Halkın isteğine uygun olarak Keşmir meselesinin çözümü için sarsılmaz Türk desteği

 ANKARA, 6 Şubat 2015: Bir seminerin katılımcıları baskı altındaki Keşmir halkıyla güçlü dayanışma isteklerini ifade etti ve bunların demokratik kendi kaderlerini belirleme hakları için kararlı desteklerini yeniden teyit etti.  Seminer Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi (ESAM) ve Ankara’daki Pakistan Büyükelçiliğinin ortak işbirliğiyle Cuma akşamı Keşmir Dayanışma Gününü kutlamak için düzenlendi.
Seminere çok sayıda yüksek düzeyde erkân, siyasi çalışan, akademik ve araştırmacı, öğrenci, medya ve sivil toplum kuruluşu temsilcisi ve Pakistan topluluğu üyesi katıldı. 
Açılış konuşmasında ESAM Başkan Yardımcısı Temel Karamollaoğlu Keşmir’in Filistin’le beraber uluslararası gündemde uzun süredir çözülemeyen meselelerden birisi olduğunu belirtti.  Keşmir halkının temel hakları için verdiği kararlı mücadeleye dikkat çekerek, Keşmir sorununun Birleşmiş Milletler kararlarına uygun olarak barışçıl bir biçimde çözülmesinin önemine işaret etti.  Diğer şeylerin yanı sıra, uzun süreli anlaşmazlıkların adilane şekilde çözülmesinde BM’nin kaçınılmaz olarak tarafsız yaklaşımının öneminin altını çizdi.  
Türkiye’de okuyan Keşmir’li bir öğrenci olan Ishfaq Bashir Keşmir’deki günlük yaşamın zorluklarını dile getirdi.  Birçok ailenin bölündüğünü, ailelerin bazı üyelerinin Azad Cammu ve Keşmir’de diğerlerinin de Hindistan İşgali Altındaki Keşmir’de yaşadığını ve işgal yetkilileri tarafından koyulan sınırlandırmalardan dolayı bunların birbiriyle kolayca görüşemediğini söyledi.  Hindistan’ın demokratik bir ülke olduğu yönündeki Hint görüşlerinin dış dünya için olduğunu ama Hindistan’ın diğer yüzünü en kötü insan hakları ihlallerine maruz kalan Keşmirlilere gösterdiğini de belirtti. 
Kayda değer bir akademisyen ve eski meclis üyesi Prof. Dr. Oya Akgönenç asıl konu hakkındaki hitabında Keşmir sorununun başlangıcı hakkındaki detaylardan bahsetti.  Kendisi özgür dünya halklarının özgürlük nedeniyle yoğun fedakârlıklarda bulunan Keşmir’in cesur insanlarını selamladıklarını söyledi.  Prof. Dr. Oya’ya göre, Keşmir meselesinin çözümü Birleşmiş Milletler tarafından getirilecek olan diyaloglar yoluyla olabilirdi.  Güney Asya’da barışın ve istikrarın Keşmir meselesinin Keşmir halkının isteklerine göre adil bir şekilde çözümlenmesine dayalı olduğunu ekledi.
 
Saadet Partisi Başkanı Prof. Dr. Mustafa Kamalak geniş kapsamlı hitabında Türkiye’nin Pakistan’ı ve Keşmir halkını Keşmir meselesi Keşmir halkının isteklerine uygun olarak çözülene kadar desteklemeye devam edeceğini söyledi.  Keşmir’in yiğit insanlarını yoğun fedakarlıkları nedeniyle hararetli bir şekilde takdir etti.  Müslümanların on yıllardan beri çektiği Keşmir, Kıbrıs ve Filistin meselelerinin çözülmesine dikkat göstermesi için uluslararası topluluğun dikkatini çekti.  Kendisi aynı zamanda Müslüman ümmetinin fikir ve eylem birliğinde bulunmasına en güçlü şekilde vurgu yaptı.
Türkiye’nin sarsılmaz desteğine teşekkür eden Pakistan’ın Türkiye Büyükelçisi Sohail Mahmood Pakistan halkının Keşmirli kardeşleriyle tam bir dayanışma içinde durduğunu söyledi.  Yaklaşık 70 yıldan beri, bu yiğit insanların vazgeçilmez kendi kaderlerini belirleme haklarını gerçekleştirmek için destansı bir mücadele verdiklerini belirtti – Birleşmiş Milletler Kuruluş Sözleşmesinde kutsallaştırıldığı ve birçok BM kararlarında öngörüldüğü gibi.  Bu meyanda, Büyükelçi Sohail İşgal Altındaki Keşmir’de insan hakları ihlallerinin sürekli olarak tekrarlandığını söyledi.  “Dahası, dünya şuna tanıklık etmiştir ki, hiçbir zalim güç Keşmir halkının iradesini kıramamıştır.  Tarihten alınan ders şudur ki, silahların gürlemesi ve patlaması Keşmirlilerin kalplerinde parlayan özgürlük ruhunu parçalayamaz ve parçalayamayacaktır,” diye ekledi.
Büyükelçi Sohail Mahmood Cumhurbaşkanı Mamnoon Hussain ve Başbakan Nawaz Sharif tarafından resmi bir şekilde yeniden teyit edildiği gibi Pakistan’ın kendi kaderlerini belirlemek aracılığıyla kendi geleceklerine karar verme haklarını elde edene kadar İşgal altındaki Keşmir halkına moral, diplomatik ve siyasi desteklerini vermeye devam edeceğini ifade etti.    
 
Türkiye Parlamentosu üyesi ve Türkiye-Pakistan Parlamenter Dostluk Grubu üyesi Sayın Muhammet Balta da konuşmasında Türkiye’nin her meselede Pakistan’la omuz omuza duracağını söyledi.  Bir parlamenter ve dostluk grubu üyesi olarak Keşmir halkının çektiklerini dünyanın ilgi göstermesini gerektiren bir mesele olarak gördüğünü ifade etti.  Pakistan’ın Kıbrıs meselesindeki desteğine atıfta bulunan Sayın Balta, bir çocuk olarak Türkiye’ye 1974 olayları sırasında verilen tüm desteklere tanık olduğunu belirtti.  Her Türk’ün Pakistan’ı gerçek bir dost ve kardeş olarak gördüğünü de sözlerine ekledi. 
Daha fazla fotoğraf https://goo.gl/c6PJeO

No comments:

Post a Comment