgeldiniz diyen Büyükelçi Sohail Mahmood Pakistan'ın dünyanın 5. büyük mango üreticisi olduğunu ve bu "Meyvelerin Kralının" 6. büyük ihracatçısı olduğunu söyledi.  Pakistan'ın ABD, Avrupa Birliği ve Japonya dahil 57 ülkeye mango ihraç ettiğini söyledi.  Kendisi katılımcıları ayrıca yüksek kalitede 110 çeşit mango olduğu hakkında da bilgilendirdi, Sindhri, Anwar Retaul, Lungra, Malda, Dusehri, Fajri, Chaunsa ve diğerleri gibi.

Büyükelçi Sohail Mahmood Pakistan Büyükelçiliğinin mangonun popülerliğini arttırmak için çabalarını yoğunlaştırmış olduğunu da ekledi ve bu bağlamda geçen hafta Ankara'da büyük bir market zincirinde bir tanıtım olayının düzenlendiğini söyledi.  Kendisi “Pakistan ve Türkiye Serbest Ticaret Anlaşmasını (FTA) sonuçlandırmak üzeredir" dedi ve FTA'nın Pakistan mangolarının Türk pazarına düzenli bir şekilde sağlanmasına yardımcı olacağını belirtti.

Pakistan-Türkiye Kültür Derneği Başkanı ve TBMM Van Milletvekili Sayın Burhan Kayaturk konuşmasında Pakistan mangolarının benzersiz tadından övgüyle bahsetti ve bunların dünyadaki bir numaralı lezzetlerden olduğunu söyledi.  Pakistan'da on yıldan daha uzun bir süre geçirdiğini ekledi ve Pakistan'dan en çok özlediği şeyin lezzetli mangoları olduğunu belirtti.  Mangonun Türk halkı ve tüketicileri için düzenli bir bazda sağlanması amacıyla gösterilen çabaları övdü. 

Konuşmalar ve tören 15 Temmuz gecesi şehitleri ve Türkiye'de, Pakistan'da ve diğer yerlerdeki terör saldırılarında hayatını kaybeden tüm masum insanlar için bir dakikalık saygı duruşuyla başladı. 

Bu olaya ayrıca Ankara'da bulunan çok sayıda Büyükelçi ve Diplomatik Misyon temsilcilerinin yanı sıra ilgili Türk Bakanlıklarından/Kuruluşlarından birçok temsilci de katıldı.


Daha fazla fotoğraf için goo.gl/V2BEB0 ziyaret edebilirsiniz


Pakistan Mango Festival in Ankara - Guests appreciate special taste of Pakistani mangoes

ANKARA, 1 September 2016:  In order to popularize Pakistani mangoes in Turkey and facilitate their availability in the Turkish market, the Embassy of Pakistan in collaboration with Trade Development Authority of Pakistan (TDAP) and Swissotel Ankara organized a “Pakistan Mango Festival” on Wednesday evening.

Key political figures, representatives of the food and beverages industry, fruit importers, diplomats and media representatives had a first-hand experience of the taste, juiciness and aroma of Pakistani mangoes. The “Pakistan Mango Festival” included a wide-range of mango delicacies such as mango ice cream, mango soufflé, mango mousse, mango trifle, mango tart, mango pudding, mango salad, mango milk-shake, mango lassi, and mango cake, made of freshly-arrived mangoes from Pakistan were served to the guests. Pakistani cuisine including ‘Biryani’ made of famous Pakistani Basmati rice was also served.

Welcoming the guests to the Festival, Ambassador Sohail Mahmood said Pakistan was the 5th largest producer of mangoes in the world and 6th largest exporter of this “King of Fruits.” He added that Pakistan was exporting mangoes to 57 countries including the US, European Union and Japan. He also informed the participants that there were over 110 varieties of high quality mangoes including Sindhri, Anwar Retaul, Lungra, Malda, Dusehri, Fajri, Chaunsa and others.

Ambassador Sohail Mahmood added that the Pakistan Embassy had further intensified its efforts to popularize mangoes and in this context a promotional event was also organized at a leading supermarket in Ankara last week. “Pakistan and Turkey are moving towards concluding the Free Trade Agreement (FTA)” he said, and observed that the FTA will help availability of Pakistani mangoes in the Turkish market on a regular basis.

The Chairman of Pakistan-Turkey Cultural Association and Member of the Turkish Grand National Assembly from Van, Mr. Burhan Kayaturk, in his speech appreciated the unique flavor of Pakistani mangoes and termed it as number one in taste in the world. He said he had spent over ten years in Pakistan and the major things that he missed about Pakistan were its delicious mangoes. He appreciated the efforts to make mangoes available for Turkish people and consumers on a regular basis.

The proceedings started with observance of one-minute silence for the martyrs of democracy on the night of 15 July and for all the innocent people who had lost their lives in recent terrorist attacks in Turkey, Pakistan and other places.

The event was also attended by a large number of Ankara-based Ambassadors and representatives of diplomatic missions as well as relevant Turkish Ministries/Departments.

For more photographs please click goo.gl/V2BEB0

Free use of video clip https://youtu.be/j546L1ZiHj8

Pakistan Mango Festivali Ankara Büyükelçisi Sohail Mahmood konuşma

Parlamento Üyesi ve Türkiye – Pakistan Kültürel Derneği Başkanı Saygıdeğer Burhan Kayatürk
Ekselansları
Değerli Konuklar
Bayanlar Baylar

Pakistan evine gelen değerli konuklarımıza içten hoşgeldiniz dileklerimi sunmama izin verin

Programımıza 15 Temmuz gecesi vefat eden demokrasi şehitleri ve son dönemde Türkiye, Pakistan ve diğer yerlerde terör saldırılarında hayatlarını kaybeden masum insanlar için bir dakikalık saygı duruşu ile başlamak istiyorum. (1 dk saygı duruşu)

Teşekkürler, Allah şehitlere cennetin en üst kademesini bağışlayacaktır ve yaralılara acil şifalar verecektir.

Değerli Konuklar

Bu yılki Mango Festivali’ne keyifle hoşgeldiniz diyoruz.

Doğrusunu söylemek gerekirse bu meyveyi tatmış olan herkes bilir ki Mango meyvelerin Kralıdır.

Ve bugün kral yeniden Ankara’da!

Dolayısıyla Kral’a saygılarımızı sunuyoruz, zengin aroması ve tatlı keskin tadını test etmek için heyecanlanıyoruz.

Değerli Konuklar

Pakistan, Mango’nun dünyada 5’inci büyük üreticisi.

Ayrıca Pakistan 6’ıncı en geniş ihracatçı ülke de ve ABD, Avrupa Birliği ve Japonya dahil olmak üzere 57 ülkeye ihraç ediyor.

Sindhri, Anwar Retaul, Lungra, Malda, Dusehri, Fajri ve diğerleri , 110 farklı çeşiti bulunan yüksek kaliteli mangodan birkaçı.

Chaunsa en popiler türü ve bugün de sizlere Beyaz Chaunsa servis ediyoruz – sezonu da Temmuz’dan Ağustos’a kadardır.

Pakistan’ın Mango’su Türkiye’de de çok iyi bilinir ama Mango severlerin heryerde bulma imkanı malesef yoktur.

Bizde Mango’yu popülerleştirerek, Türk piyasasında kolayca bulunabilir hale getirmek için yoğun bir şekilde çabalamaktayız.

Bu kapsamda geçen hafta MİGROS Ankara’da promosyon amaçlı bir etkinlik düzenledik.

Özellikle Serbest Ticaret Anlaşmasını sonuçlandırmak için yaptığımız çalışmalar ile Umarız önümüzde ki sezon sizlerle bu konu ile ilgili daha fazla pozitiv haber paylaşabiliriz.

Bu akşam düzenlediğimiz etkinlik, Pakistan ve Türkiye halkları arasındaki alışverişi artırmak amacı ile yaptığımız Kültürel Diplomasi çalışmalarımızın bir parçası olduğunuda belirtmek isterim ve Mango’nun insanların kuvvetli ve tatlı bağlıyıcısı olduğunu da karşı çıkamayız söylmek isterim.

Son olarak Pakistan Ticaret Geliştirme Yetkili Makamı ve Swiss Otel Ankara’ya birlikte çalışarak Mango Festivalini gerçekleştirebilmemizi sağladıkları için şükranlarımı sunmak istiyorum.

Sizlere keyifli bir akşam yaşatabilmek için Pakistan müzikleri ve mutfağında seçimler yaptık ve tabii ki mango ve mango içerikli yiyecekler hazırladır.

Akşamın tadını çıkarın, geldiğiniz için teşekkür ederiz.